Endorsed by

Urban retreat: Tess and JJ’s House

This clever new home, set on a narrow site in an inner-city suburb, is a light and airy place of retreat from the city while still enabling a connection with it.

One of the biggest drawcards of living close to the city is the convenient access to a broad range of amenities. A downside, however, is that privacy and space often need to be compromised on tight, inner-city blocks. But with the assistance of a clever architect, sightlines can be manipulated and every inch of space can be made to count. This is the case at Tess and JJ’s House by Po-co Architecture, located in a cul-de-sac in Melbourne’s South Yarra. The home is a calm retreat removed from city life, but still only a hop, skip and a jump from the action of Chapel Street.

The design of the street elevation marks this as a new building, but it is still in keeping with the surrounding houses.

The design of the street elevation marks this as a new building, but it is still in keeping with the surrounding houses.

Image: Fiona Poon

The density across South Yarra is varied, with apartment blocks dotted throughout a sea of single dwellings. Tess and JJ’s House sits on an irregularly shaped block with worker’s cottages on either side. The design of the street elevation marks this as a new building, but very much in keeping with the surrounding houses. “In order to keep the rhythm of single-storey houses along the street, we created the illusion of an over-scaled single-storey house from the front and reinterpreted the typical single window and front door arrangement of its neighbours,” says Fiona Poon, director of Po-co Architecture.

Taller apartment blocks are located across the laneway at the rear of the site, which made privacy an issue. The angular form of the new home is a response to the angled site. It is pushed and pulled according to sightlines into the property and carved into to allow the southern neighbours continued access to light. At the time that their new house was being designed, clients Tess and Jonathan Joseph also owned the house to the north, meaning that boundary realignment was possible. The realignment meant that all aspects of the brief could be accommodated, including a small pool and backyard.

With large sliding glass doors opening onto a deck and a bar at the end of the kitchen, the space is designed for entertaining.

With large sliding glass doors opening onto a deck and a bar at the end of the kitchen, the space is designed for entertaining.

Image: Tatjana Plitt

For Tess and her family the project was a five-year plan. “JJ [Jonathan] and I have two young children: Lachlan, who is six and a half years old, and Evie, who is four and a half. We enjoyed the opportunity to think about how a space would work specifically for our family.” With the requirement for an isolated space for Jonathan to work away from the children, Fiona designed a compact study at the front of the home that faces onto the leafy cul-de-sac and is also connected to the main bedroom suite. The upstairs zone is like a cubbyhouse for the children – the ceiling above the upstairs circulation space follows the roofline, which angles down to avoid overshadowing the neighbours. Upstairs is a flexible zone that can be used as two bedrooms or as one bedroom and a rumpus room that opens out onto the circulation via a large sliding door. A small angled and battened peephole at either end of the upper-level circulation space ensures that the children feel connected to what’s happening in the main living areas below and can see who’s coming and going through the front door.

Having lived abroad in London and Rome, Tess knew that copious amounts of space weren’t required for the home to function efficiently. A European-style laundry is tucked adjacent to the kitchen and storage is added wherever it will fit. Priority was given to providing the impression of space for the main living areas – the most impressive of these is the main kitchen/dining area, a double-height room with windows from floor to ceiling. This is a wonderful, light-filled space with views directed to treetops and battened screens for privacy and shading. The “wow factor,” as Tess calls it, is amplified through the transition from the dark, compressed hallway that leads from the front door into the naturally lit, airy room. There is a feeling that you are slightly removed from the tightly packed inner-city suburb. With large sliding glass doors opening onto a north-facing deck to expand the floor area and a compact bar at the end of the kitchen, the space is perfect for entertaining. “During this period of your lives with young children, you don’t go out to socialize as much. So we wanted this home to allow us to entertain,” says Tess.

A north-facing lounge area connects to the double-height volume and, in comparison, is a cosier, more contained space. The small garden features established birch trees that allow sun in during winter and provide shade in summer. The eastern wall is solid to provide privacy from the apartment blocks to the rear of the site, other than a single fixed window at floor level, which gives a view of the pool and the movement of reflected light across the water.

Fiona was pregnant with her first child during the design process, so Tess managed the project once construction started and along with the builder, Christian McCalman of Build2, carried it through to completion. “It was a winning team, particularly with my commitments at the time,” Fiona recalls. “I wasn’t as heavily involved in the construction process as I normally would be, but Christian respected the design intent and checked in with me along the way.”

The success of Tess and JJ’s House doesn’t rely on an impressive coastal view or heroic architectural move. Instead, clever manipulation of space and light has allowed the narrow urban site to feel much larger than it is, and more private than might otherwise have been possible in the dense setting. The dwelling offers a lovely place of retreat from the city while still enabling a connection with it.

Products and materials

Roofing
Lysaght Custom Orb Accent 35; Silvertop ash rainscreen in Quantum stain.
External walls
Silvertop ash cladding in Quantum Aquaoil stain; cement bricks in Dulux ‘Whisper White’.
Internal walls
American oak timber screening in Quantum Aquaoil stain.
Windows
Morris Windows and Doors hardwood timber windows in Quantum Aquaoil stain; Aneeta sashless sliding windows; Breezway louvre windows.
Flooring
EC Carpets Residence wool carpets in ‘Twenty six’; Tongue n Groove oak flooring in ‘Oslo’.
Lighting
Lucretia Lighting fixtures ; Pulse LED bluetooth speaker lights from Machtig.
Kitchen
Caesarstone benchtop in ‘Frosty Carrina’; American oak benchtop in Osmo Top Oil; Carrara marble plinth, honed; moisture-resistant MDF robes.
Bathroom
Porcelain tiles from Perini Tiles; tapware and fixtures from Centre Plumbing Plus.
Heating and cooling
Hydronic heating by Hub Air; Real Flame Elegance gas fireplace.
External elements
Radial Timbers New Deck decking; pool by Falcon Pools; fencing from Watts Fencing and turf from Performance Grass.

Credits

Architect
Po-co Architecture
Melbourne, Vic, Australia
Consultants
Fiona Poon
Builder Build2
Engineer Ranepura Consulting Engineers
Joiner Bulmers Cabinet Makers
Landscape Glasshaus
Site details
Location Melbourne,  Vic,  Australia
Site type Suburban
Site area 297 m2
Building area 117 m2
Category Residential buildings
Type Houses, Residential
Project Details
Status Built
Design, documentation 12 months
Construction 10 months

Source

Project

Published online: 5 Jun 2018
Words: Katelin Butler
Images: Fiona Poon, Tatjana Plitt

Issue

Houses, February 2018

More projects

See all
Aligned with a shift in floor level, a narrow skylight marks the point at which the addition and existing house adjoin. Artwork: Jai Vasicek. Simple wishes: Lansdowne Crescent

A request for increased amenity rather than more square metres was the impetus behind this deceptively compact addition to a period Hobart home by Preston …

The floating roof ties together the home’s concrete and timber elements and gives lightness to its form. Tropical textures: Cove House

A thoughtful response to its unique setting and climate in the Gold Coast’s Sanctuary Cove, this house, by Justin Humphrey Architect, embodies principles of subtropical …

Sliding panels and bifold doors allow the interior to return to its original singular volume. Artwork: Elliott “Numskull” Routledge. ‘Changing the performance’: Camperdown Warehouse

Fusing concepts inherent in furniture design and architecture, this conversion of a former motor vehicle factory in Sydney serves as a prototype for a novel …

On the northern verandah, netted hammock seats lean in unison with the architecture, appearing to float over and into the landscape. Trademark lyricism: Stradbroke House

Well versed in designing for the tropical Queensland climate, the Gabriel and Elizabeth Poole and Tim Bennetton have collaborated to deliver an exuberant South Stradbroke …

Most read

Latest on site

Calendar