The Apollo restaurant

The Apollo restaurant in Sydney, with interiors by George Livissianis, peels back layers of the building’s history with a confident balance of the raw and refined.

Though commercial interiors often have a life of less than ten years, the base buildings you find them in have generally been around for a lot longer. This means that many interior designers find themselves on site and ready to start a new job in a space that is layered with history and memories. And, whereas designers once would have simply ignored this and created a new layer of their own, increasingly they are starting to peel back the finishes of the space to uncover and expose the fabric of the architecture beneath. In part, the advantages of this approach are practical: fewer materials mean a low-cost build. But it is also an aesthetic choice – a response to the current economic downturn, a nostalgia for the past, for the value of “making do,” with the result being a raw, grunge design aesthetic.

The Apollo, a Greek restaurant in Potts Point, Sydney, under the Devere Hotel, is one such space. Interior architect George Livissianis had always been the first choice to design the restaurant, being a childhood friend of chef and co-owner Jonathan Barthelmess and having worked with other owner Sam Christie on the interiors of Longrain and Shortgrain in Surry Hills. The first thing that Livissianis did on visiting the site – previously an Indian restaurant with low ceilings, little light and a dated colour palette – was crawl up into the ceiling, where he found Mediterranean arches, original cornices and a beam structure.

Before long it was a demolition site, with two ceilings pulled out, and plasterboard and column cladding ripped away to reveal the architecture beneath. A circular grinder was used to remove just the right amount of the wall’s surface to get a beautiful, if raw, finish. “This style of project is all about being responsive on site,” explains Livissianis. “Every step of the way was a bit of a surprise.”

A smooth marble bar anchors and elongates the space.

A smooth marble bar anchors and elongates the space.

Image: Scott Needham

“Our intent was to expose the carcass of the building and encourage the inherent Mediterranean feel of the existing arched windows, the hidden decorative ceilings and stripped finish of the existing walls.”

From here, the process was about adding back into the space, just enough to create something refined and harmonious without hiding the original fabric of the building. Concrete sheeting along some of the walls creates a smooth texture. A datum line was added in pink to the existing walls and columns at the same height as the top of the concrete walls, creating a visual connection between them. Ideally, the kitchen would have been visible from the main dining space, but the services made this impossible. Instead, the bar – in grey marble – was extended into the space to provide a sense that you are watching the action happening within the room.

<!— /5912001/AAU_AU_MR_side_300x250 —> <div id=’div-gpt-ad-1490926265173-2-mob’> <script> googletag.cmd.push(function() { // googletag.pubads().refresh([gptRespAdSlots[0]]); googletag.display(‘div-gpt-ad-1490926265173-2-mob’); }); </script> </div>

A separate dining room has been set up adjacent to the kitchen as a chef’s table – an informal space surrounded by shelves of produce that double as storage for the kitchen. And the kitchen itself – a marble island – creates a sense of community for chefs and kitchen staff, which, in combination with the white wall tiles, makes this feel more like a large home kitchen than a cooking space.

Much of the inspiration for Livissianis came from the food itself. “For me, Greek food is something you have at home,” he explains. “It’s not made to look refined. This atmosphere lends itself to that style of food. It has that simplicity in its balance of rawness and refinement. The finishes are simple, naked and desaturated in colour, and this dusty palette emulates the rocky Greek island landscape, rather than the predictable blue and white.

Against the textural blend of raw (walls, columns and arches) and smooth (concrete walls and marble bar), is a suite of tables and chairs that are equally tactile. The Thonet chairs soap-finished on site, bring gentle curved wood to the space, as do the oak tabletops – sandblasted to highlight their grain and texture.

Colour is important in the interior, but in a controlled and inventive way as a subtle highlight of neon pink – an homage to the recurring use of red in Greek imagery, sourced during the concept development. The colour was sourced from newsprints dating back to 1939 – from signage, floral prints and traditional dress. Livissianis has reinvented into a neon stitch detail for The Apollo’s banquettes and the thin datum painted around the walls columns. It’s used as colour “pop” in the restaurant’s graphic design.

There is a certain romanticism in stripping an interior back to reveal its layers of history beneath, but it is the attention to detail with regard to what is added back into the space that is the difference between simply revealing the raw bones of a space and creating a refined interior.

The Apollo was named Best Restaurant Design (joint winner) at the 2012 Eat-Drink-Design Awards.

Products and materials

Walls
Existing facade painted in Taubmans ‘Woodcliffe.’ Existing internal walls manually ground until desired finish achieved. Additional internal walls are new compressed fibre cement board lining with penetrating sealer and curved corners using quarter rounds from James Hardie Artista column range. Quietspace acoustic panels with Hilti fixings.
Windows
Existing timber-framed arched windows. Custom-made curtain rod using galvanized pipe and folded steel wall brackets. Dominique Kieffer Cloque De Coton curtain fabric from South Pacific Fabrics, curtains manufactured by Blind and Drape Store.
Doors
New doors lined with compressed fibre cement board and edged in steel plate, Penetrol finish. Custom-finish Lockwood Symphony Arpeggio levers.
Flooring
Compressed fibre cement sheet general flooring with brass joints, polyurethane finish. Epoxy floor to bar and kitchen, custom colour.
Lighting
Tolomeo mega wall-mounted mini desk lamp, Mega Suspension Pendant and Basculante suspension light with parchment shade from Artemide. Manufactum brass cellar light imported from Germany to external and bathrooms.
Furniture
Thonet No. 18 Bentwood cafe chair and Le Corbusier armchair, custom soap finish. Tables custom made with sandblasted and stained solid oak tops, cast iron bases. Custom-designed, steel-framed upholstered banquettes by Inde Studio. Orchestra fabric with custom-dyed fluorescent pink stitching from Dickson.
Kitchen
All stainless steel benches, splashbacks, bench frames and appliances from Cater Search. Super white granite island top from CDK Stone. Tapware from Galvin Engineering.
Bathroom
Duravit D-Code toilets. Caroma Cube 320 basins. Galvin Engineering Laboratory taps. Dyson Airblade hand dryer.
Heating/cooling
New Mitsubishi multi-head system.
External elements
Custom-made sandblasted steel signage with custom fixing pins. Berlina folding arm awning with Dickson fabric from Ozsun Products.

Credits

Architect
George Livissianis, George Livissianis Interior/Architecture Studio
Design practice
George Livissianis Interior/Architecture Studio
Surry Hills, Sydney, NSW, Australia
Consultants
Builder Paragon Constructions
Joiner Inde Studio
Site details
Location 44 Macleay Street,  Potts Point,  Sydney,  NSW,  Australia
Site type Urban
Category Commercial / public buildings
Type Hospitality, Restaurants
Project Details
Status Built
Website http://www.theapollo.com.au/

Source

Project

Published online: 24 Oct 2012
Words: Penny Craswell
Images: Scott Needham

Issue

Artichoke, September 2012

Related topics

More projects

See all
Kangaroo Valley Outhouse by Madeleine Blanchfield Architects. Mirror mirror: Kangaroo Valley Outhouse

A reimagining of the traditional Aussie outdoor dunny, this shimmering cube in the landscape offers 360-degree views and quiet sanctuary.

The space is designed as a central public piazza linked by a clock tower and public forum, pictured here. Dynamic classicism: Piazza Dell’Ufficio

Branch Studio Architects has updated a dark rabbit warren of office spaces at a high school in Melbourne’s west into a “monastic” central public piazza …

On the inside and out, a combination of Corten steel, shuttered concrete and schist in the home gives a rustic look that merges nicely with the landscape. Well grounded: Oliver's Ridge

With a clear mandate to be elegant, yet passive, Queenstown’s Team Green Architects has delivered a home that is powerful in many respects.

The kitchen and living areas are filled with colour and texture, which makes this a home of unmatched vibrancy and energy. Small but mighty: Il Duomo

A contemporary take on elaborate Italianate ornamentation by Wowowa Architecture embraces colour and texture, and defies the diminutive footprint of a worker’s cottage in Melbourne’s …

Most read

Latest on site

Calendar