Endorsed by

Stirling Residence: The Ark

In reworking a Redfern terrace, Mac-Interactive’s ambitious use of the corner site results in a neighbourhood playground and stage set.

Strewn across the bath is the aftermath of a terrible battle. A battalion of green plastic army men – some still standing victorious, though most have fallen – are scattered and silent against the bathroom’s backdrop, a green tiled wall in a camouflage pattern.

I am told that this is nothing, that greater battles take place regularly. The owners’ son and the neighbourhood kids frequently use the house as the staging ground for the ecstatic and noisy conflict of boys with projectile weapons. And the house is well suited to this kind of play. There are toys everywhere, and the son’s bedroom includes a cave below the bed hidden behind military camouflage netting. There is a multitude of lookouts and overhangs, as the floor plates spiral through the interior until they reach the open attic space in the roof. Nerf-assisted capture-the-flag scenarios are not difficult to imagine.

This interior playground is the extension of a community of tightly packed streets in Redfern, tucked away from the main roads, leafy and dense. On one corner, adjacent to a small park, sits a new timber house dubbed “The Ark” by a few of the local residents that sits in contrast to its neighbours – narrow terrace housing and multistorey apartments. Clad in timber already weathering to a dull grey from its initial bright orange, wedge-shaped and pointing to the sky, the house is a striking departure from its context.

The kitchen joinery features a variety of nooks and shelves for the clients’ varied collection of art and artefacts.

The kitchen joinery features a variety of nooks and shelves for the clients’ varied collection of art and artefacts.

Image: Murray Fredericks

The house is modelled as though it were a carved solid piece of timber with punctured openings that wrap around the corners of the volume. These windows and the joins of the folding geometry have been carefully detailed so that the house reads as a solid and sharp-edged object. Andy Macdonald of Mac-Interactive, the architect of the project, points out that the timber cladding never touches the ground, sitting slightly up off a sturdy concrete base at the front and lifting up at the rear to sit on top of the concrete wall that addresses the park.

At the rear of the house the master bedroom is given a more straightforward large aperture framed in timber, looking over the garden. It is a point at which the strength of the carved volume is partially diminished, as the strategy for making openings in the surface alters, and perhaps an opening like those made elsewhere in the timber volume, puncturing the timber and wrapping around the corner, would have maintained the sense of solidity at this point.

<!— /5912001/AAU_AU_MR_side_300x250 —> <div id=’div-gpt-ad-1490926265173-2-mob’> <script> googletag.cmd.push(function() { // googletag.pubads().refresh([gptRespAdSlots[0]]); googletag.display(‘div-gpt-ad-1490926265173-2-mob’); }); </script> </div>

Stepping inside through a folded piece of steel road plate, down a few steps into the entry, reveals a rich interior of polished concrete floors and elaborate joinery. The owners sought a house that was not the white box. This interior delivers on this with a multitude of nooks and shelves for their varied collection of furniture, art and artefacts. And toys.

The central element of the house – the stair – is wrapped in the kitchen, living room joinery, fireplace and bathrooms. It is a compact and efficient piece of planning that makes the most of its small footprint to pack in as much storage and utility as possible. The two primary living areas are arranged on the ground floor on either side of this stair, notionally divided into passive and active entertaining. The entry space is for passive entertainment, with a fireplace in one corner and the television cleverly concealed within the joinery, while the back room, day-lit by clerestory windows and opening onto the garden, caters to the active social life of the house.

Generally, materials are subdued: timber veneer, white walls and exposed finished concrete. The bathrooms, however, are more indulgent, each with a different palette of materials: nineteenth-century print pattern on gold wallpaper in the lower bathroom, timber-patterned ceramic floor tiles in the ensuite and camouflage tiles matched with off-white brick-patterned wall tiles in the upstairs bathroom.

The stairwell winds around the joinery within which the television and fireplace neatly nestle.

The stairwell winds around the joinery within which the television and fireplace neatly nestle.

Image: Murray Fredericks

The winding of the stair vertically through the spaces, the overlapping geometry and the double-height spaces of the upper floors give the house a strong interiority. Not that it is a dark, enclosed space. The large windows that slice through the walls and roof invite abundant daylight into the house and, on the gloomy rainy day that I visit, it is filled with light. While the typical terrace house typology favours turning its back on the street and focusing on the private rear of the site, this house (aided by being on a corner next to a park) situates its openings around the house, connecting it to the immediate context of dense inner-city housing.

This is an accomplished and ambitiously contemporary piece of architecture representing a radical departure in form from the terrace houses in the street. At the same time, the army men on the bath indicate that it is an actively lived-in house, at times functioning as the neighbourhood playground, open and inviting and welcoming a touch of adolescent anarchy.

Products and materials

Roofing
Colorbond Lysaght Trimdek, ’Slate Grey’; Bradford Anitcon; insulation batts.
External walls
Grey bark, unfinished; concrete, finished in anti-graffiti clear matt coating.
Internal walls
Concrete; plasterboard, painted; plywood panelling.
Windows
Galvanized steel frame windows; low-e Viridian ComfortPlus glazing; operable clerestory windows, automated.
Doors
Solid core doors.
Flooring
Exposed concrete; timber floorboards; carpet.
Lighting
Low-e fluorescent; recycled lights from client.
Kitchen
Lamitech Peony reflective laminate; New Age Veneer matt sandblasted oak joinery engineered veneers; CaesarStone surfaces; Miele dishwasher, oven and cooktop; Fisher & Paykel fridge-freezer; Gessi Oxygen sink mixer; Abey Cubo square bowl sink.
Bathroom
Activa orange rubber flooring; Manuel Canovas Bengale wallpaper; Ideal Standard ’White’ wall basin and Acacia toilet; Avent tapware; Reece Kado Arc under-counter basin and Posh Bristol tapware; Nikles Techno showerhead.
Heating/cooling
Chazelle dual-action fireplace.
External elements
Timber decking; custom-designed planter and seat by Garden Life.

Credits

Architect
MI Architects
Sydney, NSW, Australia
Project Team
Andy Macdonald, Emanuele Rattazzi, Ian Lim, Robert Kalocay
Consultants
Builder Spyker/Taylor Constructions
Engineer SDA Structures
Interiors and lighting MI Architects
Landscaping Garden Life
Site details
Location Redfern,  Sydney,  NSW,  Australia
Site type Suburban
Building area 157 m2
Category Interiors
Type Houses, Residential
Project Details
Status Built
Design, documentation 9 months
Construction 15 months

Source

Project

Published online: 18 Feb 2013
Words: Marcus Trimble
Images: Murray Fredericks

Issue

Houses, June 2010

Related topics

More projects

See all
The house occupies a site that, for two decades, had been maintained as a fenced private lawn. A cloister at the street corner preserves the memory of this emptiness. ‘Memory palace’: Subiaco House

A new house in Perth at once recollects and reconsiders the suburban house, employing a garden room to mediate between individual and collective suburban life.

The south facade overlooks a park and Fitzroy Town Hall. Two courtyard houses occupy the top floor, their courtyards seemingly carved out of the glazing. Community, not commodity: Whitlam Place

A self-initiated housing venture in Melbourne’s Fitzroy, replete with conceptual clarity, delicate form-making and extraordinary quality of finish, is a rare counterpoint to the uniformity …

Concrete panels on the facade recede, tilt and fold to provide solar protection yet also reveal sliced silhouettes of life within. A dramatically cantilevered volume accommodates a recital hall. Coalescence of art and city life: The Ian Potter Southbank Centre

The new home of the Melbourne Conservatorium of Music is a sensuous architectural vessel that supports musical learning as it mediates between performer, audience and …

Porosity at the three public-street frontages, 
in particular the arcade on James Street, strengthens the building’s civic gestures. Urbane luxury: The Calile Hotel

A new hotel in Brisbane’s Fortitude Valley is evocative of luxury tropical resorts yet also carefully assimilates into the emerging urban character of the James …

Calendar