Endorsed by

Heller Street Park and Residences

In an inner-Melbourne neighbourhood weary of developers, Six Degrees Architects design a row of townhouses that gives parkland over to the public.

Brunswick is an inner-city suburb of Melbourne where open space is at a premium. Property values are high, so purchasing a small dwelling is the option for most. A terrace house might be affordable, but their tiny backyards are too small for children. James Legge, co-director of Six Degrees Architects, had been on the lookout for an inner-city site on which to develop medium-density, family-friendly housing next to a park. It so happened that the Moreland City Council owned some surplus land. They were under pressure from local residents to turn it into a park, but couldn’t afford to take the financial risk of developing it themselves. So they offered one-third to private residential development in a tender that stipulated two-thirds must be remediated from contamination and turned into a public park. Legge and his partner joined forces with associates from McCorkell Constructions and remediation specialists Environmental Earth Sciences to tender for the project, and theirs was the winning bid.

There was great deal of distrust in the neighbourhood about a developer-driven project. It helped that the design architect was planning to live there. Even so, Legge received several calls from worried local councillors who wanted to make sure that rumours about a proposed fence going up around the park were untrue. And there is no fence. Entry is up a little rise from the footpath, between two grassy berms. Because this communal space is located on the street, not between houses, it is serving a wider community than do other “commons” developments. Graeme Gunn’s Winter Park in Doncaster East for Merchant Builders (1971), for example, arranged freestanding houses in clusters around paved courts, with green space between the clusters. Yet even without a fence you are uncertain as to whether the land on which you walk is public or private.

But don’t be fooled — the Heller Street project is not all about generosity to the public realm. After all, the residents effectively get a huge front yard that the council maintains. They chose to use the water collected on the roofs of the apartments to irrigate the park, rather than in washing machines or for flushing toilets. This might seem altruistic, but by watering the park themselves they can guarantee a green space even in a drought, when the council is busy switching off public fountains. The private/public ambiguity is win-win — the council saves money on maintenance and the residents get improved amenity. “We will probably do more weeding than they will,” says James.

Each house has four bedrooms and ample play space.

Each house has four bedrooms and ample play space.

Image: Patrick Rodriguez

The north-facing strip of land offered by the council lent itself to the terrace-house typology, which has the benefit of shared heating and cooling between apartments, and also maximizes the public space. The three-storey townhouses are tailored for young families — each house has four bedrooms — so the park is full of kids. It is normal to find your children in another house. “And on Friday nights you usually find yourself sharing a glass of wine with a neighbour, which leads to a bottle … ” says Legge. The majority of the buyers were friends, other architects, builders, planners and environmental scientists.

Some of the key public/private mediation elements are made from plants. At the moment, the lemon-scented gums in front of the apartments are just a row of saplings. They will block the views out of the apartments for a time, and limit their light. But eventually they will become very tall — simply a row of trunks between the front doors and the park. Though technically on council land, small landscaping plots in front of each unit are to be planted with the owner’s selection of privacy-screening plants. Additional sun shading in summer over the porches will be via ornamental grapes or other deciduous vines.

Simon Taylor was the landscape architect on the project. “The brief was: I wanted undulation, something the kids would engage with and something you’d be comfortable sitting on,” says Legge. Taylor’s landscaping is not attempting naturalism. Using the soil from the half-basement excavation, he has created a new raised ground level approximately two metres above street level with a circular depression in the middle. “It’s the only hill in Brunswick,” jokes Legge, and the Platonic geometry makes its artificiality explicit. The circular depression creates privacy from the road, but also has the effect of further divorcing the public park from its suburban neighbours. The passive surveillance is coming from one side only — the new development. “That potentially makes it slightly uncomfortable for neighbours,” admits Legge, “but I’m hoping that will change once the vegetation has grown up. Once there’s a bit more of a wall, it will make this more of a public space.” But it works well for the residents. “You find people lying on the slope, or sitting up the top and having a picnic, and you can still kick the footy,” says Legge.

Formply is used in joinery throughout the house.

Formply is used in joinery throughout the house.

Image: Patrick Rodriguez

Legge was inspired by his own childhood, partly, particularly in terms of wanting to create better social connection between neighbours. When he was ten he lived for a year in an English village in a house next to a common. He remembers the 1970s as a time when more kids played on the road because there were fewer cars. He thinks of his project as being a bit like a suburban cul-de-sac in the inner city, without the cars, and grass instead of tarmac.

What role can architecture play in forming “community”? Heller Street demonstrates the role it can play in several ways. It can get out of the way, giving more space to communal open areas. It can watch over and keep public space safe. It can reduce the barriers to incidental meeting and conversation — the Heller Street development has very little division between front doors, which also reduces privacy. It can also symbolize the concept of community — the interlocking timber block aesthetic of the upper floors creates a seamless connectivity. This is a close community expertly visualized.

Credits

Architect
Six Degrees Architects
Melbourne, Melbourne, Vic, Australia
Project Team
James Legge, Jos Tan, Michael Frazzetto, Robyn Ho
Consultants
Auditor URS
Builder McCorkell Construction
Building surveyor PLP Building Surveyors & Consultants
ESD Third Skin Sustainability
Landscape Simon Taylor Landart
Remediation consultant Environmental and Earth Sciences
Services P. J. Tibballs and Associates
Structural design Design Project Group
Town planning Hansen and Associates
Site details
Location Heller Street,  Brunswick,  Melbourne,  Vic,  Australia
Number of stories 3
Site type Suburban
Category Residential buildings
Type Residential
Project Details
Status Built
Client
Client Heller Street Group Pty Ltd and City of Moreland

Source

Project

Published online: 28 Aug 2012
Words: Tobias Horrocks
Images: Patrick Rodriguez

Issue

Architecture Australia, July 2012

Related topics

More projects

See all
At the entry to Pt. Leo Estate, a dramatic sculptural courtyard featuring a Queensland bottle tree is an intense, dry space that contrasts the vineyards surrounding it. In vino veritas: Pt. Leo Estate Cellar Door and Sculpture Park

The design for this vineyard and sculpture park on a coastal site in Victoria’s Mornington Peninsula skilfully orchestrates architecture, landscape and art into a cohesive …

Plastic Palace is the first iteration of what will be an annual commission by Albury City Council and Murray Art Museum Albury. The project makes visible the growing problem of waste management. Loving and confronting: Plastic Palace

In the face of Australia’s accelerating waste crisis, a temporary structure in Albury by Raffaello Rosselli Architect lays bare the true cost of our reliance …

The Riverlink Building is part of a broader masterplan to reconnect the parallel corridors of Maitland’s High Street and Riverside Walk. Ebbs and flows: Maitland Riverlink

Chrofi with McGregor Coxall’s revival of the city centre of Maitland, New South Wales, is a sublime lesson in addition and subtraction. Chrofi’s gateway building …

The lantern-like entry tower exaggerates the scale of the building and celebrates its structure. Delicately rigged: Les Wilson Barramundi Discovery Centre

Bud Brannigan Architects’ building for a fish hatchery and interpretation centre in Karumba, Queensland is a poetic and uncompromising celebration of the town’s industrial legacy.

Most read

Latest on site

Calendar