The Sanctuary

This is an article from the Architecture Australia archives and may use outdated formatting


On the eve of his return to Adelaide, Troppo’s Phil Harris reveals the office’s latest house in Darwin; a contemporary and water-enhanced version of Bali’s traditional courtyard compounds.

Photography Patrick Bingham-Hall


TopFront entrance from Cullen Bay Drive.AboveThe court and colonnade, with the kitchen/living area at right.












The pool court from the ground floor bedroom.










Looking across the water court to the bathroom and study/guest bedroom.









Project Description
On a waterside site at Cullen Bay, now being developed as Darwin’s most expensive suburb, Troppo Architects have built a courtyard residence of five pavilions set among tropical gardens, ponds and paths, around a central swimming pool. The design is reminiscent of the courtyard houses of Bali, China and other Asian countries, and their interpretations by Sri Lankan architect Geoffrey Bawa.

Architect’s Note by Phil Harris
The design responds to the client’s admiration for traditional South East Asian dwellings. Nevertheless, it is cogniscant of the contemporary Darwin context. In the same way that the Bali courtyard house offers refuge for the family from a bustling urbanity, this dwelling creates a tropical sanctuary in an ostentatious new bayside development for the well-to-do. This is achieved, again as in the Bali courtyard house, by a whole-of-site approach to design.

From the ‘garden wall’ entry, the visitor is seduced to explore the house along a movement spine with glimpses into the living areas and to the marina beyond. This ‘ever-on’ journey is accompanied by a series of ponds and a swimming pool. The dwelling merges outside and inside, blurring the tradition of enclosed dwelling and surrounding garden. The arrangement of the pavilions around the swimming pool contributes to a sense that the pool forms another living space. It is a private focus for the residence and is an important part of everyday living. The omnipresent water bodies within the site, and Cullen Bay beyond it, provide a serene and cooling theme throughout.

The materials palette is sympathetic with the landscape, and will in time contribute to a sense of ‘aging gracefully’ within that setting. The aromatic warmth of western red cedar, recycled hardwoods and the earthiness of the ochre oxide finish to the off-form concrete provide a counterpoint to the more industrial and constructionally pragmatic elements of steelwork and ripple iron.

The project had a limited budget, but also high ambition. These apparent opposites were manageable because of the clients’ intimate involvement with the creation of this very personal expression.

Comment by Barbara James
Chris and Peter Thiel’s Asian-style house is both a distinctive architectural event— in a waterfront precinct so far dominated by high-rise apartments and restaurants—and a practical solution to seaside living in the tropics. It was designed by Troppo Architects, whose signature is dwellings that breathe and respond to, rather than defy, the Top End’s hot, humid and often wet climate. Their compound of small pavilions, set among ponds, pools and lush gardens, creates a sense of adventure as well as of place. Childhood memories of exploring cubbies come to mind as one wanders through the various indoor and outdoor spaces, each holding secrets and surprises. The sense of place is provided by the Asian atmosphere—a strong cultural factor in Darwin’s history—and by similarities to the adjacent hospital, recently demolished, which was also a compound of single-storey buildings.

The architecture results from a refreshing marriage of client-architect ideas. After living in an elevated Darwin house for 14 years, Chris Thiel wanted her new home to have a sense of ‘lightness’ and adventure, but also wanted it to be on ground level and have a solid feel about it (a predictable sentiment for Darwin residents after the destruction of Cyclone Tracy 25 years ago). The Thiels asked their architects to provide pavilions, breezeways, low-maintenance and low-energy materials, indoor ponds and gardens and, in a lighthearted line, “every room to have a view.” Troppo director Phil Harris, assisted by Fiona Hogg, came up with a concept to satisfy most of those criteria and add some innovative interior ideas.

The design provides five pavilions, each with its own purpose and providing private space while still being connected to the rest of the house through a maze of oxide-tinted concrete paths flanked by ponds and ornamental gardens. And each room does indeed have a view—of the sea, a part of the garden, or the swimming pool, a central feature of the home. Shaded by a large sail which also protects it from the elements, the pool serves as another living area and creates a cool atmosphere. It is surrounded by an almost transparent but secure fence of stainless steel wire, also used on the verandah of the upstairs bedroom.

Overlooking both the pool and the marina is the elevated, timber-clad dining pavilion where the Thiels often entertain.

The kitchen pavilion is the largest of the rooms and provides another living and conversation area without really looking like a kitchen. Sliding doors of Bronze Extamet mesh cleverly camouflage the refrigerator and stove while MDF sliding doors cover the pantry and storage space. A rich, natural piece of timber—polished and crafted by local artist-carpenter Colin Holt, who uses old boat hulls to create unique furniture—is both a working bench and servery. Colin’s benches also appear in the delightful bathroom pavilion, which opens to rich tropical foliage and offers surprising privacy with absolute charm.

Interior features and colours complement the nautical yet earthy environment. Large steel beams are painted soft aubergine, a chameleon colour which seems to subtly change according to the available light; a bit like the chatting, ceiling-clinging geckos which inhabit most tropical homes. Tapered concrete columns—oxide coloured to give an almost adobe look—conceal the steel posts considered necessary in cyclone-prone Darwin. Overhead, spoon drains direct the rain into several ponds, which are slanted to run overflows into the surrounding garden. Monsoon downpours create at least three waterfalls around the house, enhancing the palms and colourful tropical plants and forming memorable design features. Zincalume Custom Orb sheeting, reminiscent of Darwin’s tradition of corrugated iron, is used in the roof, and clear Suntuff triangles allow light through perforated panels. Unobtrusive ventilators, locally prefabricated to match the roof, allow hot air to escape through the high-pitched ceilings. These—along with the the prolific use of timber louvres, minimal use of glass, overhead fans, wide, overhanging eaves and series of open spaces—promote constant air flow and cross-ventilation. The only concession to air conditioning has been in the bedroom of the Thiels’ two adopted Korean children, who they felt needed a transition phase to acclimatise from a Korean winter to Darwin’s monsoon season. Their own bedroom is relatively open, with a walk-in wardrobe, en suite and small verandah.

There are a few problems with the design—dust intrudes and the Thiels lack wallspace. But for all its openness, the house is remarkably secure. Most rooms are lockable and the double-sided timber fence and lush growth provide privacy from the land entrance. Visitors can also arrive by boat: indeed the house’s bayfront location suggests to Chris Thiel the sense of “living in a boat but remaining on solid ground.” She looks forward to many years of evolving creative additions to a home that is both Asian ‘traditional’ and progressive Australian—a bridge between cultures and centuries.

Barbara James is a writer and historian in Darwin.

Thiel House, Darwin
Architects Troppo Architects—project architects Fiona Hogg, Phil Harris. Clients Chris and Peter Thiel. Structural Engineer Colless & O’Neill. Hydraulics Consultant Nicholls & Partners. Builder J.M. Tag.

Source

Archive

Published online: 1 Mar 1999

Issue

Architecture Australia, March 1999

More archive

See all
August issue of LAA out now August issue of LAA out now

A preview of the August 2019 issue of Landscape Architecture Australia.

Houses 124. Cover project: Garden Room House by Clare Cousins Architects. Houses 124 preview

Introduction to Houses 124.

Architecture Australia September/October 2018. AA September/October 2018 preview

Local and global recognition: An introduction to the September/October 2018 issue of Architecture Australia.

The August 2018 issue of Landscape Architecture Australia. August issue of LAA out now

A preview of the August 2018 issue of Landscape Architecture Australia.

Most read

Latest on site

Calendar