The Savannah House

BG Architecture makes a literal connection between the interior and exterior landscaping in a 1920s bungalow.

It came down to a choice between a serene lily pond, a close up of a bumble bee and the tall, feathery seed heads of native grasses. The grasses won, and the photograph, taken in Botswana by the father of the house’s owner, was enlarged and the image printed onto glass that covers the wall behind the kitchen and its continuation in the adjacent rear courtyard.

The image, a cropped section of a larger photograph, was chosen in response to the owner’s request for BG Architecture to inject something unique into his house - a two-storey, 1920s bungalow in a Melbourne bayside suburb.

“We came up with the planning concept very quickly, as it was obvious to us how to zone the space,” says one of BG’s directors, Adam Grundmann. “But when it came to articulating the design and the aesthetic we had a few concepts. For the kitchen wall we designed quite a beautiful timber facade. Both owners, Richard and Natalie, said they liked it, but then asked, ‘How is this house going to be different from any other house? How is it going to express us?’ It was fantastic to have clients who questioned things. That’s when we probed a little further and found out that Richard’s father is a very good amateur photographer. We thought that digital glass might be a good way to use one of his photographs and it’s become the house’s main design feature.”

The glass wall gives a striking backdrop to the rear courtyard.

The glass wall gives a striking backdrop to the rear courtyard.

Image: Dianna Snape

The glass wall is certainly eye-catching, stamping the house with a distinctive character and giving rise to the name “the Savannah House.” The wall’s subject matter and colour - a refreshing emerald green - also connect the interior to the landscaping.

“The rear courtyard isn’t huge,” says Adam. “Using a photograph of a landscape and continuing the image outside visually increases the amount of landscape in the back garden and gives continuity between the exterior and the interior.”

At the rear of the new living area, floor-to-ceiling glass frames a view of the north-facing courtyard, where a large, old yucca cuts a sculptural silhouette beside a teal-green lap pool. Inserted into the rear wall of the kitchen at bench-height, a horizontal window acts as a splashback while also framing a lush view of bamboo planted just outside. Given that bamboo is also a grass, there’s a unity of form between the image on the glass and what’s framed by the window: the bamboo is an extension of the captured image, but moves with the breeze.

The landscape not only surrounds the house but infiltrates it as well. A wide garden bed slices through the building, separating the original part of the house from the new single-storey living area addition, with an enclosed bridge providing access between the two. On the southern side of the living area, horizontal windows at floor level dissolve the boundaries between inside and out, drawing the garden bed into the room. The placement of the windows also maintains privacy for the master bedroom’s ensuite and a guest bathroom, both in the original part of the house, which look out onto this courtyard.

A horizontal window acts as a splashback for the kitchen bench.

A horizontal window acts as a splashback for the kitchen bench.

Image: Dianna Snape

“The central courtyard was one of the first planning decisions we made,” says Adam. “It defines and separates the zones, but was done primarily to allow northern light into the middle of the house.”

The original part of the house was reconfigured to improve the flow between rooms and better suit the needs of the family. Downstairs is the parents’ domain. Two original bedrooms on one side of the hallway are now a library-cum-study and the original dining and living rooms on the other side function as the master suite. Upstairs is the children’s wing, with three bedrooms sharing a refurbished bathroom and a large L-shaped living space that opens onto a sunny deck with views of the bay.

It is only from one of the children’s rooms upstairs that an important feature of the house can be spied. Twenty-four solar panels cover the roof of the new living addition, providing about 50 percent of the house’s electricity needs. “The renovation was all about incorporating green energy fixtures, like acoustic ceilings, solar panels and rainwater tanks,” says Natalie. “You can’t see a lot of the investment that went into this house but, for us, incorporating it was a moral choice.”

However, the time and effort invested in the planning and decorative elements of this very detailed house are plainly evident. And it can be said that the colour green pervades the entire building, figuratively as well as literally. Natalie, an interior designer herself, worked closely with the architects, so her admission to a fondness for green comes as no surprise. With her stated passion and her skills, there was no way that this house could not have reflected the personalities of its owners.

Products and materials

Roofing
Colorbond ‘Woodland Grey’; bulk insulation.
External walls
Rendered brick veneer walls, painted Dulux ‘Lexicon’; existing weatherboards, painted Dulux ‘Calf Skin’.
Internal walls
Plasterboard, painted Dulux ‘Quarter Strength Sago’; Future Glass laminated screen printed colourback glass.
Windows and doors
Capral ‘400 series’ anodized aluminium frames; low-e double glazing.
Flooring
Polished concrete with standard bluestone aggregate; spotted gum strip flooring; Cavalier Bremworth ‘Tarascan’.
Lighting
LPA uplights; Micro-Conos by Forma Lighting; Glow pendant lights by Pallucco.
Kitchen
Franke Kubus sinks; Abey Oxygene sink mixer; AEG oven; Barazza cooktop; Liebherr fully integrated fridge; Qasair rangehood; CaesarStone ‘Snow’ benchtop; Briggs ‘Wenge’ timber veneer.
Bathroom
Apaiser Orbit basins and Haven bath; Accent Geo Viva tapware; Fowler Seido toilet suite; Hydrotherm hydronic towel rail; Petra Grigio stone benchtop; Briggs ‘Wenge’ timber veneer; Signorino Negro porcelain tiles.
External elements
Beefeater signature barbecue; Anston pavers ‘White Cathedral’.

Credits

Architect
BG Architecture
Melbourne, Vic, Australia
Project Team
Adam Grundmann, Kerry Ward, Felicity Brenchley, Bridget Auld
Consultants
Builder Adcon Construction
Engineer John Chanson
Glass wall Digiglass Australasia, Future Glass
Interiors BG Architecture
Landscaping Sam Barber Design
Lighting LPA Lighting Melbourne
Site details
Location Melbourne,  Vic,  Australia
Site type Suburban
Building area 111 m2
Category Residential
Type Alts and adds, New houses, Residential
Project Details
Status Built
Design, documentation 6 months
Construction 9 months

Source

Project

Published online: 1 Aug 2010
Words: Jenna Reed Burns
Images: Dianna Snape

Issue

Houses, August 2010

Related topics

More projects

See all
Balmain Rock by Benn and Penna. A material experience: Balmain Rock

Taking a restorative approach to the renovation of a sandstone cottage in Sydney’s inner-west, Benn and Penna has composed contemporary materials to pay homage to …

Thanks to the active repopulation of the ground with local vegetation, the neighbouring reserve will seem to flow into the yard in time. Sounds of nature: House at Otago Bay

A monolithic home by Topology Studio confidently emerges from the landscape, capturing distant views to kunanyi and forging a connection to the soundscape of its …

Comprised of varied shed-like spaces, North Melbourne House is personalized by the texture and colour of everyday objects. Sheds for sharing: North Melbourne House

Seizing an opportunity to build on an empty neighbouring block, the owners of a worker’s cottage in North Melbourne (with the help of NMBW Architecture …

A painting studio located in the building undercroft is accessed via a double-height landing that opens to the backyard. Protect and preserve: K & T’s Place

Preserving the qualities of one of the few remaining Queenslanders in a South Brisbane neighbourhood, this addition comprises screened outdoor rooms that mitigate the increasingly …

Most read

Latest on site

Calendar