The Sealight Pavilion

The Sealight Pavilion is a site-specific installation that responds to the Docklands’ past and present. Made of reclaimed timber, Sealight amplifies the natural phenomena of sea and sky – the most captivating amenities of Docklands – and poses an alternative urbanism for the area in both scale and experience.

Opened in November 2011, Sealight is a collaboration between Monash University, Rintala Eggertsson Architects, Grimshaw Architects and Places Victoria.

<!— /5912001/AAU_AU_MR_side_300x250 —> <div id=’div-gpt-ad-1490926265173-2-mob’> <script> googletag.cmd.push(function() { // googletag.pubads().refresh([gptRespAdSlots[0]]); googletag.display(‘div-gpt-ad-1490926265173-2-mob’); }); </script> </div>

Second- and fourth-year students of the Monash University Department of Architecture designed and constructed the pavilion with guidance from Sami Rintala and Dagur Eggertsson, Damon Van Horne from Grimshaw Architects, Robert Held, structural engineer Peter Felicetti, and Monash lecturer John Sadar.

In and around the pavilion, people can experience the play of light and sound of Victoria Dock. It is a place to meet, to stare into the sea and sky, to witness the passage of time, and to escape the sun, wind and rain.

Related topics

More news

See all
Surry Hills Village by SJB Architects and Studio Prineas BKH Interiors and Aspect Studio. Surry Hills Village rejuvenation approved

A competition-winning scheme to rejuvenate a tired shopping centre in Sydney’s Surry Hills has been approved by the local council.

The parade ground an proposed new southern entrance designed by Scott Carver. $500m Australia War Memorial expansion unveiled

A new 4,000-square-metre Anzac Hall and a subterranean entrance are part of the biggest expansion of the Australian War Memorial since its establishment.

UTS Blackfriars Precinct Industry Hub by Tonkin Zulaikha Greer. TZG's refined design for UTS research hub

After winning a design competition in 2017, Tonkin Zulaikha Greer has further developed its proposal for a brick and glass research hub in the historic …

The 2019 Summer Place Pavilion by Chrofi. Chrofi’s ‘structurally implausible’ MAMA pavilion underway

The construction of the second instalment of the Murray Art Museum Albury’s (MAMA) annual experimental architecture project, designed by Chrofi, is underway in Albury’s QEII …

Most read

Latest on site

Calendar