Revisited: The Wayside Chapel

Established in the 1960s as a support service for the vulnerable in Sydney’s King’s Cross, the Wayside Chapel provides unconditional care to people of all faiths, and of none. An ambitious scheme for a new home for the Wayside, designed by Environa Studio and completed in 2012, led to the salvation of this vital community organization.

Sydney’s Kings Cross in the 1960s was an eclectic cacophony of tourism, entertainment, a red-light district and illegal casinos and drugs. When Reverend Ted Noffs established the Wayside Chapel in 1964, it provided a small but much-needed support facility for the disaffected youth who had gravitated toward the Cross and to whom society had turned a blind eye.

The Wayside, as it is affectionately known, quickly became a vital institution for the community in and around Kings Cross. Originally occupying two rooms in a low-rise apartment block at 29 Hughes Street, it quickly grew to accommodate a chapel, a coffee shop, a crisis centre, the first office for the Foundation for Aboriginal Affairs and a theatre designed by celebrated Sydney architect John James. By the 1970s Wayside had expanded into an adjacent brown-brick apartment block.

<!— /5912001/AAU_AU_MR_side_300x250 —> <div id=’div-gpt-ad-1490926265173-2-mob’> <script> googletag.cmd.push(function() { // googletag.pubads().refresh([gptRespAdSlots[0]]); googletag.display(‘div-gpt-ad-1490926265173-2-mob’); }); </script> </div>

Architect Tone Wheeler’s affinity with the Wayside Chapel dates back to his self-described “unhappy” teens. “I didn’t fit in at school and I came here because this was where all the misfits were and you could be anything,” says the co-director of Environa Studio. “I had a real tender spot for it and I would keep coming here even though I didn’t really have any use for it.”

By the early 2000s, the Wayside buildings had fallen into disrepair. Reverend Graham Long, who was the church pastor from 2004 until 2018, told the ABC’s Australian Story, “I did weddings in their little chapel, standing in an inch of water when it leaked. There was a light well, which is where most pigeons in Sydney went to die. We had carpet and people had pissed in that and thrown up in that for 40 years before I got there.”1

The Wayside’s cafe draws people in from the elevated forecourt at the front of the building.

The Wayside’s cafe draws people in from the elevated forecourt at the front of the building.

Image: Brett Boardman

Talk of a new building had begun in the late 1990s but there was no funding at the time. In the face of a dire financial situation, Long embarked on an ambitious campaign to raise $8.2 million for the new building, kicked off by a $250,000 donation from Malcolm and Lucy Turnbull.2

In 2010, the two original buildings at 29 Hughes Street were demolished to make way for a new two-part building that comprised a steel and concrete portion containing the chapel and a cafe, and a companion brick portion to the west housing the Aboriginal Program, which has its own, separate access. To the east, the original brown-brick apartment block was refurbished and converted into staff offices. The brick structures are designed to match the surrounding area and appear like residential buildings flanking the central community hub.

On the ground floor of the hub, the community facilities can seamlessly transition into one large space that extends to the street. This includes an elevated forecourt designed with landscape architect Sue Barnsley Design. But the internal spaces can also be easily delineated by glass sliding doors.

“The chapel itself is really an extension of the cafe and the cafe is the thing that brings people in,” explains Wheeler.

A small chapel on the ground floor, behind the cafe, provides a non- denominational sanctuary for an organization with the motto “love over hate.”

A small chapel on the ground floor, behind the cafe, provides a non- denominational sanctuary for an organization with the motto “love over hate.”

Image: Brett Boardman

One of the smallest rooms in the building, the chapel is located to the rear of the cafe. Its shape references the Christian tradition of chapels in the round, recalling the Baroque architecture of Gian Lorenzo Bernini and Francesco Borromini. “We couldn’t do that here, the space is not big enough,” Wheeler says, “so the chapel is hexagonal.”

The Wayside is a church “for people of all faiths, and of none,” states the organization’s website. Christian symbolism in the building is minimal and recedes into the background. A cross can be detected in the cork floor as well as in the ceiling, although in the latter, its main purpose is to carry and conceal technology.

<!— /5912001/AAU_AU_MR2_side_300x250 —> <div id=’div-gpt-ad-1490926265173-3-mob’> <script> googletag.cmd.push(function() { // googletag.pubads().refresh([gptRespAdSlots[1]]); googletag.display(‘div-gpt-ad-1490926265173-3-mob’); }); </script> </div>

“The Wayside’s motto is ‘love over hate.’ Another one is ‘we’re not much like a church, which is good if you’re not much like a Christian.’ So there’s very little symbolism in it,” Wheeler says.

The chapel is lined with acoustic foam with fabric stretched over it, which protects the space from the noise of Kings Cross outside. Phrases from the Bible and the Koran are inscribed as graffiti onto the fabric. The room can be closed off from the cafe to allow the pastor to conduct more private conversations with visitors; a makeshift confessional.

“They’ll tell the truth in here but they won’t over there,” Wheeler explains, pointing to the cafe.

“Graham reckons it’s something to do with the architecture. I think it’s just the naming of it. People aren’t allowed into this space unless by invitation. It has a sacredness to it, and yet it’s really just a continuation of the space through the glass doors. On Sunday mornings, there is a service in here and the whole of the cafe is cleared.”

A long-life, loose-fit philosophy allows the building to easily accommodate varied use.

A long-life, loose-fit philosophy allows the building to easily accommodate varied use.

Image: Brett Boardman

Upstairs, a community hall hosts events that range from mothers groups to art exhibitions, book launches, movie nights and even “Wayside’s Got Talent.” The hall is lined in unpainted, sustainably grown plywood, designed to be as non-toxic as possible. The building is naturally ventilated, although it has an airconditioning system that is used in extreme weather conditions. “The energy bill for this building is half of what it was before and it’s twice the size,” Wheeler says. The building’s sustainability credentials earned it a National Award for Sustainable Architecture in 2014.

The colours in the building are deliberately bright and non-institutional. Wheeler originally proposed a palette of calming greens and blues, but this was one of the only things Reverend Long rejected outright. “Blue is the colour you see in hospitals, green is what you see in prison,” Wheeler recalls Long saying. “He said ‘I want bright colours.’ That’s why it’s pink and bright yellow and orange.”

The productive rooftop garden is the crowning feature of the building, and was one of the first green roof projects in the City of Sydney. “For the people of Wayside – people who aren’t really sociable or who are not confident in themselves – it’s quite easy to get them to start watering plants and take an interest in it. And then they take over.”

Produce grown in the rooftop garden is used in the Wayside cafe and sold to neighbouring restaurants.

Produce grown in the rooftop garden is used in the Wayside cafe and sold to neighbouring restaurants.

Image: Brett Boardman

The garden’s produce is used in the onsite cafe and sold to a nearby restaurant. Indira Naidoo, Wayside ambassador and author of The Edible Balcony , also runs workshops in the rooftop garden. It has become a source of income for the organization, as has the op shop on the ground floor, which yields around $500,000 a year.

Many parts of the building have changed use since it was completed. The Wayside’s staff numbers have grown from three to thirty, requiring more office space. The pastor’s office is now a commercial kitchen, often used as a life skills education facility for visitors.

“I’m fascinated by the usage of the building because the way the building is designed, the uses were not here in the original design,” Wheeler says. “The value of something is remembered long after the cost is gone. And it’s no longer the Wayside chapel as a chapel that assists the homeless community; it’s become a community centre for Kings Cross.”

1. “Leading the Way,” Australian Story, ABC, 20 August 2018. (accessed 7 March 2019).

2. “Leading the Way,” Australian Story, 20 August 2018.

Credits

Architect
Environa Studio
Surry Hills, Sydney, NSW, Australia
Project Team
ilary Whattam (project architect), Tone Wheeler (design architect), Jan O’Connor (interiors)
Consultants
Access consultant Accessibility Solutions
Acoustic consultant Wilkinson Murray
Builder Kell & Rigby (stage one), Fugen (stage two), Skope (stage three)
Building surveyor Boxall Surveyors
Electrical and mechanical consultant Knox Advanced Engineering
Environmental consultant EMF Griffiths
Fire engineer Itc Group
Glazing consultant AWS
Heritage consultant NBRS & P
Hydraulic consultant J&M Group
Landscape consultant Sue Barnsley Design
Private certifying authority Blackett Maguire + Goldsmith
Project manager EPM
Quantity surveyor MDA Australia
Structural consultant Partridge Partners (stage one) and Waterman (stage two)
Site details
Site type Urban
Category Commercial / public buildings
Type Residential
Project Details
Status Built
Completion date 2012

Source

Project

Published online: 6 Aug 2019
Words: Linda Cheng
Images: Brett Boardman

Issue

Architecture Australia, May 2019

More projects

See all
The kitchen island functions as the home’s backbone, around which everyday activities take place. Spirited simplicity: Skylit House

A 1950s bungalow is thoughtfully replanned with a utilitarian yet welcoming design that follows the philosophy of “less but better.”

The kitchen benchtop and sink are wrapped in burnished brass that will patina with use. Garden room: Mount Stuart Greenhouse

This addition to a grand early-20th-century home in Hobart reads as a generous garden room, housing a new dining and kitchen space that captures the …

The home’s kitchen and dining area is a light, bright and airy space that’s instantly calming and incredibly tranquil. Minimalist tryst: Leichhardt Oaks

A reductive aesthetic and plentiful natural light interlace in Benn and Penna’s elemental extension to a cottage in the Sydney suburb of Leichhardt.

Significant expansion and remodelling work of the Kurt Popper-designed Elwood Talmud Torah occurred in 1972–73. A story of migration, refuge and reconstruction: Elwood Talmud Torah

Viennese émigré Kurt Popper was a remarkable and prolific architect who helped introduce European modernism to the design of Australia’s places of worship.

Most read

Latest on site

Calendar