Surf and turf: Tiger Prawn

Click to enlarge
A curvilinear, triangular courtyard separates the kitchen and living areas and draws light into the depth of the plan

A curvilinear, triangular courtyard separates the kitchen and living areas and draws light into the depth of the plan Image: Shannon McGrath

1 of 9
A bold reinterpretation of the heritage terrace house, the scalloped, castle-like rear facade is the hero of the project.

A bold reinterpretation of the heritage terrace house, the scalloped, castle-like rear facade is the hero of the project. Image: Shannon McGrath

2 of 9
Comprising concrete, terrazzo and muted timber, the interior palette evokes earth, sand and sea foam. Artwork: Amy Wright.

Comprising concrete, terrazzo and muted timber, the interior palette evokes earth, sand and sea foam. Artwork: Amy Wright. Image: Shannon McGrath

3 of 9
A custom concrete island bench mirrors the whimsical yet robust character of the scalloped brick facade.

A custom concrete island bench mirrors the whimsical yet robust character of the scalloped brick facade. Image: Shannon McGrath

4 of 9
A built-in banquette provides seating along the custom-designed timber dining table.

A built-in banquette provides seating along the custom-designed timber dining table. Image: Shannon McGrath

5 of 9
Upstairs, a small, cubby-like outdoor terrace is cradled between the old and new building mass.

Upstairs, a small, cubby-like outdoor terrace is cradled between the old and new building mass. Image: Shannon McGrath

6 of 9
A single spherical wall light pinned to the rear brickwork acts as a pearl ornament on the building’s face.

A single spherical wall light pinned to the rear brickwork acts as a pearl ornament on the building’s face. Image: Shannon McGrath

7 of 9
Architectural light fittings evocative of sea life continue the playful theme throughout the heritage front rooms. Artwork: Sarah Kelk.

Architectural light fittings evocative of sea life continue the playful theme throughout the heritage front rooms. Artwork: Sarah Kelk. Image: Shannon McGrath

8 of 9
A new bathroom continues the muted palette of materials and colours seen in the main living areas.

A new bathroom continues the muted palette of materials and colours seen in the main living areas. Image: Shannon McGrath

9 of 9

Inspired by the tiger prawn, this terrace house renovation by Wowowa Architecture is both a gesture designed for public delight and a series of playful spaces to be privately enjoyed.

Monique Woodward, a director of Wowowa Architecture, says the practice often use a “spirit animal” to drive the direction of a project. For a practice that is drawn to opportunities for play and whimsy, this should come as no great surprise.

A bold reinterpretation of the heritage terrace house, the scalloped, castle-like rear facade is the hero of the project. Image:  Shannon McGrath

Watching Wowowa Architcture’s YouTube channel, the owners of this Fitzoy North terrace were fascinated by the parallel Monique drew between the Hawthorn brick ornament seen on their own terrace and the Tiger Prawn. Charmed by this analogy, they were open to seeing this idea unfold as a design response. As a result, Wowowa looked to the prawn as inspiration for both material and form, and this gave rise to the towering, castle-like form at the rear. Constructed of pale silvery-brown bricks, the double-storey monolith rises from the earth and presents an extruded scalloped face. Draping greenery spills out from the Juliet balconies, its silvery tendrils like seaweed. A single spherical frosted wall light is pinned to the facade, which Monique describes as the pearl ornament on the building’s face.

In many ways the addition at the rear mirrors the existing heritage facade facing the street. A double-storey volume as a rear extension isn’t something typically seen on compact terrace house sites like this; it’s like a house with two front facades. The use of brick, the long and skinny vertical openings and the building proportions suggest that the rear is a contemporary interpretation of the front. The team at Wowowa Architecture was keen to give the rear as much attention and ornament as the street facade, replacing the utilitarian lean-to that once was.

While this bold rear facade is the hero of the project, the scalloped face isn’t experienced internally. It’s not until you step outside, over a curved timber threshold, that there’s any hint of the external form to come. The backyard is quite compact, so the facade is seen at close range, with the volume towering above. The facade is more a gesture for the public – in this case, the neighbouring properties and the parking lot at the rear. The scalloping also wraps around to the north facade, so the adjoining neighbour is presented with an adorned face rather than a blank wall. Designing a generous public response is something Wowowa Architecture is interested in exploring.

Comprising concrete, terrazzo and muted timber, the interior palette evokes earth, sand and sea foam. Artwork: Amy Wright. Image:  Shannon McGrath

Internally, the house reveals itself more slowly, gently unfurling as you travel through. The owners described settling into the house as a journey of discovery. Surprising view lines and delightful shadow play have continued to reveal themselves over time.

As you enter through the existing heritage facade, it’s the open volume of the rear that first grabs your attention. A triangular courtyard with a curved-glass corner dissects the space, separating the kitchen and living areas and drawing light into the depth of the plan. The brickwork is exposed internally, although it remains flat. A few oblique glimpses of the sculpted facade catch you at surprising moments – from the banquette seating in the dining area and from the kids’ bedrooms – but these are little teasers rather than a full reveal.

A custom concrete island bench mirrors the whimsical yet robust character of the scalloped brick facade.  Image:  Shannon McGrath

The interior palette is muted, again drawing from the tiger prawn-inspired palette. Using concrete, terrazzo and silver bricks, it is reminiscent of earth, sand and sea foam. Colour is injected by borrowing from the surrounding landscape. A glazed highlight window facing the northern boundary not only brings daylight into the space but also borrows the neighbour’s garden as a backdrop to the living room. The eastern neighbour’s canopy similarly draws green views in through the tall and skinny windows. It is view lines like these that slowly reveal themselves, telling a new part of the story at different times of the day.

Upstairs, a small outdoor terrace is unexpectedly cradled between the old and new building mass. Connected to the study and one of the bedrooms, the terrace is raised above the internal floor level so the kids can climb up into it, occupying it like a cubbyhouse. Little nooks like this are scattered throughout the plan, inviting the residents – particularly the younger ones – to engage with the space through play.

The Tiger Prawn house is experienced in two different modes: as a private or public experience. While both modes are laced with moments of play and whimsy, one is experienced as an immediately bold and striking public display and the other is more discreet, allowing its residents to quietly discover its little pockets and surprises.


More projects

Most read