Small wonder: Tivoli Terrace

Small but clever alterations have been made to a house on a tiny site, opening the interior to the courtyard and giving a new meaning to the concept of “in.”

Somehow when you’re in here, it doesn’t feel small at all,” says Chris Bosse, co-founder and director of Laboratory for Visionary Architecture (LAVA), about his recently reworked home on a tiny seventy-square-metre site in Paddington, Sydney. When Chris purchased Tivoli Terrace in 2014, his plan was to continue renting another place while completing the house alterations. But when Chris and his partner, Jennifer, inherited a dog, they needed to move out of their old apartment. Tivoli Terrace has a small outdoor space suitable for a dog and they decided they would move into the house as soon as possible.

Chris knew that a fair amount of work was needed before they could move in and they were now under some pressure to do it quickly. “The kitchen was a daggy 1970s design, the bathroom had horrible finishes and all the spaces within the house were dark and separated from each other,” he says. Chris soon discovered that under certain conditions he could obtain a compliance development approval within a week, but it would “only [allow them] to do major works on the ground floor, you could not touch the facade or do any structural changes.”

Chris took on the challenge, applying minor yet clever alterations that make a major impact. The work has resulted in beautifully continuous open spaces that feel much bigger than they are, with LAVA-esque elements dotted throughout the interior.

The wall between the kitchen and courtyard has been replaced with sliding screens that allow the two spaces to act as one when desired.

The wall between the kitchen and courtyard has been replaced with sliding screens that allow the two spaces to act as one when desired.

Image: Brett Boardman

On the ground floor, what used to be the “daggy” kitchen – a dark and enclosed room with one little door to the bathroom and another to the courtyard – is now an extension of the living and dining spaces, showered with daylight and opening out to the courtyard. Chris tore down the wall between the kitchen and the courtyard and replaced it with two layers of sliding screens, one a series of timber-framed glass and the other a set of vertical timber battens. These screens play the biggest role within the space: they blur the boundaries between inside and outside when opened, allowing the courtyard to become part of the internal space, and create different atmospheres through plays with light when they are slid in and out.

A suspended light floats above the island at the centre of the kitchen. “A lot of things in here are off-the-shelf items but then modified, like this light, which is a standard product decorated with a series of elements in different shapes to create a more interesting form,” explains Chris. The kitchen island, unlike any ordinary island, represents LAVA’s distinctive geometries, which not only adds to the character of the house but also offers more space for movement within the small footprint.

The timber screens and battens cast playful shadows across the kitchen, blurring the boundaries between inside and out.

The timber screens and battens cast playful shadows across the kitchen, blurring the boundaries between inside and out.

Image: Brett Boardman

At the end of the kitchen, what was an ordinary door to the bathroom has been transformed into a “secret” entry. The original layout has been retained but all the finishes have been stripped and upgraded. Covered with white tiles and fixtures, the small space has been transformed into what feels like a spacious bathroom, featuring an organic-shaped basin and lavatory.

The material palette also contributes to the sense of spaciousness. With the exception of the oak flooring throughout the house (which, coincidentally, matches the dog’s colour), the rest of the kitchen is clad in white. The white is paired with plywood, which is also visible throughout the house, from the kitchen, living and bedroom joinery to the floor skirting. “It’s a very raw and honest material – you’re not hiding anything because you’re exposing the edges and therefore seeing what it is,” says Chris.

White surfaces and plywood edging are used throughout the home, creating a coherent design across the levels. Artwork: Richard Paul Lohse.

White surfaces and plywood edging are used throughout the home, creating a coherent design across the levels. Artwork: Richard Paul Lohse.

Image: Brett Boardman

Upstairs, Chris has turned the middle of the three bedrooms into a rumpus area, again opening up the entire floor and bringing more light into the home. The narrative of the ground floor is carried through to the upstairs spaces, seen in the materiality, the abundance of daylight and customized elements. “LAVA green” is seen in accessories, lounge covers and light fittings, contributing to the distinctive character of the house and referencing Chris’s practice. Oak flooring, plywood skirting and white joinery are continued on this level, effortlessly joining all the spaces as one.

While the inheritance of a dog meant that work on Tivoli Terrace had to be completed in a shorter timeframe than Chris initially intended, the architect’s small but clever moves have transformed the house into a light-filled dwelling that feels much larger than it is. The integration of the courtyard with the interior has extended inside to outside, and outside to inside, adding a different meaning to the concept of “in” so that “somehow when you’re in here it doesn’t feel small at all.”

Products and materials

Roofing
Existing Colorbond roofing.
Internal walls
Existing walls; plasterboard; Dulux paint in ‘Lexicon Quarter’.
Windows and doors
Horiso Urban Range venetian blinds; Cool Change Doors and Windows sliding screens and Western red cedar sliding doors with double glazing and low-e coating; Brio tracks; Kings Security Doors security doors.
Flooring
Alexandria Tiles engineered French oak boards, installed by Footprint Floors.
Lighting
LAVA Cloud laminated plywood LED up and downlight; Louis Poulsen PH5 pendant; Karim Rashid Axo Light Nafir pendants; David Trubridge Koura and Kina bamboo pendants; Norman Foster Kundalini Gherkin light.
Kitchen
Custom glass reinforced plastic and bamboo kitchen island; Marc Newson cooktop and oven from Smeg; Corian benchtop.
Bathroom
VitrA mosaic tiles and Istanbul Series bathroomware by Ross Lovegrove; Rogerseller tapware; splashback glass by Paddington Glass.
Heating and cooling
Modified Jetmaster fireplace with glass trim by LAVA.
Other
Magis Easy chair; It’s Design laminated European plywood joinery; custom blackbutt handrail/screen; Ligne Roset Togo Settee in green, orange and cream from Domo; Ronald Schmitt Schlangentisch coffee table by Knut Hesterberg; B&B Italia Metropolitan armchairs and George sofa; Sean Dix Forte dining table; Arne Jacobsen dining chairs; shoerack sideboard by LAVA; Sonos sound system.

Credits

Architect
LAVA
Sydney, NSW, Australia
Project Team
Chris Bosse with Belinda Nadile and Jiang Yang
Consultants
Builder Redwood Projects
Engineer Partridge
Joiner It’s Design
Site details
Location Sydney,  NSW,  Australia
Site type Suburban
Site area 70 m2
Building area 118 m2
Category Residential buildings
Type Alts and adds, Houses, Residential
Project Details
Status Built
Completion date 2015
Design, documentation 3 months
Construction 3 months

Source

Project

Published online: 6 May 2016
Words: Nikita Notowidigdo
Images: Brett Boardman

Issue

Houses, February 2016

More projects

See all
The kitchen and living areas are filled with colour and texture, which makes this a home of unmatched vibrancy and energy. Small but mighty: Il Duomo

A contemporary take on elaborate Italianate ornamentation by Wowowa Architecture embraces colour and texture, and defies the diminutive footprint of a worker’s cottage in Melbourne’s …

Made of roughly 34 tonnes of steel, the stairwell twirls effortlessly above a garden bed. On a good buzz: B:Hive Smales Farm

This co-working space on Auckland’s North Shore by BVN is, by all accounts, a success story for its owners and its tenants.

The marble of the kitchen’s bespoke island and splashback punctuate an otherwise moody colour palette. Moody hues: 1906

A compact apartment in inner-city Sydney is transformed into a bijou home distinguished by rich colour and decadent materiality: 1906 by Amber Road.

The square’s design integrates architecture, landscape and art, including a nine-metre statue, Wirin, designed by Tjyllyungoo (aka Lance Chadd) and sculpted working with Stuart Green from Big Spoon Art Services. ‘Genuinely inclusive’: Yagan Square

The collaborative design for Yagan Square in the heart of Perth returns the site to its origins as a people’s meeting place and links previously …

Most read

Latest on site

Calendar