It takes a village: Tower House

Appearing “more medieval village than inner-city extension,” a collection of timber shingle-clad towers by Andrew Maynard Architects have been added to the site of an existing mid-century bungalow.

In an early meeting with their clients for the renovation and extension of a home in the Melbourne suburb of Alphington, architects Andrew Maynard and Mark Austin presented a quick sketch. In the drawing, the existing mid-century bungalow was still recognizable but had been appended with an archetypal modernist box; a functional rectangle encompassing the extra amenity in the clients’ brief. Superimposed over this sketch was a large cross. Regular readers won’t be surprised; you’ve seen enough of Andrew Maynard Architects’ work to know that the practice doesn’t do archetypal. The clients had too, and the design process progressed.

Track forward to a subsequent meeting, and Andrew, Mark and the clients were poring over drawings and working through ideas. The box had dissolved into a much more intriguing, amorphous shape, but there was still no resolution on a final design. Not wanting to be distracted by the chatter and clatter of the clients’ twin sons, the adults gave the boys pencils and paper and told them to find a quiet spot to do some drawing. The boys reappeared a short time later to slide a handful of neat sketches of their house, including a tall, simple tower, onto the table, with nothing more than a casual, “There you go.” Their naive, honest vision set the impetus for what is now the Tower House.

The main street elevation presents an existing house with a new eaveless pitched-roof tower standing next to it.

The main street elevation presents an existing house with a new eaveless pitched-roof tower standing next to it.

Image: Peter Bennetts

That story may have evolved in the retelling, but such a folkloric cosmology is perfect for a house that looks more medieval village than inner-city extension. Tower House wraps around a large central courtyard in a series of small, interconnected structures, all with eaveless pitched roofs and clad in a combination of timber shingles and standing-seam steel sheeting. Thinking about how that archetypal living box would have dominated this site, the difference is remarkable. This house sits quietly in its context, its form and materiality merging with the naturalistic landscaping, becoming part of the topology rather than a structure placed onto it.

This is no mean feat, seeing as the “village” includes a two-storey tower that houses the boys’ study. The tower’s interior has been designed with both the present and the future in mind, and will accommodate university swotting just as well as it currently facilitates drawing and Lego construction. Its bright white walls and vaulting ceiling feel less like a belltower and more like a chapel and, in place of a regular floor to the upper level (expressing this in straightforward language masks the incredulity with which a visitor experiences it) is a net. It hangs four metres above solid concrete, and in the split second before it takes your weight, your brain thinks you’re stepping out into thin air. But once you get used to it, and you lean back into the net like it’s a massive hammock, it feels fantastic. Huge windows provide views over the surrounds, and the clients tell stories of watching bats fly past at dusk, oblivious to the humans nesting nearby. Of course, the net tells its own story, of trusting and adventurous clients.

A habitable net hangs four metres above solid concrete in the children’s study, providing a place to enjoy views of the neighbourhood.

A habitable net hangs four metres above solid concrete in the children’s study, providing a place to enjoy views of the neighbourhood.

Image: Peter Bennetts

At the other end of the house is a very different space, a library, sunk into the ground, darker, closed and nurturing. Books line one wall, and a desk, level with the soil outside and facing out through a large operable window, provides a vantage point to the courtyard through a foreground of plants and bushes. The study in the tower is transparent, open and public, while the library is much more intimate and private, but they share something in the way they play along the vertical axis. Within the familiar constraints of a standard residential block, and especially in dead-flat Melbourne, it’s an effective way to create very different spatial experiences. (This is repeated in a hidden mezzanine platform over the kitchen – a place for the boys’ dad to read, lined with synthetic grass and accessed by integrated shelving that doubles as a ladder.)

Between the study and the library a generous, modern home unfolds. Although the exterior appears segmented, the rooms inside are highly interconnected, with cavity sliders and other hidden doors and panels that open or close off different rooms for privacy, warmth and cross-ventilation. Where the segments meet, the exterior shell is expressed in various ways – for example, a thin strip of glass wraps over the roof to provide a sky window above the kitchen bench, and the exterior timber shingles continue inside the building to create a hidden door to the main bedroom – giving the impression of the house as a single, cohesive structure. In some places, such as the threshold between the tower and the living spaces, where garden plants grow on both sides of the glass, it’s not always clear whether you’re inside or out.

<!— /5912001/AAU_AU_MR_side_300x250 —> <div id=’div-gpt-ad-1490926265173-2-mob’> <script> googletag.cmd.push(function() { // googletag.pubads().refresh([gptRespAdSlots[0]]); googletag.display(‘div-gpt-ad-1490926265173-2-mob’); }); </script> </div>

This sense of permeability extends beyond the house and into the neighbourhood. The site runs through from the main street frontage to a more secluded road at the rear. With gates open at both ends, locals are encouraged to take a shortcut and even to share the fruits of the productive garden. In another act of generosity, the house’s timber shingles flow around the outer site boundary to cover a wall shared by the next-door neighbour. It’s a nice touch, as many other projects might have offered up a blank wall. And it also completes the vision of the house as some kind of walled medieval village; happily, though, a village with its gates flung open to the world.

The Tower House by Andrew Maynard Architects received the award for House Alteration and Addition over 200m2 in the 2015 House Awards, and the John and Phyllis Murphy Award for Residential Architecture – Houses (Alterations and Additions) in the 2015 Victorian Architecture Awards.

Products and materials

Roofing
Lysaght Longline 305 in Colorbond ‘Surfmist’.
External walls
Western red cedar shingles.
Internal walls
Spotted gum timber lining; plasterboard in Dulux ‘Lexicon White’.
Windows and doors
Skyrange Engineering steel frame windows and doors; Viridian double glazing.
Flooring
Concrete slab, polished; spotted gum tongue-and-groove flooring in tung oil.
Lighting
HPM Linea Soft Touch and Clipsal C2000 Series switch plates.
Kitchen
Hoop pine plywood joinery; steel benchtop painted black with wax finish; Abey Schock 1 3/4 bowl sink; Franke Planar mixer and Spazio plumbing kit; Qasair rangehood.
Bathroom
Caroma overmount basin; Rogerseller shower mixer, towel rails, robe hooks, basin spout and toilet roll holder; Veitch stainless steel shower floor waste.
Heating and cooling
In-floor hydronic coils; Greenheat hydronic panels; Shadefactor folding arm awnings.
Other
Oxley Nets net floor to study floor.

Credits

Architect
Austin Maynard Architects
Melbourne, Vic, Australia
Project Team
Andrew Maynard, Mark Austin
Consultants
Builder Overend Constructions
Engineer Maurice Farrugia and Associates
Garden design Bush Projects, Austin Maynard Architects
Landscape Lucida Landscapes
Stained glass Bayside Lead Light
Site details
Location Melbourne,  Vic,  Australia
Site type Suburban
Site area 550 m2
Building area 225 m2
Category Residential buildings
Type Alts and adds, Houses, Residential
Project Details
Status Built
Completion date 2014
Design, documentation 4 months
Construction 18 months

Credits

Site details
Project Details

Source

Project

Published online: 6 Aug 2015
Words: Mark Scruby
Images: Peter Bennetts

Issue

Houses, June 2015

More projects

See all
The kitchen island functions as the home’s backbone, around which everyday activities take place. Spirited simplicity: Skylit House

A 1950s bungalow is thoughtfully replanned with a utilitarian yet welcoming design that follows the philosophy of “less but better.”

The kitchen benchtop and sink are wrapped in burnished brass that will patina with use. Garden room: Mount Stuart Greenhouse

This addition to a grand early-20th-century home in Hobart reads as a generous garden room, housing a new dining and kitchen space that captures the …

The home’s kitchen and dining area is a light, bright and airy space that’s instantly calming and incredibly tranquil. Minimalist tryst: Leichhardt Oaks

A reductive aesthetic and plentiful natural light interlace in Benn and Penna’s elemental extension to a cottage in the Sydney suburb of Leichhardt.

Significant expansion and remodelling work of the Kurt Popper-designed Elwood Talmud Torah occurred in 1972–73. A story of migration, refuge and reconstruction: Elwood Talmud Torah

Viennese émigré Kurt Popper was a remarkable and prolific architect who helped introduce European modernism to the design of Australia’s places of worship.

Most read

Latest on site

Calendar