Towering ideas: Tree Top Studio

Max Pritchard revisits his own house in Adelaide South Australia after twenty-five years to create a distinctive satellite building that is a culmination of his architectural ideas.

An architect’s own house is often a vehicle with which to proclaim the designer’s wares, particularly in the early stages of a career. So what does it mean for an architect to revisit their most private of projects some twenty-five years after the fact, adding a new satellite building? The Pritchard House, completed in 1989 and now heritage-listed, marked Max Pritchard’s first explorations into the bridge typology and the structural and spatial investigations made here would be further developed by the architect in the Bridge House of 2008. Formally, the two projects are similar: a braced steel frame forms an armature within which to insert a lightweight elevated linear pavilion that is one room deep by four or five functions wide. Both projects employ the bridge structure as a response to topography; each building meets the ground at only four points. Aesthetically, the two share a certain robustness in their overall form, with the expressed steel frames providing a decorative pattern to the exteriors of the elevated boxes.

The 1989 Pritchard House was the architect’s first investigation of the bridge typology.

The 1989 Pritchard House was the architect’s first investigation of the bridge typology.

Image: Sam Noonan

These buildings are part of a lineage of work for Max in which the narrow program of the one-room-deep pavilion is explored, often with a curving sweep in plan and frequently with some form of circular joinery item or curved room divider to break the otherwise orthogonal spatial arrangement. These planning tactics, which limit the manoeuvres in plan but allow a variety of forms and spaces, have been developed over time and were deployed in his 2009 work with a volume builder. Max’s Affordable Architect Series reinterpreted the builder’s catalogue homes with alternatives offering more compact footprints, greater access to light and ventilation and flexible plans that could accommodate varying block orientations.

Such variety on a theme, where a singular approach to planning can unlock an assortment of housing forms, can be seen in Max’s alternative typology – the tower. In the face of heavily wooded sloping sites, his preferred strategy is to establish a small footprint of perhaps six by six metres and to arrange the functions over several levels, regularly employing mezzanines to link spaces vertically. These vertical houses are often approached at a mid level via a pedestrian bridge, a device first used in the Pritchard House. This creates a singular, almost cinematic approach to each building, with a very clear sense that you have arrived at the house before you have officially entered it. In all cases, Max displays a preference for simple construction methods, using timber framing and lightweight cladding where possible, with the philosophy that architects themselves should ideally be able to construct the buildings they design.

The timber frame appears internally as vertical striping and horizontal patterning.

The timber frame appears internally as vertical striping and horizontal patterning.

Image: Sam Noonan

It is in this context that the Tree Top Studio evolved as an addition to the house that in many ways launched the architect’s career. This small project presents as a very private undertaking and one that exemplifies the quiet confidence displayed by Max and his houses. The strong visual language of the original house has always been complemented by a white two-storey entry building linked by an elevated bridge. An obvious third element would be one which continues this conversation, yet the studio sits as something that is emphatically “other.” This otherness occurs at almost all levels: in the use of the tower as opposed to the bridge, in the sense of enclosure established by a plywood skin in lieu of glass, and in the cylindrical form, all of which sit within the body of Max’s work, but until now have been absent from this site.

Where the planning of the house proper channels aspects of Mies’s Farnsworth House, with internalized functions and glazed skin providing uninterrupted coastal views, the Tree Top Studio turns inward, offering more constrained views and a contemplative space. It consists of two stacked circular rooms, each a dedicated four-metre-diameter working space for one, and while the views are generous enough, there is a certain level of restraint exercised in not opening the building’s skin to the view simply because it is there.

<!— /5912001/AAU_AU_MR_side_300x250 —> <div id=’div-gpt-ad-1490926265173-2-mob’> <script> googletag.cmd.push(function() { // googletag.pubads().refresh([gptRespAdSlots[0]]); googletag.display(‘div-gpt-ad-1490926265173-2-mob’); }); </script> </div>

Like the house it accompanies, the studio’s structure is expressed but with a stronger sense of decoration. The timber frame provides vertical striping on the walls inside and out, and horizontal spoked patterning on the floor and soffit. Built by the architect, the studio displays simple, inexpensive detailing where proprietary items such as mesh fencing (trimmed just enough top and bottom to disguise its identity in the bridge balustrading), curved acrylic window sheets and recycled louvre windows sit comfortably with the more highly crafted curved plywood skin and tapered roof edge.

Reading as a piece of timber joinery inserted in the garden, the Tree Top Studio is confident. Neither obsequiously complementary nor aggressively contradictory of the original house, this small handmade cubby of a working studio, invisible from the street, shows no compulsion to add to the legacy of its neighbour through mimicry: it is a very personal architectural exercise that marshals a body of far more public architectural ideas.

Products and materials

Roofing
Crommelin brushable waterproofing on fibre cement and plywood.
External and internal walls
Australian Timbers hoop pine plywood in Sikkens Cetol HLS.
Windows
Acrylic sheeting; Naco louvres (salvaged).
Doors
MF Gordon and Co white cedar in Sikkens Cetol HLS.
Flooring
Australian Timbers hoop pine plywood and hardwood in Feast Watson clear finish.
Lighting
Megaman Lighting compact fluorescent lighting.
External elements
Banksia balustrade from ARC Fences with powdercoat finish.
Other
Custom table by Max Pritchard.

Credits

Architect
Max Pritchard Architect
Adelaide, SA, Australia
Project Team
Max Pritchard
Consultants
Builder Owner
Engineer Pocius and Associates
Site details
Location Adelaide,  SA,  Australia
Building area 25 m2
Category Residential buildings
Type Alts and adds, Houses, Residential
Project Details
Status Built
Completion date 2014
Design, documentation 2 months
Construction 96 months

Source

Project

Published online: 2 Apr 2015
Words: Damian Madigan
Images: Sam Noonan

Issue

Houses, December 2014

Related topics

More projects

See all
On the inside and out, a combination of Corten steel, shuttered concrete and schist in the home gives a rustic look that merges nicely with the landscape. Well grounded: Oliver's Ridge

With a clear mandate to be elegant, yet passive, Queenstown’s Team Green Architects has delivered a home that is powerful in many respects.

The kitchen and living areas are filled with colour and texture, which makes this a home of unmatched vibrancy and energy. Small but mighty: Il Duomo

A contemporary take on elaborate Italianate ornamentation by Wowowa Architecture embraces colour and texture, and defies the diminutive footprint of a worker’s cottage in Melbourne’s …

Made of roughly 34 tonnes of steel, the stairwell twirls effortlessly above a garden bed. On a good buzz: B:Hive Smales Farm

This co-working space on Auckland’s North Shore by BVN is, by all accounts, a success story for its owners and its tenants.

The marble of the kitchen’s bespoke island and splashback punctuate an otherwise moody colour palette. Moody hues: 1906

A compact apartment in inner-city Sydney is transformed into a bijou home distinguished by rich colour and decadent materiality: 1906 by Amber Road.

Most read

Latest on site

Calendar