Endorsed by

Turramurra House

Located in a bushfire zone, this house by architect Noxon Giffen is planned for the worst, employing a range of defensive strategies to protect it from fire. Far from being a bunker, though, the house balances defensiveness with a remarkable openness.

Sydney’s North Shore may be best known for its leafy outlook and the suburban legacy of pitched tiled roofs, but Turramurra House by Noxon Giffen has breathed new life into the local vernacular with its inspiring exploration of modern, contextual design.

The client’s brief to architect Justin Noxon was for a boldly contemporary family home that would replace the existing 1960s bungalow to better embrace the relaxed ambience of the bush reserve setting. The budget was relatively tight, and a key element of the brief was for the owners to be involved with the finishing stages. “We had to ensure the design offered a suitable framework to allow that input without losing [the design’s] essence,” says Justin. An additional challenge for the sloping, north-facing site was the stringent construction requirements relating to bushfire-zone regulations.

Visiting the property is a journey of discovery, with bush views slowly unfolding as you leave the busy street and enter through the protective monochromatic steel-and-brick outer shell of the two-level, pavilion-style home. The front door opens into a central hallway that extends past a large home office, the stairwell to the upper bedroom level and back-of-house access to the garage and laundry zones. As you descend into the voluminous double-height public area overlooking a majestic scribbly gum, a large open-plan kitchen and living zone is placed to the left and a dining area to the right. “The house offers a range of open and private retreat spaces that will enable the family to grow and evolve over time without compromising the sense of connection with nature that is so appealing about the site,” says Justin.

Banks of louvred windows maximize opportunities for cross-ventilation.

Banks of louvred windows maximize opportunities for cross-ventilation.

Image: Katherine Lu

To the rear of the main living zone, the more enclosed family room offers an alternative living space and opens directly out to a courtyard kitchen-garden and concrete-paved pool area, located on the north-eastern side of the house. This outdoor space is protected from the street by the rear of the one-storey double garage, which adjoins the home at the front of the property.

Upstairs in the private area of the home, the generous main suite opens out onto a large covered deck that enjoys spectacular views into the scribbly gum’s tree canopy. The two children’s bedrooms include delightful built-in plywood desks and window seats that sit beneath angled louvred window slots, cleverly capturing oblique bush views. An open-plan playroom alongside the two children’s bedrooms, a fourth guest bedroom and the main bathroom are also located on this level.

The interior is characterized by the feeling of being under an expansive two-storey verandah – sheltered from the wind and rain but able to enjoy an intimate connection with nature. Black aluminium-framed glass sliding panels and louvred windows also enhance the connection with the outdoors while adhering to strict bushfire-zone construction regulations. A long horizontal slot window supported by the steel roof structure appears to float above the kitchen and dining areas along the western side of the living area, drawing light deep into the heart of the home late into the day – especially in winter, when the sun angle is lower.

A long horizontal slot window supported by the steel roof structure appears to float along the western side of the living area, drawing light deep into the home late into the day.

A long horizontal slot window supported by the steel roof structure appears to float along the western side of the living area, drawing light deep into the home late into the day.

Image: Katherine Lu

The interior finishes are simple yet refined. The overall palette was inspired by the natural tones and textures of the scribbly gums but “in terms of the architectural expression and the level of finishes, [to keep within budget] we had to pick our moments and say ‘these [living areas] are the most important elements and everything else we will keep simple,’” says Justin. Polished concrete floors, glass walls and a rhythmic expanse of structural exposed timber beams extending over the ground-level living zone create an immediate relationship with the bare tree trunks beyond the windows. This is enhanced by spotted gum joinery in the kitchen, adjacent living areas and stair screens, which extend the richer colour and textural references of the bush throughout the interior.

Externally, the material choices ensure the house is at one with its surroundings, and the integration of beautifully detailed, more humble building materials throughout is a significant component of the project’s success. The upper level of the home is clad in a skin of charcoal-coloured fire-resistant steel sheeting. This is complemented by the practical and economical use of white-painted brick veneer walls across the ground level, reminiscent of suburban traditions. Built-in steel roller shutters are fitted to all north-, west- and east-facing windows and steel mesh to all flyscreens. Fire-retardant structural materials, including bricks and roof sheeting, have also been used.

While the effects of the extreme bushfire rating have been mitigated throughout, a raft of sustainable design features has also been well considered. Sharp, linear overhangs and integrated shutters control the sun’s rays, while cross-ventilation is assisted by the use of the louvred windows and large window expanses. Concrete floors keep the interiors cool in summer and warm in winter with integrated hydronic sub-floor solar/gas powered heating. A two-thousand-litre rainwater tank is concealed in the garden bed adjacent to the pool, the water from which is used as supplementary pool water and garden irrigation.

Full of weathered textures and undulating contours, there is much to be inspired by on the North Shore’s vast stretches of natural reserves. Amid the often-uninspiring existing suburban fabric, the memory of this glass and steel pavilion surrounded by scribbly gums lingers as an uplifting, elegant and refreshing tonic.

Noxon Giffen’s Turramurra House featured in one of ArchitectureAU’s top ten stories for September 2014. In this evocative video tour of the project, from the AWS Designer Notes series, project architect Jason Noxon explains how it works to connect street to bush, and bush to home.

Products and materials

Roofing
Lysaght Klip-Lok 700 roof decking in Colorbond ‘Woodland Grey’.
External walls
Lysaght Klip-Lok 700 roof decking in Colorbond ‘Woodland Grey’; brick painted Dulux ‘Natural White’.
Internal walls
Plasterboard painted Dulux ‘Natural White’.
Windows
AWS aluminium windows powdercoated in black; Blockout Shutters bushfire shutters powdercoated in Colorbond ‘Woodland Grey’.
Doors
Solid-core timber door painted Dulux ‘Natural White’; Airport Doors motorized glide-up garage door.
Flooring
Boral Envirocrete concrete slab; laminated veneer lumber timber beams; Regupol sound insulation.
Kitchen
Siemens gas cooktop, rangehood and oven; Electrolux E:Line fridge; spotted gum timber veneer joinery; Stone Italiana benchtop in ‘Super Black’.

Credits

Architect
Noxon Giffen
Sydney, NSW, Australia
Project Team
Justin Noxon, Darren Giffen, Joanne Saw, Lisa Dew
Consultants
Builder Steele Associates
Bushfire consultant Building Code & Bushfire Hazard Solutions
Engineer SDA Structures
Hydraulics ITM Design
Landscaping Viridian Designs
Site details
Location Sydney,  NSW,  Australia
Site area 360 m2
Building area 1225 m2
Category Residential buildings
Type Houses, Residential
Project Details
Status Built
Design, documentation 9 months
Construction 12 months

Source

Project

Published online: 1 Sep 2014
Words: Lucy Moloney
Images: Katherine Lu

Issue

Houses, June 2014

Related topics

More projects

See all
Located in the inner-Sydney suburb of Surry Hills, Woods Bagot’s residential and retail building presents a memorable facade of staggered concrete forms and dense foliage. Tall ambitions: Short Lane

As Sydney pursued a public conversation about brutalist architecture, a new building in Surry Hills was making its mark.

At the entry to Pt. Leo Estate, a dramatic sculptural courtyard featuring a Queensland bottle tree is an intense, dry space that contrasts the vineyards surrounding it. In vino veritas: Pt. Leo Estate Cellar Door and Sculpture Park

The design for this vineyard and sculpture park on a coastal site in Victoria’s Mornington Peninsula skilfully orchestrates architecture, landscape and art into a cohesive …

Plastic Palace is the first iteration of what will be an annual commission by Albury City Council and Murray Art Museum Albury. The project makes visible the growing problem of waste management. Loving and confronting: Plastic Palace

In the face of Australia’s accelerating waste crisis, a temporary structure in Albury by Raffaello Rosselli Architect lays bare the true cost of our reliance …

The Riverlink Building is part of a broader masterplan to reconnect the parallel corridors of Maitland’s High Street and Riverside Walk. Ebbs and flows: Maitland Riverlink

Chrofi with McGregor Coxall’s revival of the city centre of Maitland, New South Wales, is a sublime lesson in addition and subtraction. Chrofi’s gateway building …

Most read

Latest on site

Calendar