Endorsed by

Urban ‘TARDIS’: Two Wall House

Unfolding behind a facade just 3.7 metres wide, this light-filled and spatially expansive house by Woods Bagot provides a blueprint for successful urban infill projects.

In the current and urgent discussions about the density of Australian cities, the models for urban infill, highrise nodal points or development corridors are too often developer-driven, cost-cutting, sub-quality misadventures that can leave us anxious about our future urbanscapes and civic communities.

Politicians, planners, councillors and developers might learn much from an infill project like Two Wall House in Lilyfield, Sydney. Woods Bagot principal and design director Domenic Alvaro designed the home for himself, his partner Sue and their two daughters.

A zinc-clad roof slopes back from the 3.7- metre-wide frontage, momentarily disguising the house’s modernity.

A zinc-clad roof slopes back from the 3.7- metre-wide frontage, momentarily disguising the house’s modernity.

Image: Trevor Mein

It’s a gem of a house – light-filled and spatially expansive, unfolding TARDIS-like behind a small and discreet facade just 3.7 metres wide. It nestles in beside a grander, older two-storey terrace house. Steelwork details in the balustrading and fencing hint at a connection between the two properties. A zinc-clad roof slopes back from the frontage, disguising its modernity, which, on closer inspection, is given away by the seamless design detailing of the timber, glass, steel and stone and an over-scaled dormer window above.

The project was a collaboration between Domenic and a friend. They bought the terrace house, which sat in the corner of a large block of land, with a plan to create two properties – one for each of them. The existing house took up 4.85 metres of the street frontage, leaving a sliver of land running down the side not quite wide enough to build a house that would make financial and architectural sense.

The idea that unlocked the entire scheme was to excavate into the existing house by 700 millimetres, keeping the original Victorian facade intact and creating a new party wall that democratically gives each property an equivalent width of 4.2 metres. Immediately behind the narrower facade of the new dwelling, the interior extends across to the new party wall, taking advantage of the extra width. The additional 700 millimetres – about the depth of modern joinery – allows enough habitable space for a comfortable home. The spaces have been masterfully arranged between the two long boundary walls, primarily using joinery to define rooms and living zones.

At the front is a compact and elegant sitting room. A frangipani tree filters light through the large glass wall, which can be made private with roller blinds. This doubles as a guestroom, where furniture can be shifted to the edges and a bed pulled down from the dark timber joinery wall. It’s a European-scale solution to hospitality. A pivoting door creates privacy and just beyond it is a powder room tucked beside the stairs.

A frangipani tree filters light through the compact and elegant sitting room. Artwork (L-R): Bruno Munari; Paul Ryan.

A frangipani tree filters light through the compact and elegant sitting room. Artwork (L-R): Bruno Munari; Paul Ryan.

Image: Trevor Mein

From here, the house expands with space and light, and a very “Australian” feel is strikingly evident from the front door. It’s rare to walk into a narrow row house and see so much light ahead. A long white wall, unadorned except for art that will continue to be collected over time, takes the eye through the house to the courtyard beyond. Two layers of skylights, one at the edge of the upstairs corridor and another in the roof above it, allow daylight to flood down the wall. Sculptures cast shadows and the shifting sun creates its own play of light.

At the entry the ceiling height is 2.7 metres. From here the house steps down under a constant ceiling plane so that by the time you’re at the courtyard edge, it’s nudging four metres. It’s a lovely spatial sequence, moving from the compact scale of the front room to the expanse at the back, and the home has all the amenity of a luxurious open-plan apartment but with a grand sense of height and space. Vast sliding doors open onto the courtyard, elegantly designed by Daniel Baffsky of 360 Degrees Landscape Architects. Here, architectural detailing, considered materials and planting provide a mix of textures and tones. There is a plunge pool and finally a garage with Domenic’s studio above it.

Two layers of skylights allow daylight to flood the wall of the living space. Artwork (L-R): Linus Bill and Adrien Horni; Anton Parsons; Dion Horstmans.

Two layers of skylights allow daylight to flood the wall of the living space. Artwork (L-R): Linus Bill and Adrien Horni; Anton Parsons; Dion Horstmans.

Image: Trevor Mein

Domenic defines this main living space with floor levels, joinery and accomplished detailing. The kitchen and dining table are on one level, and a few steps down is the living area with a large sofa. White joinery walls provide ample storage for day-to-day living and darker oak joinery provides visual contrast and marks out a different amenity – a wet bar with Domenic’s whisky collection, for instance. This works as a family and entertaining space, accommodating kids, guests, meals, drinks with friends, television and lounging.

The stairs to the upper level, immediately behind the front room, are formed from eight-millimetre steel (like the stairs in the garage/studio), another way to save space that might otherwise be taken up by walling and add a modernist material quality. Upstairs, under the dormer window, is one kid’s room. Then a large bathroom beside the stairs, a second child’s room and finally, behind a pivoting door, the main suite with large wardrobe walls for Domenic and Sue, and an ensuite off the bedroom.

Domenic likes to experiment with housing models in urban spaces. His previous home was a multi-level project built on a 47-square-metre block in inner Sydney. It won him accolades and a World Architecture Festival award in 2011. This one, a different typology for filling in urban space, is just as accomplished.

Products and materials

Roofing
Lysaght Colorbond roofing.
External and internal walls
Concrete masonry.
Windows
Vitrosca aluminium windows in ‘Slate Grey’; Aneeta sashless windows in ‘Slate Grey’; Alessi Design Group blinds and awnings in ‘Bronze Grey’.
Doors
Custom timber doors, designed by the architect, manufactured by the joiner.
Flooring
Solid American oak flooring.
Lighting
XAL lighting from ECC Lighting and Furniture.
Kitchen
Fiandre Marmi Lab Statuario benchtops from Artedomus; Miele appliances.
Bathroom
Agape Sen fittings and Fiandre Maximum surfaces from Artedomus.
Heating and cooling
Ducted reverse-cycle airconditioning.
External elements
Anston Architectural paving and pool in ‘Vega’.
Other
Bassam Fellows wood frame lounge seating, Tractor stools, Circular table, Tray Rack side table, Kant table, Mantis chairs, E15 Habibi side table, Walter Knoll Oki occasional table and La Chance Salute coffee table, all from Living Edge; B&B Italia Mart armchair, Tufty-Too sofa and Husk armchair and footstool from Space Furniture.

Credits

Architect
Woods Bagot
Project Team
Domenic Alvaro, Simon Lee, Amy Lee
Consultants
Certifier Inner West Council
Engineer Tall Ideas Consulting Engineers
Heritage Urbis
Joinery Élan
Landscaping 360 Degrees Landscape Architects
Lighting Light Practice
Planning Planning Lab
Site details
Location Sydney,  NSW,  Australia
Site type Suburban
Site area 160 m2
Building area 180 m2
Category Residential buildings
Type Houses, Residential
Project Details
Status Built
Design, documentation 6 months
Construction 18 months

Source

Project

Published online: 24 Apr 2018
Words: David Clark
Images: Trevor Mein

Issue

Houses, February 2018

More projects

See all
Aligned with a shift in floor level, a narrow skylight marks the point at which the addition and existing house adjoin. Artwork: Jai Vasicek. Simple wishes: Lansdowne Crescent

A request for increased amenity rather than more square metres was the impetus behind this deceptively compact addition to a period Hobart home by Preston …

The floating roof ties together the home’s concrete and timber elements and gives lightness to its form. Tropical textures: Cove House

A thoughtful response to its unique setting and climate in the Gold Coast’s Sanctuary Cove, this house, by Justin Humphrey Architect, embodies principles of subtropical …

Sliding panels and bifold doors allow the interior to return to its original singular volume. Artwork: Elliott “Numskull” Routledge. ‘Changing the performance’: Camperdown Warehouse

Fusing concepts inherent in furniture design and architecture, this conversion of a former motor vehicle factory in Sydney serves as a prototype for a novel …

On the northern verandah, netted hammock seats lean in unison with the architecture, appearing to float over and into the landscape. Trademark lyricism: Stradbroke House

Well versed in designing for the tropical Queensland climate, the Gabriel and Elizabeth Poole and Tim Bennetton have collaborated to deliver an exuberant South Stradbroke …

Most read

Latest on site

Calendar