Endorsed by

UNSW Village

UNSW Village by Architectus won a National Commendation for Residential Architecture at the AIA's 2010 National Architecture Awards.

This student housing building effectively forms the gateway to the UNSW campus at Randwick. An important building typology with a high degree of design difficulty, this particular project presented the designers with a number of challenges, including an extremely tight budget.

The deftly planned complex houses over 1,000 students while retaining the major existing trees and respecting the scale of the public road and surrounds. The rigorous, repetitive arrangement of five- and eight-storey thin-plan apartment buildings, their entry foyers and communal courtyards linked by a clear pedestrian spine, delivers amenity and social connectivity, and weaves comfortably into the campus masterplan and fabric.

Individual apartments are extremely pleasant living environments due to good planning and sophisticated design ingenuity in the building fabric. Well oriented, sunshaded and weather protected, all apartments have good light and views. Vented hollow-core slabs provide cross-ventilation while retaining privacy, and Thermomass wall panels insulate efficiently. The scheme incorporates responsible ecological design, with column-free construction allowing for future adaptation, solar hot water systems, grey water storage and reuse, and rainwater collection and storage.

UNSW Village adroitly balances community and privacy and provides a healthy environment for living, work and study.

– Jury citation

Credits

Architect
Architectus
Australia
Project Team
Kerry Clare, Lindsay Clare, Rosemarie Gidaro, Belinda Pajkovic, Renee Farah, Justin Magness, Jiunder Chung, Euckan Chan, Farah Akbar
Consultants
Construction manager Watpac Sydney
Mechanical, electrical and environmental consultant Steensen Varming
Structural consultant Robert Bird Group
Site details
Location High Street,  Randwick,  Sydney,  NSW,  Australia
Site type Suburban
Category Residential buildings
Type Apartments, Multi-residential, Residential
Project Details
Status Built
Website http://www.unswvillage.com.au/
Client
Client University of New South Wales
Website The University of New South Wales

Source

Awarded Project

Published online: 1 Jul 2011
Words: National Architecture Awards Jury 2010
Images: John Gollings

Issue

Architecture Australia, November 2010

Related topics

More awards

See all
The Royal Children’s Hospital designed by Billard Leece Partnership and Bates Smart. The Royal Children’s Hospital

Winner of the Interior Design Excellence & Innovation award at the 2012 Australian Interior Design Awards.

Vue de Monde designed by Elenberg Fraser. Vue de Monde

Vue de Monde designed by Elenberg Fraser won the Hospitality Design Award at the 2012 Australian Interior Design Awards.

Tusculum Street by Smart Design Studio. Tusculum Street

Tusculum Street by Smart Design Studio jointly won the Residential Award at the 2012 Australian Interior Design Awards.

Paper Stone Scissors designed by Russell & George. Paper Stone Scissors

Paper Stone Scissors designed by Russell & George won the Workplace Design Award at the 2012 Australian Interior Design Awards.

Calendar