Slender splendour: Upsilon House

A dilapidated cottage on a narrow block in Sydney has been replaced by a beautiful home designed by MCK Architecture and Interiors for “simple, rugged, no-fuss living.”

When I visit houses and apartments for review, I usually ask myself, the designers and the clients, “What was the key factor in the success of the project?” You might assume that the first response would be “A large budget,” or that the success would be attributed to the experience and skill of the designer, or even to the drive and passion of the client. Despite these important contributors, the most frequent answer is something that requires little money but a lot of commitment – dialogue. The Upsilon House by MCK Architecture and Interiors is a clear example of a home created out of conversation and collaboration between architect and client.

The clients – who run a successful fashion business – wanted “out of strata” and were keen to find a house near the beach where the “water baby” of the duo could indulge her aquatic side. In addition to moving out of an apartment to somewhere nearer the ocean, the couple also wanted to “do something special” with the opportunity. They managed to secure a dilapidated weatherboard cottage on a narrow block in Sydney’s beachside suburb of Bronte and began seeking out an appropriate architect for the job. Of the variety of architects they contacted, it was Steve Koolloos – principal of MCK – who said he could take a look at the site that very same day. The project architect on the house, Jarad Grice, says of Steve: “He has a knack for knowing when to explore an opportunity for a relationship. He is always ready to have a conversation.” The clients say that from this initial conversation, the architects “melded into our lives naturally during the process … we understood each other well.”

On the upper level, the concrete walls are brought above eye height to prevent overlooking of nearby properties.

On the upper level, the concrete walls are brought above eye height to prevent overlooking of nearby properties.

Image: Douglas Frost

While the open lines of communication between architect and client allowed the brief to evolve fluidly, the limits of this conversation were dictated by the tight restrictions imposed by the site and the local council. The design needed to address the slope of the land and the always-sensitive issue of not compromising the neighbours’ privacy or amenity. In response to these two very crucial issues, MCK opted for a straightforward yet highly effective solution. In essence the house is a large U-shaped concrete channel buried into the slope, with a floating plane roof for the upper living area. Jarad says, “The site left the design process with little choice but to go up.”

The slender concrete house slots neatly between its considerably larger neighbours. The entry is off the side passage, halfway along the building. This positioning minimizes wasted circulation space within the interior while also allowing the spaces at either end to use the maximum width of the site. Whereas in traditional terrace houses this layout typically leads to narrow rooms at the rear and dark corridors in the middle, MCK has used the benefits afforded by steel and concrete to overcome this. In the living spaces on the upper floor the concrete walls are brought above eye height, maintaining the neighbours’ privacy. Floating above on steel blades is the roof. The resultant ribbon window that runs around the whole of the space creates a light-filled interior. This window frames a picture of the surrounding neighbourhood and greenery, something that couldn’t have been appreciated had a more conventional solution been adopted. Jarad notes that “you don’t have to do timber and weatherboard to be light.” The clients love the night-time ambience in the living spaces – the high-level windows allow them to track the stars during the course of an evening, a very pleasant surprise that they hadn’t counted on.

The clever response to site constraints resulted in a concrete channel buried into the slope, with a floating plane roof on the upper living area.

The clever response to site constraints resulted in a concrete channel buried into the slope, with a floating plane roof on the upper living area.

Image: Douglas Frost

The interior finishes mirror those of the exterior: grey off-form concrete, plywoods and natural coloured fabrics. The clients, who see a lot of colour in their work in the fashion industry, wanted some neutrality in their home. They were after “simple, rugged, no-fuss living.” This approach extends throughout the living spaces, where concrete is used to form the kitchen benches and the long bench that runs the entire length of the home. The grey of the concrete is contrasted with the black of the kitchen’s formply units and the birch ply of the bookcase. The steel staircase is painted in the same paint that was used on the Sydney Harbour Bridge. It glints and glistens when it catches the light coming through the large picture window that flanks it. The sleeping spaces on the lower floor continue the muted material palette with the addition of a beautifully veined black Brazilian slate. While the main suite is afforded a view toward the street, the other rooms have high-level windows similar to those in the living space.

From the outset, the clients wanted the process to evolve naturally. This, combined with architects who were able to “tune into the aspirations of the client,” put the project on the path to success. Jarad astutely notes that in architecture, “the best relationships are built on trust.”

Products and materials

External walls
Off-form concrete.
Internal walls
Off-form concrete; MS Interiors interior-grade plywood; plasterboard.
Windows
Award Architectural Aluminium aluminium-framed windows.
Flooring
Concrete slab, steel-trowelled and sealed.
Lighting
Flos Aim suspended lamp; Euroluce Sunny track lights and Reggiani Sunios LED track lights; Great Dane Kvist pendant.
Kitchen
Off-form concrete benchtop; marine-grade formply cabinet fronts from Australian Wood Panels; Newform Libera Kitchen mixer with spray in chrome and black; Siemens oven, cooktop, steam oven and dishwasher; Qasair rangehood.
Bathroom
Villeroy and Boch Subway Wall-Hung Pan toilet and Memento basin; Brodware City Stik mixer in ‘Nero’; Bette BetteStarlet Bath; Brazilian slate tiles.
Heating and cooling
Jetmaster fireplace.
Otyher
Birch plywood joinery.

Credits

Architect
MCK Architects
Surry Hills, Sydney, NSW, Australia
Project Team
Steve Koolloos, Dominic Levene, Michael Clarke, Jarad Grice
Consultants
Engineer SDA Structures
Hydraulic engineer ITM Design
Joiner MS Interiors
Planning consultant Mersonn Pty Ltd
Quantity surveyor QS Plus
Site details
Location Sydney,  NSW,  Australia
Site type Suburban
Site area 225 m2
Building area 160 m2
Category Residential buildings
Type Houses
Project Details
Status Built
Completion date 2015
Design, documentation 36 months
Construction 18 months

Source

Project

Published online: 15 Nov 2016
Words: Sing d'Arcy
Images: Douglas Frost

Issue

Houses, June 2016

Related topics

More projects

See all
The kitchen and living areas are filled with colour and texture, which makes this a home of unmatched vibrancy and energy. Small but mighty: Il Duomo

A contemporary take on elaborate Italianate ornamentation by Wowowa Architecture embraces colour and texture, and defies the diminutive footprint of a worker’s cottage in Melbourne’s …

Made of roughly 34 tonnes of steel, the stairwell twirls effortlessly above a garden bed. On a good buzz: B:Hive Smales Farm

This co-working space on Auckland’s North Shore by BVN is, by all accounts, a success story for its owners and its tenants.

The marble of the kitchen’s bespoke island and splashback punctuate an otherwise moody colour palette. Moody hues: 1906

A compact apartment in inner-city Sydney is transformed into a bijou home distinguished by rich colour and decadent materiality: 1906 by Amber Road.

The square’s design integrates architecture, landscape and art, including a nine-metre statue, Wirin, designed by Tjyllyungoo (aka Lance Chadd) and sculpted working with Stuart Green from Big Spoon Art Services. ‘Genuinely inclusive’: Yagan Square

The collaborative design for Yagan Square in the heart of Perth returns the site to its origins as a people’s meeting place and links previously …

Calendar