Endorsed by

Grown-up playground: Vacation Cafe

Neighbouring the serious Ernst and Young tower in Melbourne’s CBD, Vacation Cafe designed by Therefore occupies the streetscape like a kid in a rainbow parachute jacket among a sea of suits. It exudes a relaxed playfulness laced with eighties childhood nostalgia.

The team behind Vacation Cafe – owners and brothers Kael and Matt Sahely, design practice Therefore and branding agency The Company You Keep – knew they were up against a saturated cafe market when they began the project. Rather than getting overly strategic about market positioning, they approached this venture as an experimental playground. It was an opportunity to have some fun and follow their own paths of curiosity. Intentional or not, this gave them a point of difference that is palpable from the moment you spot Vacation Cafe in the streetscape.

Therefore was keen to see the relaxed, playful energy of the owners translated in the space. Having previously collaborated with the owners on a number of projects, they had a natural intuition for who the brothers are and what excites them. The owners felt confident in giving their designers as much freedom as possible, allowing Therefore to pursue their own interests at the same time.

The floor plan needed to be very efficient to make use of the small tenancy.

The floor plan needed to be very efficient to make use of the small tenancy.

Image: Sean Fennessy

It’s perhaps the colour palette that is the most striking when you first enter Vacation. The space is predominantly light grey, pastel peach and mint green – a far cry from anything in the immediate context. The sweetness of the colour scheme is offset by a rich royal blue that sharpens the palette. If you grew up in the eighties, these colours conjure up childhood nostalgia, and if you didn’t, they hark to a chilled out Florida beachside. Either way, both take you far away from the corporate Melbourne CBD.

Underfoot, the custom tile pattern rumbles with energy. Multicoloured triangular tiles are sporadically inserted, somewhat similar to the joyful disorder of thrown confetti. Circles and rounded edges repeat themselves throughout the space, creating dynamism. It’s a geometry that was born out of the pragmatic needs of spatial planning. The main servery has rounded edges to facilitate traffic flows around it. Attracted to this simple geometry, Therefore repeated the rounded corner motif throughout. It forms the profile of the fixed benches, the curve of the dropped bulkhead, the openings to the kitchen and the steel framing for the glazing. Drawing from the same family of geometry, circles can also be identified repeatedly throughout the space, including the circular backed Mattiazzi Solo chairs, the fixed round side tables and the semicircular Laal pendant that hangs above the counter.

The white set plaster wraps up the back wall and into a large barrel vault, which conceals a neighbouring staircase that protruded into the tenancy.

The white set plaster wraps up the back wall and into a large barrel vault, which conceals a neighbouring staircase that protruded into the tenancy.

Image: Sean Fennessy

While the space has a youthful energy about it, it’s by no means naive. Perhaps it’s the eight-metre-high ceiling and austere grey polished plaster backdrop that gives this light-filled space a sense of authority. Vacation has a gallery-like quality, as if it’s part cafe, part art installation. The organization of colours and geometry within this volume exhibit a sense of ordered, deliberate composure. Although perceived as colourful, the range of hues are quite restrained and are unwavering in their consistency. For example, the mint of the Luke Mills stools perfectly matches the Mattiazzi chairs. The peachy pink in the floor tiles and the powdercoated steel work are also identical. Similarly, the geometries are reduced to either straight lines and circles or partial circles only. Through the distilled use of colour and simple geometry, the space has abstractness about it. It is at once playful and ordered.

Vacation Cafe is the result of the fluid and synchronized understanding between designer and owner. The outcome is a fun and cheeky energy unfolding in a gallery-like context. It’s like a play-ground for grown-ups – it’s no wonder it’s called Vacation Cafe.

Products and materials

Walls and ceilings
White set hard plaster with beeswax finish over existing masonry. Ceilings painted in Dulux ‘Whisper White.’
Windows and doors
Custom fabricated steel windows and doors in matte black.
Flooring
Encaustic Cement Tile in ‘Stone Light,’ ‘French Blue,’ ‘Miami Green’ and ‘Soft Pink’ from Bespoke Tiles and Stone.
Joinery
Banquettes upholstered in Raf Simons Pilot fabric from Kvadrat Maharam. Custom steel joinery powdercoated in Dulux ‘Wedgewood.’ Vinyl bar and tabletops in Taralay Premium Compact surface in ‘Nauru’ from Gerflor.
Lighting
Muller van Severen Hanging lamp in blue from Matter. Rich Brilliant Willing Crisp wall sconce in white from Living Edge. Laal Conehome Single Arch pendant. Binario track lighting and Mattia downlights from Sphera.
Furniture
Custom steel furniture powdercoated in custom pink. Mattiazzi Solo chair from District. Ranger stool in custom colour from Life Space Journey. Custom-made powdercoated steel table with vinyl top.

Credits

Design practice
Therefore
Melbourne, Vic, Australia
Project Team
Alex Lake, Anouska Milstein, Raphael Graham
Consultants
Access consultant Before Compliance
Branding consultant The Company You Keep
Builder CBD Contracting
Building surveyor Steve Watson & Partners
ESD Nick Bishop ESD
Engineer Meyer Consulting
Site details
Location Melbourne,  Vic,  Australia
Site type Urban
Category Interiors
Type Bars and cafes, Hospitality
Project Details
Status Built
Design, documentation 4 months
Construction 2 months

Source

Project

Published online: 16 Nov 2018
Words: Ella Leoncio
Images: Sean Fennessy

Issue

Artichoke, March 2018

More projects

See all
Pinboards running the length of the office are essential to the team’s design process, encouraging dialogue and acting as a communication mechanism for staff. Work wonders: Techne Studio

For its new home in Melbourne’s Carlton, Techne Architecture and Interior Design has created a workplace expressed as a venue for creative production.

As seen in suite six, galvanized steel, carpet and timber create an unexpected but comforting mixture of materials and textures. Luxury in restraint: Drift House

Melbourne architecture firm Multiplicity has revisited a boutique hotel they designed in the Victorian coastal town of Port Fairy and added a suite of new …

Rattan panels accentuate the form of the ceiling and are a reminder of “a straw hat that would have been worn on a paddle steamer.” A sense of ceremony: Bert’s Bar and Brasserie

Designed by Akin Atelier, Bert’s Bar and Brasserie in Sydney’s Northern Beaches is reminscent of the grand hotel dining rooms of the 1930s.

Built by hand on site, the cabin was constructed from hardy, readily available materials. First House: Zigzag Cabin

Acting as a “billboard in the bush” for architecture, this colourful cabin that was completed almost twenty years ago, was a first foray into the …

Most read

Latest on site

Calendar