Endorsed by

Victoria University Learning Commons and Exercise Sports Science Project

Victoria University Learning Commons and Exercise Sports Science Project by John Wardle Architects won a National Commendation for Public Architecture at the 2011 National Architecture Awards.

The Victoria University building is an exemplary illustration of how architecture can be a transforming mechanism for institutional change and growth. The complex works as an urban ensemble to catalyse and articulate an emerging centre of excellence at the university’s Footscray Park Campus.

Consisting of learning and teaching spaces, laboratories, social spaces, offices and a learning commons, the building operates like a sophisticated machine, revealing advanced programs through architectural gestures: distorted windows and openings, pattern and materiality, detail and furniture.

The building adopts a dramatic site strategy, creating a wall-like edge to the campus above the Maribyrnong River flood plain. It draws allusions to the institution as operative city, with buttress walls and robust exterior. Within is a carefully considered “town centre,” with entry courtyard sequences that stitch the new spaces back into their campus context through an inhabited bridge.

– Jury citation

The wall – and here the fortified city wall – has long been a source of inspiration for architects. John Wardle has explored the spatial, programmatic and orientating potential of the wall across his entire oeuvre. In John Wardle Architects’ residential projects, including Wardle’s own house, the City Hill House and the Vineyard Residence, the wall becomes the primary orientating device – a gesture establishing the spatial and programmatic narrative while curating views across the surrounding landscape and back across the architecture itself. In Victoria University’s new Learning Commons and Exercise Sports Science Project the idea of the wall is expanded to the scale of the city and forms the dominant architectural parti.

Anna Johnson

For further coverage see Victoria University ESSP and Learning Commons.

For a full list of awarded projects see 2011 National Architecture Awards – the winners and for more awards discussion see the Rachel Hurst and Rory Hyde’s responses to the awards and the jury overview by Karl Fender.

Credits

Architect
John Wardle Architects
Melbourne, Vic, Australia
Project Team
Ben Beaumont, John Wardle, Stefan Mee, Meaghan Dwyer, Andrew Wong, Amanda Moore, Barry Hayes, Chloe Lanser, Rebecca Wilkie, Genevieve Griffiths, Stuart Mann, Paul Bickell, Julian Scanlan, Pang Cheong, Toby Horrocks, Oscar Paolone, Kate McMahon
Consultants
Acoustic consultant Marshall Day Acoustics
Audiovisual Charnwood Communications
Builder Hansen Yuncken Melbourne
Building surveyor PLP Building Surveyors & Consultants
Civil and structural consultant Aurecon
Cost consultant WT Partnership
Electrical, environmental, hydraulic and mechanical consultant Norman Disney Young
Interior designer John Wardle Architects
Landscape consultant Rush\Wright Associates
Lighting Norman Disney Young
Site details
Location Ballarat Road,  Footscray,  Melbourne,  Vic,  Australia
Site type Suburban
Category Commercial / public buildings
Type Education
Project Details
Status Built
Website http://www.johnwardle.com/projects/default.htm?i_PageNo=1&ProjectId=35&pageNo=1&ProjectCategoryId=0&ProjectKindId=0&Featured=0&Archived=0&AllProjects=0&ViewMode=text
Client
Client Victoria University
Website www.vu.edu.au

Source

Awarded Project

Published online: 3 Nov 2011
Words: National Architecture Awards Jury 2011
Images: Trevor Mein

Issue

Architecture Australia, November 2011

Related topics

More awards

See all
The Royal Children’s Hospital designed by Billard Leece Partnership and Bates Smart. The Royal Children’s Hospital

Winner of the Interior Design Excellence & Innovation award at the 2012 Australian Interior Design Awards.

Vue de Monde designed by Elenberg Fraser. Vue de Monde

Vue de Monde designed by Elenberg Fraser won the Hospitality Design Award at the 2012 Australian Interior Design Awards.

Tusculum Street by Smart Design Studio. Tusculum Street

Tusculum Street by Smart Design Studio jointly won the Residential Award at the 2012 Australian Interior Design Awards.

Paper Stone Scissors designed by Russell & George. Paper Stone Scissors

Paper Stone Scissors designed by Russell & George won the Workplace Design Award at the 2012 Australian Interior Design Awards.

Most read

Latest on site

Calendar