Endorsed by

Waratah Weekender

With its sleeping lofts suspended over a communal ground floor that opens from street to sand, Waratah Weekender, by Architecture Workshop, evokes the dream of the driftwood treehouse and campsite.

This house sits between two paradigms. On the one hand, it’s a big and somewhat luxurious second house, and plays consciously with the neo-modernist flourishes that such a description these days brings to mind. It’s in a beautiful location with views to Bass Strait and Wilsons Promontory. It’s light, aesthetically spare, and photographs elegantly. It has all that is needed that opens and closes.

On the other hand, it is a place for people who go to the beach and have friends drop by; a place where barbecues and swimming and other beach-y things happen. It’s impressive, but also at ease with its more modest neighbours. It doesn’t touch the ground lightly but is staunchly earthbound – a place to hunker down for cold nights, open fires, family weekends and teenage gatherings. It invites its occupants to go to and from the beach with sandy feet and wet towels.

The house at dusk.

Image: Patrick Bingham-Hall

The main space is a lofty double-height volume, with a plywood-clad, rectangular capsule suspended on either side. One of these is shunted out horizontally towards the street approach, with this gesture from the outside countering the general openness of things. With artful artlessness, it makes a shelter for vehicles and other equipment. The capsules call to mind shipping containers and that old architectural fantasy of making them habitable. But they are rather more tubular than this might imply. Except for the inward conclusion of the capsule that has been pushed towards the street, finished with a steel balustrade, their ends are screened with timber milled with the profiles of the logs it was cut from still apparent, a kind of woody equivalent of béton brut (bois brut?) on the outer side of the glass windows.

The capsules call to mind the architectural fantasy of making shipping containers habitable.

Image: Patrick Bingham-Hall

The interiors of the capsules are lined with ply: they can open into the main living space but can also be closed off to be “proper” bedrooms – upstairs, individualized, grown up. Well below them, beneath the principal floor level, is a semi-subterranean bunker level with a recreation room, sleeping areas and a bathroom. A concrete structure supports the floor above, and there is a concrete floor and block walls. Windows are high, horizontal strips; walls, floor and ceiling are dark; a batten-down-the-hatches cellar mood prevails. Clearly, it’s for kids and teenagers, and it has a kind of away-from-home feel, staying up late after a day at the beach, sleeping wherever you fall, staying in bed until late in the morning …

The main living space is not so clearly defined architectonically as the capsules and the bunker. It’s the space between them – screened by vast glass expanses to the north and the south, towards the street and towards the beach, walls to the sides, a dark, almost black ply ceiling – that gives this part of the house a signature element of its own. It’s unexpected and works because of this and because it is well above you. Without it, this “big room” might feel too incidental. The kitchen, pantry, stairs up and down and storage areas are set along the lateral edges of this big space, tucked and fitted into the subsidiary spaces under the capsules.

The big space is by its position and its scale extremely flexible. For the adults who sleep in the aeries of the capsule bedrooms, it can be a comfortable sitting room with a big dining table for leisurely lunching. But you can imagine that sometimes when the adults are back in town, the kids from the bunker can take it over and party. The big space also acts as the mediator between the house and the big space – the beach.

The pergola is built to the height of neighbouring banksia trees.

Image: Patrick Bingham-Hall

The site for the house is an enviable and rare one with direct beach access, and in good weather a generous deck acts as an extension of the big room out towards the bay. The deck is also a place to lounge and to get ready for the beach, and a place to unload boogie boards and towels when you get back. Another deck on the other side of the house gives another option for sitting outside, depending on where the wind and the sun are coming from. A great pergola extending over the house and its decks is an architectural gesture at the bigger scale. This contains the house and frames the views, all at the scale of the coastal banksia trees of the environs. The pergola is perhaps a metaphorical siphon. It also frames the house when seen from the beach.

Such an experiential description of the house as I have tried to give here perhaps belies the great care and precision with which it is put together as a series of built elements and assemblies. The architect’s diagrams make clear how orderly and considered the whole thing is. But the cool head that thought with so much care about the house compositionally and tectonically also thought successfully about how it was going to be lived in and around.

Products and materials

Roofing
Skellerup Butynol rubber on plywood.
External walls
Recycled blackbutt floor joist timber canopy; Carter Holt Harvey bandsawn plywood; CSR concrete blockwork and cement sheet with exposed clear finish.
Internal walls
Bandsawn plywood; CSR Gyprock; Carter Holt Harvey internal cedar shutters and formply.
Windows
Fletcher Aluminium joinery; Breezway aluminium louvres; Architectural Profiles aluminium sliding windows; Viridian self-cleaning and silicone-treated glazing installed by Taranto Windows and Glass.
Doors
Anodized aluminium sliding doors by Fletcher Aluminium.
Flooring
Stramit Condeck concrete floor system; plywood flooring finished in Briwax Danish oil.
Kitchen
Corian benchtop with integrated sink; Decortech joinery; formply joinery (scullery); Georgian wired glass splashback; black laminate benchtop with marble inlay (scullery); Miele dishwasher; Electrolux induction cooktop and underbench ovens; Accent International Geo Viva tapware.
Bathroom
Duravit Starck vanities and toilet suites; Kaldewei freestanding bath; Accent International Geo Viva tapware.
External elements
Hardwood decking.
Heating and cooling
Jetmaster 850 fireplace; hydronic heating in floor slab.

Credits

Architect
Architecture Workshop
Melbourne, Vic, Australia
Project Team
Christopher Kelly, James Fenton, Dale Fincham, Craig Howard, Victoria Willocks, Alistair Cattanach
Consultants
Builder Trease Builders
Engineer Dunning Thornton Consultants
Site details
Location Gippsland,  Vic,  Australia
Site area 613 m2
Building area 216 m2
Category Residential buildings
Type Houses
Project Details
Status Built
Design, documentation 18 months
Construction 14 months

Source

Project

Published online: 4 Dec 2012
Words: Paul Walker
Images: Patrick Bingham-Hall

Issue

Houses, October 2012

Related topics

More projects

See all
First house: House Shmukler

Taking inspiration from the whimsy and rigour of artist Sol LeWitt, Tribe Studio’s inventive, sustainable first house paints a “portrait” of its clients and hints …

Box of tricks: The Bae Tas

Architects Liz Walsh and Alex Nielsen have transformed a tiny Tasmanian flat into a “deft box of tricks,” a cleverly crafted guest space looking out …

Homeliness over expediency: Peel by Milieu

Of one with the once-gritty Melbourne suburb of Collingwood, this spatially thoughtful, materially honest apartment building shows what can be achieved when a multiresidential project …

Elegant interventions: Bouwman House

Delivered under strict heritage controls, this sensitive addition to a Federation-style home creates a family abode that considers spatiality as thoughtfully as it does light …

Calendar