Endorsed by

Waverley House

Andrew Burges uses unexpected contrasts in form and scale to take full advantage of the site geometries in a conservative street in suburban Sydney.

At the risk of sounding clichéd, opposites do attract. Not always in love, but often in design, and in the case of this Sydney house, much of its appeal comes from its unexpected contrasts in form and scale. They begin with its relationship to place: a contemporary building on a conservative suburban street where buildings are mostly from the inter-war years. It’s slightly out of context, though it takes all its cues – bar aesthetics – from the site.

“The form and everything that flows from it is a response to the awkward geometry of the block,” says architect Andrew Burges. “It’s a flat-ended wedge, with four neighbouring properties and a laneway adjoining, and there was a fairly ordinary Federation house in the centre of the site. Our strategy with the new house was to invert the site and compress the building to the back, where the geometry is tighter, to turn what traditionally is the front garden into an informal backyard. This is where the northern sun is

The laneway allowed Andrew to push parking to the back of the site and the building envelope right to the rear, leaving him the question: How should this building address the street?

The ground-floor family room and kitchen.

The ground-floor family room and kitchen.

Image: Brett Boardman

“We started thinking about the suburban fence line as a critical datum in the experience of the house,” say Andrew. “Below the fence line, it doesn’t have much outlook, except for the garden, but it’s more private. Above the fence line it opens up to broader views but it’s more exposed, so there are privacy issues, which affected the language of this part of the structure. So we considered the floor plates for the two levels as quite separate and distinct, with different criteria shaping them.”

From outside the shift is signalled not only in form, but also in material language. The ground floor is Bowral Blue face brick with cedar-framed glazing – a reference to the prior house. The first floor is positioned slightly off-axis from the level below, creating angled overhangs above the living spaces. In contrast to the ground floor’s transparency, the first floor is fully screened with sliding cedar louvres.

A small space adjacent to the family room.

A small space adjacent to the family room.

Image: Brett Boardman

Inside, the ground floor frames domestic life on a deep plan as opposed to the prevailing Australian linear model. “We were interested in the social functions of a house with unusual groupings of rooms, so we developed a deep rectangular plan of bays, separated by strong bands of walls, but open enough to allow access and viewing between the spaces.”

The idea for the bays has a cultural note. “One of the clients is Indian and we looked at Le Corbusier’s work in India – that repetitive bay format and thickness of walls. That idea certainly influenced our structure, though we’ve organized it differently.” The first bay is a dining room and informal living area with a window opening fully to the garden. This is a beautiful room for reading, catching the winter sun as it does.

The formal living and dining area.

The formal living and dining area.

Image: Brett Boardman

The second bay is a busier space, with kitchen and butler’s pantry to the south and family room to the north. Here a glass wall slides completely away, directly connecting this room to the garden. The third and smallest bay is a kids’ play area overlooking a narrow lap pool.

Floors on this level are either recycled ironbark or polished concrete with a wet-look sealant. Walls partitioning the bays are thickened with joinery in American walnut. The kitchen is stainless steel and stone, with a high-mirrored splashback reflecting the garden. The palette is simple but detailed with hutches and display niches for books and collected objects to personalize the rooms.

While the ground-floor plan is tightly structured and focused towards the garden, upstairs is a looser fit. Individual rooms shift alignment and shape to catch the light or views. A generous tapered landing off the stairs opens to the main bedroom occupying the east wing. Its ensuite is partitioned into bays (vanity/toilet/shower) – the architects’ reference to the nearby coastal bays of Bronte, Clovelly and Coogee. The west wing is divided into children’s bedrooms, a bathroom and study.

As different as the two levels are in plan, they intersect at one dramatic point in the house: a high, faceted void above the kitchen. “Resolving the geometry between the two levels gave us an opportunity to solve the light issue at the back of the ground-floor deep plan with this playful element,” explains Andrew, who delights in making thresholds of spatial interest. The entry to the house, for instance, is a five-ways intersection with passage to the garage, guest bathroom, laundry, living areas and staircase. Utility rooms such as the guest bathroom, butler’s pantry and small south courtyard – tucked into the leftover segments of the ground-floor envelope – illustrate his approach to planning and scale. “Pushing these little rooms into the fill areas at the back left the main rooms with solid rectilinear space. Some elements are quite compressed, such as the bathrooms, and others are much larger than you’d anticipate for rooms of this scale – like the sliding glass windows and doors of the living areas. How we arrived at them is more intuitive than theoretical, but I really like those opposites.”

Products and materials

Roofing
Lysaght Klip-Lok, ultra marine finish, ‘Surfmist’
External walls
Bowral bricks, ‘Bowral Blue’; rendered masonry, painted ‘Soapstone’; Western red cedar shiplapped profile.
Internal walls
Masonry walls with Proyalbi 10 mm white set render, painted Dulux ‘Natural White’; 2-pack polyurethane joinery, painted Dulux ‘Natural White’; American walnut joinery.
Windows and doors
Western red cedar, Woodmans CladCoat finish.
Flooring
Polished concrete, partial grind finish with 10 mm blackstone aggregate; recycled ironbark floorboards, tung oil finish.
Lighting
Kreon wall lights.
Kitchen
Miele oven, induction cooktop, integrated dishwasher; Combi oven; Liebherr integrated fridge; Franke undermount sink; Rogerseller Cafe sink mixer.
Bathroom
Kaldewei Centro Duo bath; Stormtech grated drains; Rogerseller Zero basin; Tonic motion mixers; Villeroy & Boch Omnia compact wall-hung toilet; white matt wall tile; Aretusa Light grit-blasted stone finish; Isernia sandblasted stone finish.
Heating/cooling
VRV airconditioning units; Western red cedar external battens for sun control.
External elements
Pietra Catalan stone paver.

Credits

Architect
Andrew Burges Architects
Surry Hills, Sydney, NSW, Australia
Project Team
Andrew Burges, Jeremy Bull
Consultants
Builder Everest Construction Pty Ltd
Engineer Northrop Consulting Engineers
Joinery Glen Ryan & Associates
Site details
Location Sydney,  NSW,  Australia
Number of stories 2
Site type Suburban
Building area 286 m2
Category Residential buildings
Type Houses, Residential
Project Details
Status Built
Design, documentation 14 months
Construction 18 months

Source

Project

Published online: 1 Oct 2010
Words: Peter Salhani
Images: Brett Boardman

Issue

Houses, October 2010

Related topics

More projects

See all
Aligned with a shift in floor level, a narrow skylight marks the point at which the addition and existing house adjoin. Artwork: Jai Vasicek. Simple wishes: Lansdowne Crescent

A request for increased amenity rather than more square metres was the impetus behind this deceptively compact addition to a period Hobart home by Preston …

The floating roof ties together the home’s concrete and timber elements and gives lightness to its form. Tropical textures: Cove House

A thoughtful response to its unique setting and climate in the Gold Coast’s Sanctuary Cove, this house, by Justin Humphrey Architect, embodies principles of subtropical …

Sliding panels and bifold doors allow the interior to return to its original singular volume. Artwork: Elliott “Numskull” Routledge. ‘Changing the performance’: Camperdown Warehouse

Fusing concepts inherent in furniture design and architecture, this conversion of a former motor vehicle factory in Sydney serves as a prototype for a novel …

On the northern verandah, netted hammock seats lean in unison with the architecture, appearing to float over and into the landscape. Trademark lyricism: Stradbroke House

Well versed in designing for the tropical Queensland climate, the Gabriel and Elizabeth Poole and Tim Bennetton have collaborated to deliver an exuberant South Stradbroke …

Most read

Latest on site

Calendar