Weaving Around

Circular buildings and meandering paths define spaces added to Sydney’s Tranby Aboriginal Centre by Julie Cracknell and Peter Lonergan with the NSW government’s Merrima design unit.

This is an article from the Architecture Australia archives and may use outdated formatting


Looking south-east towards the common rooms for teachers (top floor) and students (first). Image: Simon Kenny 

 

 


Detail of cedar soffit.
Image: Simon Kenny












Art room.
Image: Simon Kenny










The Bell Lane (south-west) facade.
Image: Simon Kenny









Project Description
Coinciding with its 40th anniversary, Sydney’s Tranby Aboriginal Co-operative (for education and advancement of indigenous people) is opening new teaching facilities at the rear of its headquarters in a Georgian cottage in Glebe, NSW. The development, led by Tranby’s Jack Beetson and Kevin Cook, is a cluster of two-storey circular pavilions, made of split-face Boral blocks and topped with copper dome roofs, linked by meandering balconies and pathways around a sinuous central court. The circular geometry was inspired by the Aboriginal tradition of the ‘learning circle’, where students and elders sit facing each other.

Comment by Michael Tawa
During a brief walk through Tranby, with the Cooperative yet to move in, I was struck by two things. Firstly, the development seemed to me less a building, or a group of buildings enclosing functions, than a cluster of places open to the functioning of a community. Secondly, the empty spaces appeared to me to call for—even to miss and long for—the individuals whose community was yet to take up its renewed setting. In the reading which follows, I have tried to keep these two things in mind. They suggest to me an important shift in the way architecture is currently thought and produced. Together, these two promote a different condition: that architecture is a practice of gathering places which call for the arrival and the advent of community.

In its contextural response, the project maintains the integrity of existing heritage buildings on the eastern side of the site, while complementing their orthogonal formalism with curvilinear geometries arranged along an axial arm on the west. This completes the site boundary around an open courtyard between old and new. But these new buildings do not so much enclose a courtyard as open up the entire collection of buildings to their context by framing new readings of the surrounding built and natural environment. The courtyard is on a number of levels, cutting deeply into its site to ground the whole arrangement and provide a vertical emphasis between earth and sky, stepping up towards the north. Around this cutting, screened ramps and balconies weave about the various new spaces on three levels. Remnant masonry foundations and walls, associated with demolished outbuildings, have been stabilised and preserved. They incorporate ledges, sitting walls, landscaping and a bridge across to the new spaces on the west. The old backgrounds the new, which appears to both emerge from it and to locate it within a renewed setting. The courtyard is not so much central as centralising—it is simply there: a kind of sounding board or keynote to the whole composition, and a constant place of reference for the community. Landscaping includes plants from several regions across the nation, representing the different countries and communities which visit and use Tranby. No images, patterns or forms specific to any Indigenous group have been used in the architecture—in the paving, for example—so that the place is not identified as belonging to any particular country, and therefore can remain open to all.

The cultural and social program drives the formal two and three-dimensional compositional approach. Curvilinear geometry is used to both centralise and disperse the arrangement, and to cluster together a series of internal and external gathering spaces of different kinds. In fact, what is most important here is a notion of the in-between, carried by a sense of the building as a clearing, or a series of clearings, intermediate between centre and periphery, solid and void, inside and outside, above and below, old and new. The western boundary of the site—extremely well scaled and carefully worked—is fairly vigorously modelled through an alternation between the separate masonry cylinders of meeting rooms and their intermediate open balconies. Here, masonry is used to emphasise a continuity of surface, and to give the whole development a protective and private aspect. By contrast, from the eastern side, the heritage buildings dominate, only barely framing some views into the courtyard, and through to the new buildings.

Internally, the masonry walls appear more perforated, and convey less a sense of continuous surface than a rhythm of trabeation. Openings dominate, framed by thick piers and a continuous ring beam from which shallow plaster-lined domes spring to a central vent. The upper parts of the circular spaces recede, with a consequent emphasis on horizontality and expansion beyond their boundaries, towards and through other internal and external spaces, the walls of adjoining buildings, foliage and sky. Each circular meeting place is joined to the numerous layers of a broader external context, constituting a kind of borrowed boundary, which never closes the prospect. Rather, the limits of space are undecidable. They wander and alternate between and across these layers in rhythmic juxtaposition and inter-penetration. The result is an ambiguity which contests conventional ideas of space, where the boundary between inside and outside is either definite and incontestable, or where it is completely dissolved and erased. Here, it is the interminable shifting across borrowed boundaries, effectively located outside the space itself, which creates a sense of indefinite openness.

In Western concepts of space, the inside takes causal precedence over an outside which would serve it as a background and setting, and from which it would be alienated. The boundary, as is clear from the example of surrounding heritage buildings, is intended to occlude and occult the private interior domain. Here, though, there is a reversal in the status and hierarchy of inside and outside. Everything is a setting for another setting. Each place is known primarily to the extent that it makes place for other places. What contains interior space is not a boundary wall, but a larger unalienable site which environs the interior, and turns it inside-out. Because of this, space interminably turns and returns—internally to the centre of each space, all spaces together to the courtyard, and the whole development to its local precinct—and each activity maintains its centrality, alongside each other central activity. No one centre dominates. No one form or activity dominates. And any sense of spatial hierarchy is equivalently distributed across the entire site. For this reason, the whole complex appears to work as an urban clearing, which makes room for and locates the community in a very specific way in its very specific environment. These tectonic qualities, of course, engage many of the preferred social protocols which characterise Indigenous processes of education, cultural negotiation and production.

The project’s major achievement, in my view, is provisional rather than definitive. Its value lies in the substantial implications and directives which it provides for a reconsideration of certain normative spatial ideas and certain mainstream practices of architectural procurement and production. That it has been realised at all is largely due to a long-standing working relationship of mutual trust between Tranby Aboriginal Cooperative and the architects. A relationship robust enough to carry a relentless and taxing negotiation of conflicting issues and interests, and yet responsive enough to engage and address crucial Indigenous educational and cultural principles around which the Cooperative is organised and sustained.

Credits

Architect
Julie Cracknell and Peter Lonergan
Project Team
Julie Cracknell, Peter Lonergan, Michael Chapus, Grant Divall, Charles Chong, David Hong, Samantha Donnelly, Scott Colman, Samantha Morton, Kathleen Chan, Denis Kombumerrie, Timothy Shiu
Consultants
Architect Merrima Aboriginal Design Unit, NSW Public Works & Services
Builder Brookfield Multiplex
Electrical & hydraulic engineer NSW PW & S
Landscape Ford Civil Contracting Pty Ltd
Quantity surveyor NSW PW & S
Specification Johann Wuhrer & Associates
Structural engineer Partridge
Site details
Location Glebe,  Sydney,  NSW,  Australia
Category Commercial / public buildings
Project Details
Status Built
Client
Client Tranby Co-operative for Aborigines with support from the Department of Education, Youth Affairs and Training, Department of Training, Friends of Tranby, the Australia Foundation, Multiplex and Boral

Source

Archive

Published online: 1 Sep 1998
Words: Michael Tawa

Issue

Architecture Australia, September 1998

Related topics

More archive

See all
August issue of LAA out now August issue of LAA out now

A preview of the August 2019 issue of Landscape Architecture Australia.

Houses 124. Cover project: Garden Room House by Clare Cousins Architects. Houses 124 preview

Introduction to Houses 124.

Architecture Australia September/October 2018. AA September/October 2018 preview

Local and global recognition: An introduction to the September/October 2018 issue of Architecture Australia.

The August 2018 issue of Landscape Architecture Australia. August issue of LAA out now

A preview of the August 2018 issue of Landscape Architecture Australia.

Most read

Latest on site

Calendar