‘Welcoming’ civic centre for coastal NSW city

BVN has designed a major cultural and administrative complex for the city of Coffs Harbour in coastal NSW. The multi-use centre is the subject of a State Significant Development application that outlines plans for a 13,500-square-metre building, which centralizes a number of the local council’s functions.

In addition to offices for the council and council staff, the Coffs Harbour Cultural and Civic Space will also incorporate a library and gallery, a youth area and digital media studio and exhibition space, as well as a café, small events space and technology resources. It will be located at the site of a former Salvation Army building on Gordon Street in the centre of the city.

“All Welcome” civic centre by BVN.

“All Welcome” civic centre by BVN.

Image: BVN

BVN’s proposal, dubbed “All Welcome,” calls for a four-storey complex partially divided by an open-air internal street containing an amphitheatre to be made from timber.

The schematic design report describes the public space element as “a multi-level, external three-dimensional public space” that will include both the ground-level area and a roof garden on the third floor.

<!— /5912001/AAU_AU_MR_side_300x250 —> <div id=’div-gpt-ad-1490926265173-2-mob’> <script> googletag.cmd.push(function() { // googletag.pubads().refresh([gptRespAdSlots[0]]); googletag.display(‘div-gpt-ad-1490926265173-2-mob’); }); </script> </div>

The building will be clad in a bright façade of glazed terracotta panels that are intended to “highlight its welcoming nature and civic stature to the local community.”

The centre is envisaged as the first stage in a ten-year masterplan for the Coffs Harbour CBD. Later stages could include upgrades to the city’s streetscape, with a focus on improving the experiences of pedestrians.

“All Welcome” civic centre by BVN.

“All Welcome” civic centre by BVN.

Image: BVN

In 2017, three design teams – Designinc and Lacoste and Stevenson, FJMT, and Dominic Finlay Jones Architects – prepared concept designs for the project as part of a community feedback process. That feedback has informed the schematic design produced by BVN.

The development application is on public display until 30 October. It can be found here.

Related topics

More news

See all
Evangelical Lutheran Church campus by Carmody Groarke in collaboration with German practice Riehle and Assoziierte. Derelict brutalist office reimagined as modern church campus

Carmody Groarke won a competition to design the new campus in Nuremberg, Bavaria.

Overview of the proposal for the Gold Coast Integrated Resort designed by Blight Rayner. Qld government bans towers on Gold Coast’s Southport Spit

The Queensland Government has released a document outlining a number of possible options that could lead to an eventual masterplan for the Southport Spit.

An early indicative design for the proposed towers at St John’s Cathedral in Parramatta. Heritage church hall to be replaced with towers

A heritage-listed hall at Australia’s oldest church site would be demolished under a proposal to construct two towers and a public square.

The Neo200 building. Victoria's building regulation to be reviewed

The Victorian government has appointed a six-person panel to review the state’s building regulation, in the face of high profile defects and use of non-compliant …

Most read

Latest on site

Calendar