Westernport House

This understated holiday house carefully negotiates privacy and openness, turning its back on the street to embrace its lush coastal setting.

There is a shyness to this house. Its stately facade of blackbutt timber panelling is unbroken by doors or other obvious access points (a single window can be glimpsed through a pocket of ferns). It becomes a kind of domestic sphinx, nestled in Victorian coastal bushland – cool and calm and utterly inscrutable.

But if the facade gives little away, the reward once inside is doubly sweet – a carefully organized collection of volumes that open enthusiastically to the landscape beyond. The contrast is perfectly executed, the introversion of the street frontage balanced by an intimate connection with the bushland.

“There are elements of protection and vulnerability – you need some of both,” says architect Sally Draper. “That idea is visible in this house – that quite abstract exterior that faces the public realm; but, when you come inside, it’s quite glassy and open to the world.”

In the main living space, 3.9-metre-high doors open to the north, admitting light and air.

In the main living space, 3.9-metre-high doors open to the north, admitting light and air.

Image: Trevor Mein

This northern face of the building engages in a vigorous conversation with the surrounding landscape. A double-height lightwell at entry, peopled by one of Bruce Armstrong’s iconic eagle sculptures, reaches out to trees and shrubbery beyond. In the main living space, 3.9-metre-high doors greet the land, sliding open to encourage even greater connection across an expansive deck. Perhaps the most beautiful voice is the deep picture window at the eastern end of the living room. Framed in recycled wandoo rescued from an old woolshed, this elegant window seat is wide and deep and upholstered in brown leather. It projects past the building envelope, speaking quietly into the treetops that crown the cliff above the beach.

These discrete interactions with the site from various points in the house were a deliberate strategy for Sally. “How do you inhabit a big landscape? How do you make spaces that feel protected, that feel like you can inhabit them and not just look at them, places that you can be in comfortably? It’s an ongoing part of our work on country houses and rural houses.”

View of the northern facade. The house’s rectilinear forms are realized in sturdy, honest materials.

View of the northern facade. The house’s rectilinear forms are realized in sturdy, honest materials.

Image: Trevor Mein

This exploration is manifested further in the house’s outdoor spaces. Each bears a distinctive character. The house’s decks, for example: one splashed with sun, accessed via the main living space; a second alongside the main bedroom, quieter and smaller, protected by a high wall of ashlar stone; and a third, a private deck for one next to the kitchen. In the garden, there is a rustic fire pit surrounded by rough-hewn seating at the far edge of the site, a place for gazing out through the trees to the beach.

There is a further outdoor space that is much more entwined in the brief – and much more personal as a result. Below the second deck, a cosy undercroft has been transformed into an outdoor kitchen. Pizza making and the bottling of tomato sauce are family traditions for the client, so this central gathering space – rugged and practical in its finishes – is the perfect working space. Two nooks in the base of the ashlar wall house a barbecue and a fireplace while, on the southern side, a central wood-fire oven is flanked by a pair of bar fridges on one side and a sink and bar on the other. A custom bench completes the array: stainless steel on top for the bottling of tomato sauce, with timber shelves below for proving pizza dough. “All of our houses are very different. They’re very much informed by the nature of the site, the location, the client, and that’s something we enjoy exploring. What is this particular family about? What’s special to them?” says Sally of this outdoor kitchen.

The undercroft of the second deck houses an outdoor kitchen.

The undercroft of the second deck houses an outdoor kitchen.

Image: Trevor Mein

With this space at its heart, the house assumes an F-shaped plan, with two wings extending north and a further volume pushing east toward the beach. This space planning, too, was part of the brief – a house that can function as a cosy space for a couple, or more expansive accommodation when extended family are in town. Sally’s deft arrangement of spaces achieves this duality: “The wing where the other bedrooms are can be closed off, so this becomes a lovely treehouse for two,” she says of the eastern wing.

This F-shaped plan performs another task too, interlocking the built form with the landscape, bringing the site into close contact with every part of the house. “It’s not a one-line statement – ‘the beautiful pavilion that looks out at the view,’ ” Sally says. “It’s something much more enmeshed, one into the other, like a jigsaw. The house toothes into the landscape, providing a range of different experiences appropriate to different seasons, to different people.”

In section, the house performs a similar mediation with the sloping site. Sally was keen for the house to be grounded in the landscape, to be connected at all levels. But the fecund landscape meant the best views were only available at an elevated height. The solution was a plan that steps up gradually by half levels – ascent is not obvious, and it allows the house to be elevated but to feel grounded. It is a manoeuvre that makes sense – the solidity of the heavy picture window frame and ashlar hearth in the living room might have felt a little uncomfortable in an obviously elevated space; but here they feel natural, sturdy and embedded.

“When I was working out what the form of this house should be, I thought a lot about where it sits in the bushland coastal environment,” Sally says. “Generally here it is a bit about the beach, but it’s more about the rural community. The house lent itself to being a very simple timber structure, a very calm, still object.”

This house received a high commendation in the New House over 200 square metres category of the 2011 Houses Awards.

Products and materials

Roofing
Lysaght Klip-lok roof decking in Colorbond ‘Windspray’
External walls
H. M. Metalcraft zinc cladding, colour Quartz; blackbutt and recycled ironbark timber cladding, Cutex finish, colour ‘Grey Mist’
Internal walls
Plasterboard, painted
Windows
Anodized aluminium, ‘Slate Grey’
Flooring
Nullarbor Sustainable Timber, Wandoo
Lighting
Artemide Nur 550 and Rastaf 86
Kitchen
Stone Italiana benchtop, Greige; Webster Kitchens joinery, shop-applied paint
Bathroom
Duravit Happy D series sanitaryware
Heating and cooling
RFS Systems retractable blind
External elements
Stonework from Scott Glanville, Mount Angus and Pyrenees sandstone
Other
Imaforni pizza oven

Credits

Architect
Sally Draper Architects
Melbourne, Vic, Australia
Project Team
Sally Draper, Vicky Griffith, Carol Hunt, Andrew Martin, Helen Petzerides, Vasili Tsekrekos
Consultants
Builder D. J. Rice
Building surveyor Anthony Middling and Associates
Engineer John Cox
Hydraulics C. R. Knight & Associates
Interiors Jane Charlwood
Landscaping Paul Thompson Plant Design
Lighting Maria McCarthy
Site Details
Location Melbourne,  Vic,  Australia
Site type Suburban
Building area 460 m2
Project Details
Status Built
Design, documentation 20 months
Construction 15 months
Category Residential
Type New houses

Source

Project

Published online: 28 Oct 2011
Words: Peter Davies
Images: Trevor Mein

Issue

Houses, October 2011

Related topics

More projects

See all
The nine-metre-high tower is clad in stained Tasmanian hardwood, coarse in texture and rich in the scent of ash and eucalypt. Memory keeper: In Absence

A collaboration between architect and artist, this poignant work in the gardens of the National Gallery of Victoria challenges the colonial legacy of art institutions, …

The avocado-hued reception gives a friendly first impression to the spaces beyond. Work the room: The Commons QV

This co-working space in Melbourne’s CBD designed by Foolscap Studio champions different working styles – from conversations in the amphitheatre to brainstorming in a sensory …

The house seems to sit on an axis that bisects the lake, the arc of two headlands, and the horizon of the ocean beyond. ‘Cinematic sublimity’: Wallis Lake House

Nestled against a ridgeline and taking in views to the distant peaks of the national park beyond, this new home in Whoota, on the New …

The centre is topped by a grand, cantilevering, 40-square-metre parasol structure. It is civic in scale, providing a powerful marker in the landscape. Architectural egalitarianism: Kingborough Community Hub

Built on the edge of the town of Kingston, Tasmania, this community hub is envisioned as the heart of a suburb that does not yet …

Most read

Latest on site

Calendar