Endorsed by

Winning proposal for Singapore ‘high line’ unveiled

Japanese practice Nikken Sekkei and Singapore-based Tierra Design have won an international competition to transform a 24-kilometre-long disused railway in Singapore into a linear public park.

The Singaporean Government launched the international design competition, “Rail Corridor – An Inspired and Extraordinary Community Space,” in March 2015. Several other design teams of international renown were shortlisted in the competition, including OMA Asia, MVRDV and West 8.

<!— /5912001/AAU_AU_MR_side_300x250 —> <div id=’div-gpt-ad-1490926265173-2-mob’> <script> googletag.cmd.push(function() { // googletag.pubads().refresh([gptRespAdSlots[0]]); googletag.display(‘div-gpt-ad-1490926265173-2-mob’); }); </script> </div>

The former railway line in question closed in 2011 and its land returned to the Singapore Government. Since then, it has become an informal public space and a “green corridor” in a dense urban environment.

Its site stretches north-south across the island-city nation, ranging from 12- to 30-metres wide with a total area of around 100 hectares. Public housing estates, business parks, industrial areas and nature reserves access the corridor.

The Nikken Sekkei and Tierra Design masterplan proposal entitled “Lines of Life” aims to “stitch the nation together,” north to south and east to west.

Nikken Sekkei and Tierra Design winning proposal to transform a disused railway in Singapore into a public park.

Nikken Sekkei and Tierra Design winning proposal to transform a disused railway in Singapore into a public park.

Image: Courtesy Nikken Sekkei

While the brief called for 10 key nodes along the length of the former railway, Nikken Sekkei and Tierra Design’s proposed 21 “platforms” and 122 access points are designed to help weave communities together on both sides of the tracks. The masterplan also preserves and integrates the existing green spaces.

Key features of the proposal include:

  • a community space with urban farming lots, children’s playground, barbecue lawns and a fishing pond in the residential area of Stagnant Ring
  • a nature reserve with a forest walk and an observation tower at the former Bukit Timah fire station
  • a recreational area with a community cave, yoga platform, and a rock climbing wall under the viaduct at Mayfair Park
  • an event space capable of hosting outdoor cinema screenings at the business district of Buona Vista
  • cycling and kayaking at Kanji next to the Mandai River

The winning team will now work on a preliminary design and feasibility study for the initial four-kilometre stretch of the proposed park.

Related topics

More news

See all
Italian design practice Formafantasma was commissioned by the NGV in 2017 to conduct a new body of research that investigated the impacts of the global trade in rare earth materials for consumer electronic products. $20k design challenge for e-waste

Urgent, real-world problems need creative ideas. The NGV and Creative Victoria has set designers a challenge.

The coral greenhouse be installed by the John Brewer Reef. Architects visualize greenhouse for imperilled Great Barrier Reef

An architecture practice has been commissioned to create a virtual reality animated video of an underwater sculpture showcasing reef science.

Pitt Street north building. Build-to-rent and Sydney metro combine in integrated development

Sydney’s first build to rent project will be part of an integrated development above a proposed metro station in the central city.

A previous climate march in Melbourne. Stand up and strike for climate action

A Global Climate Strike is organized for 20 September and Australian architects are urged to take a stand on the climate crisis.

Calendar