Endorsed by

Light the way: Woollahra Terrace

With a clever and unpretentious use of natural light, Sam Crawford Architects create a “fairytale ending” for a dilapidated 1870s timber cottage in Woollahra, Sydney.

How we remember architecture is something that is seldom discussed, at least in the context of alterations and additions. Often the heritage value of a building is seen through the lens of that memory, and the building’s value is attributed accordingly.

When you put on the beer goggles of a real estate agent’s “sell,” where florid descriptions like “all the charm and rusticity of a fairytale cottage,” and “no pretensions to stark modernization here, just pure gentle character” are commonplace, things can become very blurry indeed.

<!— /5912001/AAU_AU_MR_side_300x250 —> <div id=’div-gpt-ad-1490926265173-2-mob’> <script> googletag.cmd.push(function() { // googletag.pubads().refresh([gptRespAdSlots[0]]); googletag.display(‘div-gpt-ad-1490926265173-2-mob’); }); </script> </div>

When Suraj and Anita acquired their fairytale two-storey timber cottage in Woollahra, Sydney, they approached Sam Crawford Architects to look at how they could achieve the best for the property. The couple chose Sam after Anita’s parents had successfully worked with his practice on their own house around the corner.

Once the detailed analysis of the existing house began, it became clear that “character” was code for general decay and disrepair – with rot and termites having taken their toll on the house over more than a hundred years of existence. Moreover, issues surrounding waterproofing and fireproofing the house to bring it up to contemporary building regulations meant that a great deal of the existing house needed to be rebuilt.

Although modest in dimensions, the living space feels generous due to its openness and connection to outdoor spaces.

Although modest in dimensions, the living space feels generous due to its openness and connection to outdoor spaces.

Image: Brett Boardman

In interpreting the brief to create a contemporary family home, the architects walked the tightrope between what should be kept and what could be changed. Of critical importance was how the original timber house contributed to the feel of the street. With this in mind, the front two rooms were essentially retained in their original proportion and beyond these rooms the building was completely reconsidered. The critical element in making the house work effectively was getting the circulation right – principally the vertical circulation. A new front entry was introduced by using the external side passage on the eastern side of the house, protected by a folded-steel canopy and a breezeway beneath. This freed up the original downstairs front room to be used more flexibly – it was the entry to the old house and had always been limited to being used as the living room. Now it could be used as bedroom, study, living room or playroom.

A new front entry was introduced by using the external side passage on the eastern side of the house, protected by a folded steel canopy.

A new front entry was introduced by using the external side passage on the eastern side of the house, protected by a folded steel canopy.

Image: Brett Boardman

A light, oiled steel-and-timber stair enables a free flow of air and light from the new front entry down through to the new living spaces. Behind the original line of the two-storey house, a new single-storey element with a concrete ceiling has been added. Set at a higher level than the original ceiling, the new concrete ceiling not only gives the new living room some additional thermal mass, it also shifts the spatial arrangement of the house to focus on the new living and dining rooms. Setting the living space back from the western side boundary enables the landscaped courtyard, designed with Melissa Wilson Landscape Architects, to wrap around two sides of the new room. Viewed from a low-slung window, the garden feels bigger than it is. Ground-hugging plants wrap around the side of the house, and sandstone blocks salvaged from the demolition of parts of the original building fabric evoke the feeling of a Japanese garden, albeit in an Antipodean context. Most importantly, this gesture gives the work a feeling of generosity by eschewing the all-too-typical land grab for a few extra square metres in favour of an additional source of natural light. The effect makes a huge difference to the way the spaces look, feel and operate.

The concrete roof structure of the living room also holds a roof garden immediately above. This arrangement works wonderfully to buffer the new bedroom behind it from the neighbours immediately beyond. The garden, less than two metres deep, provides an effective foil from outside gaze. A timber window seat, built into the wall out to the garden, adds another aspect to the new work, providing a quiet contemplative space to sit and enjoy a sunny moment.

Between the new main bedroom at the rear and the refurbished original front room, an unexpectedly large bathroom, lit by a tapering skylight, adds another aspect to the house that belies its small overall footprint. Again it’s about using light in a clever and unpretentious manner to transform a relatively compact area into a comfortable spatial experience.

The memory of the old house, dusted off and restored, provides a platform for the next stage of its life as a family household. A fairytale ending has been realized at the hand of the design team, and the result is an example of how we can adapt our existing built environment to provide inspiring spaces to live – not just now, but well into the future.

Products and materials

Roofing
Lysaght Klip-Lok and Custom Orb in zincalume.
External walls
Render over brickwork and treated pine weatherboard in Dulux ‘White’.
Internal walls
Plasterboard painted in Dulux ‘White’.
Windows
Architectural Window Systems aluminium casement and bifold windows; Viridian double glazing; JWI Louvres clear anodized retractable louvres.
Doors
Custom solid-core pivot doors, painted; Architectural Window Systems aluminium bifold doors in clear anodized finish.
Flooring
Havwoods Quadro Character Grade European Oak engineered timber floorboards.
Lighting
Rolo Mini Track Light; Audrey recessed downlight; Modernica George Nelson Bubble Lamp.
Kitchen
Miele oven, cooktop and dishwasher; Fisher and Paykel fridge; Panasonic microwave; Starion mixer; Unisteel benchtop; custom stainless steel sink; Carrara marble island benchtop.
Bathroom
Arena Stone Bianco stone benchtop; Viridian Decor Mirror and VTough toughened glass; Villeroy & Boch basin; Ram and Grohe tapware.
Heating and cooling
JWI Louvres retractable louvres.
External elements
Arena Stone Bianco stone tile; Basalt Mali basalt tile.

Credits

Architect
Sam Crawford Architects
Sydney, NSW, Australia
Project Team
Sam Crawford, Wai-Yee Ho, Lachlan Delaney
Consultants
Asbestos removal Safe Environments
Builder Horizon Habitats
Engineer Northrop Consulting Engineers
Fire DelFire
Geotechnical JK Geotechnics
Heritage Weir Phillips Architects
Hydraulic engineer Glenn Haig & Associates Pty Ltd
Landscaping Melissa Wilson Landscape Architects
Planning JBA Urban Planning
Quantity surveyor QS Plus
Surveyor Dunlop Thorpe & Co
Site details
Location Sydney,  NSW,  Australia
Site type Suburban
Site area 127 m2
Building area 157 m2
Category Residential buildings
Type Houses, Residential
Project Details
Status Built
Design, documentation 16 months
Construction 5 months

Source

Project

Published online: 17 Aug 2015
Words: David Welsh
Images: Brett Boardman

Issue

Houses, June 2015

More projects

See all
The south facade overlooks a park and Fitzroy Town Hall. Two courtyard houses occupy the top floor, their courtyards seemingly carved out of the glazing. Community, not commodity: Whitlam Place

A self-initiated housing venture in Melbourne’s Fitzroy, replete with conceptual clarity, delicate form-making and extraordinary quality of finish, is a rare counterpoint to the uniformity …

Concrete panels on the facade recede, tilt and fold to provide solar protection yet also reveal sliced silhouettes of life within. A dramatically cantilevered volume accommodates a recital hall. Coalescence of art and city life: The Ian Potter Southbank Centre

The new home of the Melbourne Conservatorium of Music is a sensuous architectural vessel that supports musical learning as it mediates between performer, audience and …

Porosity at the three public-street frontages, 
in particular the arcade on James Street, strengthens the building’s civic gestures. Urbane luxury: The Calile Hotel

A new hotel in Brisbane’s Fortitude Valley is evocative of luxury tropical resorts yet also carefully assimilates into the emerging urban character of the James …

The bulk of the Green Square Library is buried underground, with parts emerging from the ground plane as a series of built elements and sunken voids. A diorama in a messy city: Green Square Library and Plaza

In the evolving urban precinct of Sydney’s Green Square, the unconventional organization of a library and its plaza – designed by Studio Hollenstein in association …

Most read

Latest on site

Calendar