Work begins on ‘crystalline’ molecular research building at the University of Wollongong

Work has begun on the construction of an $80 million collaborative research facility for the University of Wollongong, designed by Denton Corker Marshall and Jacobs.

The building’s design is informed by the exacting requirements of the highly sensitive equipment that will be installed in the Molecular Horizons facility. These include cryo-electron microscopes and super-resolution optical microscopes that will be used for research at the molecular level.

The design is composed of three elements. The services block, in the south, will present as a “dark metal block” with irregularly arranged windows. In a design statement, the architects said that the “abstract” pattern of the vertically- and horizontally-aligned windows is a reference to the molecular systems being studied within. The south wing will accommodate meeting rooms, common spaces and some office/research areas.

Molecular Horizons by Denton Corker Marshall and Jacobs.

Molecular Horizons by Denton Corker Marshall and Jacobs.

Image: Denton Corker Marshall

The cryo-electron microscopes in particular have also shaped the design. Their extreme sensitivity to electromagnetic interference mean that they have to be separated from services and lifts and required the use non-ferrous materials. This resulted in the separate services and lift block clad in charcoal aluminium connected to a glazed research laboratory.

The research block, to the north, is visually distinct from the southern structure. “This block is supported over the crystalline volumes of the ground floor which house specialist equipment,” said the architects. “These crystalline blocks, visible from the various pedestrian paths and gathering spaces on site and the broader campus context, highlight the significance of the building.”

Molecular Horizons by Denton Corker Marshall and Jacobs.

Molecular Horizons by Denton Corker Marshall and Jacobs.

Image: Denton Corker Marshall

The east-west orientation of this block will result in long northern and southern facades, in order to take advantage of its passive solar design. Custom U-frame glazed facades on the part of the structure housing the microscopes will eliminate the need for external solar shading devices through the use of a custom frit pattern.

The two blocks connected by a glazed atrium containing meeting spaces.

The University of Wollongong envisages the facility as part of a broader integrated research precinct, co-located with existing research facilities including the Illawarra Health and Medical Research Institute.

Completion of the building is anticipated at the end of 2019.

Related topics

More news

See all
The Western Pavilion and precinct entry of the Upper Australia exhibit at Taronga Zoo by Lahznimmo Architects and Spackman, Mossop and Michaels. Design for new Australian exhibit at Taronga Zoo

Lahznimmo Architects and Spackman, Mossop and Michaels have designed a new exhibit for Taronga Zoo for Australian animals in their natural habitats.

Central Place Sydney by Fender Katsalidis and Skidmore Ownings and Merrill. Fender Katsalidis and SOM design $2.5 billion two-tower central Sydney development

Fender Katsalidis and Skidmore Owings and Merrill have won a design competition for a $2.5 billion Sydney development.

251 Wickham Street by Bureau Proberts. ‘A new type of office building’ for Brisbane's Fortitude Valley

Bureau Proberts’s design for a 28-storey Brisbane tower is intended to provide a “striking alternative” to the surrounding commercial buildings of the CBD and the …

Perth Concert Hall by Howlett and Bailey Architects. ‘Beautifully poured’ brutalist Perth concert hall to be redeveloped

The Western Australian government has pledged $30 million to redevelop the brutalist Perth Concert Hall.

Most read

Latest on site

Calendar