Cochlear headquarters, interiors by Geyer

With interiors by Geyer, and featuring shapes that mimic linear sound waves, the new Cochlear headquarters in Sydney is a fitting building for an innovative Australian organization.

Reflecting its role as the global leader in the development and manufacture of hearing implants, Cochlear Limited recently opened a 24,000-square-metre flagship in Sydney’s north, with architecture by Toland Architectural Design Partners and interiors by Geyer. Since Cochlear was founded in 1981 in Australia, more than two hundred thousand people in one hundred countries have received Cochlear implants.

The organization has been awarded for many things, including outstanding research, development and product design but, until recently, was located in a building that did not properly reflect the company’s ideology, global position or future plans. “It was built in the 1970s,” laughs Jamie Newman, facilities manager at Cochlear. “There are a lot of walls, but not a lot of windows.”

Each zone (production, research and office) can increase and decrease to suit evolving needs.

Each zone (production, research and office) can increase and decrease to suit evolving needs.

Image: Tyrone Branigan

The first step was to engage interior design consultancy Geyer to develop a full workplace strategy, identifying the requirements of the project, potential locations and ways in which it could sustain and progress Cochlear’s growth in the marketplace. This led to the selection of a site in a developing quarter of the Macquarie University campus in Sydney. The site gives Cochlear anchor tenant status in what will eventually become a “hearing precinct” linking academia, business and the medical fraternity. Toland Architectural Design Partners then won the contract for the project, “based on a sensory approach,” says Toland’s project architect Duncan Barnett. “For Cochlear, who are about hearing, it was a lovely emotional connection back to the brief.”

The building houses all aspects of Cochlear’s business, from communications and marketing through to scientific research, development and manufacture of the hearing implants. These implants are made by hand in specialized “clean room” environments, which are “more sterile than a surgery in a hospital,” says Duncan Barnett. Yet these spaces are far from dark and cloistered. They’ve been designed to provide staff with a welcome abundance of natural light and a strong visual connection to surrounding leafy, green areas.

Throughout, Geyer has used the concept of soundwaves as a unifying theme. “Soundwaves occur in circular patterns or linear patterns,” says Laurie Aznavoorian, Geyer’s workplace/innovation leader. “There are circular patterns on the ground floor and as you go up through the building they emanate out, then they move into more of a linear pattern.” This concept is brought to life in the bespoke circular lights in the foyer, in the radial floor details and on a larger scale in the meeting and breakout spaces. Colours on each level are also a gesture to the colour spectrum of soundwaves.

The client, architect and interior designers have created a building and an interior that successfully express the concept of longevity and trust while also giving transient visitors and permanent staff an open, harmonious space to experience.

Products and materials

Walls
EchoPanel from Woven Image. Halifax Vogel. Baresque wallpaper. Autex Vertiface acoustic panels. Knoll and Woven Image fabric panels.
Flooring
Carpet tiles from InterfaceFLOR. Rugs by Designer Rugs. Forbo Marmoleum. Tarkett granite.
Lighting
Artemide, Eagle Lighting, ECC Lighting, JSB Lighting, Yellow Goat, Zumtobel.
Furniture
Corporate Culture, Haworth, Herman Miller, Interstudio, KFive, Korban Flaubert, Living Edge, Schamburg + Alvisse, Schiavello, Space, Stylecraft, Wilkhahn, Work Arena, Vitra.

Credits

Design practice
Geyer
Australia
Project Team
Laurie Aznavoorian, Cathy Jameson, Rachel Seale, Hoa Huang, Graeme Bowie, Ivana Nestoroski, Mukesh Mavji, Michele Di Giorgio
Consultants
Contractor Watpac Sydney
ESD Hyder Consulting
Project manager The Peloton Group
Quantity surveyor Rider Levett Bucknall Sydney
Services Hyder Consulting
Structural engineer Paul Davis Rajalingam Consulting Engineers
Technology consultant Roberts Weaver Group
Site Details
Location 1 University Avenue,  Macquarie University,  Sydney,  NSW,  Australia
Site type Urban
Project Details
Status Built
Category Health, Interiors
Type Workplace
Client
Client name Cochlear Global Headquarters
Website cochlear.com/

Source

Project

Published online: 19 Apr 2012
Words: Deborah Niski
Images: Tyrone Branigan

Issue

Artichoke, December 2011

Related topics

More projects

See all
Cantala Avenue House by ME. ‘A mini urban landscape’: Cantala Avenue House

A nuanced understanding of the Gold Coast’s colourful heritage, as well as its local quirks and character, is embedded in this neighbourly family home.

The modest brick home ads to the heritage character of the suburb. Simple yet sculptural: Marine

This rear addition to a heritage cottage on a raised corner block in Fremantle sits in harmony with the existing structure and enhances its cherished …

AIDA Show and Tell with Hassell: Di Stasio Citta AIDA Show and Tell with Hassell: Di Stasio Citta

This new video series celebrates the winners of the 2020 Australian Interior Design Awards.

Invisible House by Peter Stutchbury Architecture. Talking Houses with Peter Stutchbury:
Invisible House

In this instalment of the Talking Houses video series, Peter Stutchbury heads back to the breathtaking landscape that inspired the 2014 Australian House of the …

Most read

Latest on site

Calendar