Endorsed by

First House: Zigzag Cabin

Acting as a “billboard in the bush” for architecture, this colourful cabin that was completed almost twenty years ago, was a first foray into the design-build process for architect Drew Heath.

Zigzag Cabin (see Architecture Australia July/August 2003) brings together many of my ideas about architecture, which began to take shape in my early days of practice – everything custom built and designed with a timber and hardware store palette. The style has “Australian bush shack” and “tiny Japanese house” all over it. I started practising in my late twenties on a couple of small buildings and some alteration and addition projects, and Zigzag Cabin was an exciting freestanding project to take on. We had a good site, good brief and good client.

Located in the New South Wales Hunter Region’s Wollombi, about 130 kilometres north of Sydney, the site was way, way out there. Since this project I can’t count the number of times I’ve gone to visit a site like this, that’s down a dirt road, down another dirt road and then up a hill on a dirt road. You find yourself standing there wondering, “How did I end up here?” Zigzag Cabin was intended to be the base camp for a future house. Richard Leplastrier, now a professor in the University of Newcastle’s School of Architecture and the Built Environment, had taught me as a student to get to know the site, camp there, live there – and here was an opportunity to do so. The sketch design, as is the case for most of my projects, was done on the back of a beer coaster – literally. The “arty” clients rejected the first sketch so I came back with something a little more out there: a tiny, colourful, cubist box with a deck for living. I can’t remember exactly where the name for the house came from, but it references the dwelling’s zigzagging facade of vertical and horizontal windows, framing bush views.

With his first proposal rejected by his clients, Drew young designer looked to cubism for design inspiration.

With his first proposal rejected by his clients, Drew young designer looked to cubism for design inspiration.

Image: Brett Boardman

The building process was unusual, to say the least. I was determined to “touch the earth lightly,” so we carried everything to the site, up a hill and on a tiny path, by hand. We also worked without power, so everything was precut or cut on site with hand tools. This resulted in details such as the use of masonite, fibre cement sheeting and cover strips, all cut to fit on site. Of course, it was self-engineered; the footings are made from lumps of rock from the site and a few bags of concrete mix. The cabin was built while we were also building projects in Sydney and Gloucester, so we would often swing by those on the way, scavenging materials from either site. It ended up being camp-on-the-ground stuff, draping paper or plastic over yourself at night to protect from rain and dew.

Completing the cabin became a labour of love, stretched out over a year spent coming and going, and I found myself finishing it alone for a period. I realized how good the project could be for my career so I stuck with it. I’m sure I spent more time on site than the clients, who had young kids. They were a little freaked out by the remoteness of the site and sold it soon after completion.

A series of platforms organizes the space inside the cabin to accommodate seating, sleeping and storage.

A series of platforms organizes the space inside the cabin to accommodate seating, sleeping and storage.

Image: Brett Boardman

I saw the project as a “billboard in the bush” for architecture and my career. I knew it was very graphic in its colourful, cubist form and that it would photograph well. Photographer Brett Boardman, as ever, had one of those days where he just nailed it – bushfire smoke in the distance keeping us on our toes and giving us a great orange sky.

As is often the case, you get the work you publish. Zigzag Cabin was published a lot. I’ve ended up with years of requests for Zigzag Cabins. It’s almost twenty years old and I’m still getting calls in reference to it. Sure, I wish I’d published a multi-million-dollar project instead and had requests for big houses coming in every month, but I didn’t. I know it has made my career more difficult financially, as small projects don’t tend to add up in fees and service. But you have to start somewhere and I am still interested in the design of small living spaces and the processes of living and building in extreme conditions. I’m currently working on a couple of small, remote buildings and I couldn’t be happier.

Credits

Architect
Drew Heath Architects
Project Team
Drew Heath Builders: Drew Heath, Shaun Barnett, Craig Morrison
Site details
Category Residential buildings
Project Details
Status Built

Source

Project

Published online: 9 Jul 2019
Words: Drew Heath
Images: Brett Boardman

Issue

Houses, April 2019

Related topics

More projects

See all
The house occupies a site that, for two decades, had been maintained as a fenced private lawn. A cloister at the street corner preserves the memory of this emptiness. ‘Memory palace’: Subiaco House

A new house in Perth at once recollects and reconsiders the suburban house, employing a garden room to mediate between individual and collective suburban life.

The south facade overlooks a park and Fitzroy Town Hall. Two courtyard houses occupy the top floor, their courtyards seemingly carved out of the glazing. Community, not commodity: Whitlam Place

A self-initiated housing venture in Melbourne’s Fitzroy, replete with conceptual clarity, delicate form-making and extraordinary quality of finish, is a rare counterpoint to the uniformity …

Concrete panels on the facade recede, tilt and fold to provide solar protection yet also reveal sliced silhouettes of life within. A dramatically cantilevered volume accommodates a recital hall. Coalescence of art and city life: The Ian Potter Southbank Centre

The new home of the Melbourne Conservatorium of Music is a sensuous architectural vessel that supports musical learning as it mediates between performer, audience and …

Porosity at the three public-street frontages, 
in particular the arcade on James Street, strengthens the building’s civic gestures. Urbane luxury: The Calile Hotel

A new hotel in Brisbane’s Fortitude Valley is evocative of luxury tropical resorts yet also carefully assimilates into the emerging urban character of the James …

Calendar