PROJECTS

1449 results
Thanks to the active repopulation of the ground with local vegetation, the neighbouring reserve will seem to flow into the yard in time.

Sounds of nature: House at Otago Bay

A monolithic home by Topology Studio confidently emerges from the landscape, capturing distant views to kunanyi and forging a connection to the soundscape of its surrounds.

Residential
Comprised of varied shed-like spaces, North Melbourne House is personalized by the texture and colour of everyday objects.

Sheds for sharing: North Melbourne House

Seizing an opportunity to build on an empty neighbouring block, the owners of a worker’s cottage in North Melbourne (with the help of NMBW Architecture Studio) have added a flexible secondary house that will allow them to age in place.

Residential
A painting studio located in the building undercroft is accessed via a double-height landing that opens to the backyard.

Protect and preserve: K & T’s Place

Nielsen Jenkins

Preserving the qualities of one of the few remaining Queenslanders in a South Brisbane neighbourhood, this addition comprises screened outdoor rooms that mitigate the increasingly built-up surrounds.

Residential
The bound pages of books in a study space sit against a transluscent wall. Artwork: Bill Henson

A future ruin in the garden: Almora House

Edged by an established garden and crowned by an undulating concrete roof-form, this home for collectors on Sydney’s North Shore is a carefully cultivated expression in concrete and glass.

Residential
A long gable over the northern wing connects the new living spaces and directs sight lines toward the river.

Verandah living: Brisbane Riverbank House

Set above the bends of the Brisbane River and informed by the material qualities of the existing 1930s cottage, a new brick and timber living wing, terraced garden and lap pool designed by Owen Architecture frame the terrain and capture the timeless spirit of this period home.

Residential
Wrapped in hand- fixed shingles and set on recycled brick plinths, the contemporary pavilions are discrete yet sympathetic to the older home’s character.

Sun catcher: Empire House

Two subtle yet sophisticated pavilions designed by Austin Maynard Architects, delicately stitched to a modest Canberra cottage, honour the interwar character of the home, while connecting it with the outdoors.

Residential
Reminiscent of Japanese techniques, some windows have been replaced with screens of translucent polycarbonate.

Bushland machine: Osborne House

Richard Leplastrier

With a panorama of bush and water as its backdrop, the design for this house, built in 1995, uses materials and details reminiscent of wooden boatbuilding to immerse those who dwell there in the magic of the surrounds.

Residential
The apartment’s spacious floor plan and focus on high quality details imbue it with a sense of timelessness. Artwork: Kayleigh Hetdon.

A different kind of apartment building: Sussex

With an emphasis on design quality and detailing, this home by Powell and Glenn and Mim Design fuses the classic and contemporary to reimagine apartment living as generous and bespoke.

Residential
The design scheme prioritizes access to light and views and a connection to the garden. Photograph: Clinton Weaver.

Quality over ostentation: Balmoral House

A series of stacked interconnected volumes that carefully negotiate a tricky wedge-shaped site provided the solution for a client wishing to downsize their home without compromising amenity.

Residential
The roof’s garden overspills green tendrils on one side, and has an integrated strip of photovoltaic panels on the other.

Natural connection: Bundeena Beach House

Grove Architects

On a rocky outcrop at the eastern edge of a secluded beach south of Sydney, this house maximizes opportunities to connect with the spectacular natural environment that surrounds it.

Residential
Erskineville Creature transforms an existing rear garage into a compact granny flat with carport beneath.

The new granny flat

Making a case for “right-sized” housing, three secondary dwelling designs illustrate how granny flats are being reinterpreted as site-responsive and sustainable spaces that alleviate contemporary demands on our suburbs.

Residential
The tight footprint of the existing terrace necessitated an efficient approach to establishing a new spatial order.

Hard worker: Albert Park Terrace

Wellard Architects

This renovation of an inner-Melbourne terrace by Wellard Architects cleverly navigates the site’s constrained footprint, employing key architectural moves that make for an efficient and uplifting family home.

Residential
The addition’s pleated copper facade complements the tones of the existing red brick Federation house.

First house: Clare Cousins Architects

Clad in pleated copper, this addition to a Federation-era house was the first “real” commission for architect Clare Cousins, who reflects on how projects like this one went on to become a staple for the practice.

Residential
The new living and kitchen spaces are connected to the existing cottage by a half-height staircase that leads from the original hallway.

Lessons in scale, proportion and materiality: Albert Villa

Responding to its heritage context and inner-Brisbane neighbourhood, this addition to a historic weatherboard cottage captures vistas from new living spaces arranged around a landscaped courtyard.

Residential
Raising the railway line above ground, as Cox Architecture did for their work along the Caulfield to Dandenong Corridor, provides an opportunity to transform the land beneath.

On track: Level Crossing Removal Project

Cox Architecture, MGS Architects in partnership with Jacobs, Grimshaw Architects

Level crossing removals have been part of Melbourne’s strategy since 1929. With more removals in 2018 than ever before, it is pertinent to assess three of these new projects that strive to extend the public realm.

Landscape / urban design
Lighting is generally diffused or reflected back on to walls and ceilings helping to make the venue appear to glow at night.

A public service: Rose Bay Hotel

Tasked with overhauling an iconic 1929 pub in Sydney, Richards Stanisich has combined rich textures and materials with a historical narrative to create an authentic pub experience.

Public / commercial
A steel frame extends the geometry of the house, mediating between living space and garden terrace. Artwork: Petrina Hicks.

Volume and drama: White House

This crisp addition to a Federation home exuberantly manoeuvres light, space and monochrome materials to masterfully meet the brief.

Reclaimed land was removed to create an artificial inlet that returns the city to the water’s edge.

The unfinished business of Perth’s Elizabeth Quay

In Perth, the Elizabeth Quay precinct has proven popular but its success depends on “unfinished business.”

Public / commercial
The home is an extension of the owner’s personality – she describes it as “earthy and grounded.”

Safe harbour: Vikki’s Place

Curious Practice

In responding to the client’s need for a home that caters to a unique family structure, Curious Practice have achieved a fluid and unfussy home that acts as a refuge in more ways than one.

Residential
Referencing the geometry of the late Art Deco period, the S-shaped banquette helps zone the large open dining space, giving patrons a variety of seating options as well as privacy.

Glamorous and gritty: Prince Dining Room

IF Architecture has taken cues from the history and culture of the Prince of Wales Hotel in Melbourne’s St Kilda to create a new dining experience in the upstairs restaurant.

Public / commercial
Each room has been thoughtfully layered with iconic furniture pieces, custom-designed joinery, and premium fittings and fixtures.

Populuxe pageantry: Zagame’s House

Melbourne design firm Lukas Partners Interior Architecture combines bold colour, dramatic artworks and curvaceous geometries in the interiors for this new ninety-seven-room boutique hotel in Carlton.

Public / commercial
Louvres around the courtyard's glass walls allow for privacy and help to create internal vistas between rooms.

Raising the rafters: Redfern Warehouse

Ian Moore Architects, Elliott Projects, Benvenuti S.C., Outdoor Establishments

In converting a former warehouse in Sydney into a comfortable family home, Ian Moore Architects have applied a soft touch, retaining original brick walls and trusses, and celebrating the building’s spatial qualities.

Residential
Curtin University’s Bentley campus was founded in the 1960s. The design for Think Space was inspired by neo- futuristic architecture of the era.

Educational engine room: Curtin Think Space

In Perth’s south, Curtin University’s new Think Space by Arcadia Design Studio aims to promote collaboration and the cultivation of new ideas between the university and industry.

Public / commercial
From the spiral stairs to elongated voids, each element is integral to the home’s functionality and the design intent.

Elastic geometry: Glebe House

Crafted with deference to the sculptural potential of architecture, this compact family home by Chenchow Little with “elastic” geometry is a lesson in tectonic editing.

Residential
The upper level of the bridge has been converted into green space, with snaking beds of plants. Fixed binoculars give visitors the opportunity to look out onto busy Lonsdale Street.

Pattern is king: Melbourne Central Arcade

Melbourne architecture practice Kennedy Nolan has revitalized the public arcades of Melbourne Central, strengthening the centre’s character and heightening the user experience.

Interiors, Public / commercial
Colour has been used to differentiate the spaces and to elevate the interiors through playful but complementary colour schemes.

Flying colours: Giraffe Early Learning Centre

In Sydney’s Northern Beaches, architecture studio Supercontext has restored and reused a heritage substation, converting it into a place for children to play and learn.

Public / commercial
Each of Arc’s four facades matches the height and rhythm of neighbouring elevations, showing deference to its context.

Tall towers amid brick warehouses: Arc

Demonstrating careful consideration of its heritage surrounds and with a mix of uses throughout, this finely detailed skyscraper by Koichi Takada Architects advances the social culture and amenity of central Sydney.

Vegetation forms an integral part of Kampung Admiralty’s envelope, mitigating the urban heat island effect and softening the building’s profile.

Creating stronger communities: Kampung Admiralty

Woha’s Kampung Admiralty offers a prototype for a community hub that supports ageing in place, encourages multi-generational interaction and prizes environmental and social sustainability.

‘Queenslanders in the sky’: Walan

‘Queenslanders in the sky’: Walan

Apartments in an iconic block on Brisbane’s Kangaroo Point Peninsula retain the best features of the rustic Queenslander while fulfilling the needs and expectations of contemporary urban dwellers.

Residential
Kangaroo Valley Outhouse by Madeleine Blanchfield Architects.

Mirror mirror: Kangaroo Valley Outhouse

A reimagining of the traditional Aussie outdoor dunny, this shimmering cube in the landscape offers 360-degree views and quiet sanctuary.