Tag: House

A layering of indoor and outdoor spaces defines the spatial arrangement of this coastal Sydney home.
Projects | Genevieve Lilley | 13 Mar 2017

Rich and robust: Brick House

A layered arrangement of volumes and materials gives this new home by Andrew Burges Architects a spatial richness and complexity that balances privacy and outlook.

Dramatic sectional layering and extensive openings to the outdoors create a small home with a strong visual impact.
Projects | Andrea Huelin | 17 Feb 2017

Fewer walls, more life: Big Small House

Designed according to the philosophy that “less is more,” this layered family home by People Oriented Design offers an engaging contribution to the conversation about twenty-first-century Queensland architecture.

The street facade gives little away – reflecting the clients’ desire for security and privacy.
Projects | Sarah Hurst | 24 Jan 2017

Train of thought: Rail House

Set alongside a train line, this new house makes the most of its challenging setting to create a private and secure place of retreat for its owners.

The simple worker’s terrace has been transformed into an “immersive theatre of beautifully crafted spaces and elements.” Artwork: Peter Coates.
Projects | David Welsh | 18 Jan 2017

Home theatre: Waterloo Terrace

David Mitchell Architects reworks his own inner-Sydney worker’s terrace to create a light-filled home and studio that offers a “site-specific theatre performance.”

Elements of the existing dwelling, including hardwood structure and cladding and steel-framed windows, provided “good bones” for the new works.
Projects | Michelle Bailey | 14 Dec 2016

Into the Labyrinth: Dornoch Terrace House

A “nearly derelict squat” has been transformed into a labyrinthian dwelling that celebrates the work of an artist who once called the site home.

The roofs of the two pavilions follow the line of the landscape, while indoor and outdoor living spaces are suspended above the slope.
Projects | Margie Fraser | 12 Dec 2016

Lost World pavilions: Ridge House

A striking pavilion duo by Sparks Architects that encourages a connection with the landscape while referencing the heritages of the owners.

The upper pavilion stands above the rocky terrain, while the lower pavilion is embedded in the flatter part of the site.
Projects | Tobias Horrocks | 18 Nov 2016

Joining forces: Split House

A pair of pavilions come together to create a family home that considers privacy, thermal comfort and spatial delight.

Far from dark and gloomy, the narrow house uses extensive glazing and a lifted roof to let in ample daylight.
Projects | Sing d'Arcy | 15 Nov 2016

Slender splendour: Upsilon House

A home for “simple, rugged, no-fuss living”: Upsilon House by MCK Architecture and Interiors.

The living level opens to a generous north-facing deck, a lap pool embedded in the forest, the breezeway, the rear courtyard and the bush beyond.
Projects | Trisha Croaker | 7 Nov 2016

Spirit of the coast: Beach and Forest House

A home by Troppo Architects that’s “always forest, always beach, always lighthouse.”

The plan folds around a central “naturalistic” courtyard in response to existing trees and the proximity of neighbours.
Projects | Sheona Thomson | 2 Nov 2016

Into the fold: Jule House

Jule House by Claire Humphreys and Kevin O’Brien Architects delicately references a family’s past while offering a setting for contemporary living.

Metal sheeting interlocks with the changing brick profile, while the upper level’s right-angled visor reduces sun penetration.
Projects | Sheona Thomson | 21 Sep 2016

Sunny outlook: Buena vista

To meet the brief, which included housing five cars, Shaun Lockyer Architects used a relatively simple construction of brick, steel sheeting and fibre cement and then “lifted up” a level, offering tremendous views.

The rear elevation’s strong angles are defined by thick, black steel window reveals that contrast against the white plywood cladding.
Projects | Leanne Amodeo | 15 Sep 2016

Dynamic expression: Unfurled House

An interplay between “sensual curve and straight edge” gives spatial drama and delight to this addition to a Federation home by Christopher Polly Architect.

The tectonics of the new addition follow a simple, expressive logic similar to that of the existing dwelling.
Projects | Helen Norrie | 12 Sep 2016

Living alfresco: Bath House

Stephen de Jersey Architect has extended the spatial and material characteristics of an old Queenslander to result in a striking yet respectful addition with delightful settings for everyday living.

A continuous strip of transparent acrylic windows offers an uninterrupted view to the outside from the living room of the Silicon House.
Projects | Qianyi Lim and Hannah Slater | 8 Sep 2016

Social life: Silicon House by Selgas Cano

A trip to Selgas Cano’s Silicon House and architecture office in Madrid, as part of the 2016 Dulux Study Tour, revealed a celebration of the natural environment and the social approach taken by the practice.

The expressive structure defines the form and interior volumes of the Butterfly House.
Projects | Paul Morgan | 7 Sep 2016

Revisited: Butterfly House by Chancellor & Patrick

Designed in 1955 by Chancellor & Patrick for Gerald and Ellen McCraith as a holiday house, this home captures the optimism of Australian beach culture at the time.

The addition references the rectilinear forms of the existing part of the house.
Projects | Sarah Hurst | 16 Aug 2016

Through the looking glass: Garth House

Ola Studio take cues, but not directly, from the existing 1880s home to create Garth House.

Rose Bay House is inspired and enriched by a backyard tree, the suntrap balcony tucked in the zinc-clad upper level an ideal spot to take it all in.
Projects | Genevieve Lilley | 20 Apr 2016

Enchanted forest: Rose Bay House

The Rose Bay House by Tonkin Zulaikha Greer Architects offers a journey that’s much like walking through a forest.

The placement of the courtyard distinguishes the kitchen from the dining/living space, while simultaneously connecting them.
Projects | David Welsh | 14 Apr 2016

Long and lean: Maroubra House

A small postwar home with a large backyard has been reworked to create a much longer and more flexible house, a courtyard now wrapping around its central living spaces.

The blackened exterior form is a reworking of the cottage and shed vernacular that dominates the area.
Projects | Hayley Curnow | 13 Apr 2016

Dual impact: Exploding Shed house

David Weir Architects creates an“energetic” one-bedroom cottage that provides a place to live and a place to work.

Fenner House (1964) by Neil Clerehan.
News | Linda Cheng | 8 Apr 2016

Clerehan’s ‘most important work’ gains heritage status

Neil Clerehan’s Fenner House, designed in 1964, has been added to the Victorian Heritage Register.