Tag: Temporary

2018 NGV Architecture Commission Doubleground by Muir and Openwork.
News | Editorial Desk AAU | 28 Feb 2019

2019 NGV Architecture commission shortlist announced

The National Gallery of Victoria has announced the shortlisted teams in contention to design the 2019 Architecture Commission.

The Lismore Quadrangle, now complete, is sited between Lismore Library, the Northern Rivers Conservatorium and the Lismore Regional Gallery.
News | 1 Aug 2018

Southern Cross University launches national pavilion design competition

Emerging architects, designers and artists are invited to design a dynamic, playful and innovative temporary structure for Lismore.

A panorama of Expo 88 on opening day.
News | Linda Cheng | 30 Apr 2018

Brisbane’s Expo 88 celebrates 30th anniversary

Thirty years ago, a 40-hectare site on Brisbane’s riverfront was transformed into a “festive” temporary event precinct that heralded the city’s coming of age.

The 2017 NGV Architecture Commission Garden Wall by Retallack Thompson and Other Architects.
News | Editorial Desk AAU | 6 Feb 2018

Registrations open for 2018 NGV Architecture Commission design competition

The National Gallery of Victoria is inviting architect-led teams to submit proposals in a competition to design the 2018 Architecture Commission.

Serpentine Pavilion Beijing by Jiakun Architects.
News | Linda Cheng | 5 Feb 2018

Serpentine Galleries unveils first pavilion commission outside the UK

Designed by Jiakun Architects, the Serpentine Pavilion Beijing will comprise a semi-tensile structure inspired by Confucian thought.

Jem by ENESS, part of the Flowstate precinct designed by Stukel Stone and Lat27.
News | Editorial Desk AAU | 1 Feb 2018

Ageing Brisbane mall temporarily reborn as cultural hub

Architects Stukel Stone have transformed a decrepit riverside mall in Brisbane into a temporary performance venue ahead of the 2018 Commonwealth Games.

Garden Wall by Retallack Thompson and Other Architects.
Projects | Cassandra Chilton | 24 Jan 2018

Tracing a ‘revelatory path’: 2017 NGV Architecture Commission

Cassandra Chilton of Rush Wright Associates reviews the 2017 NGV Architecture Commission by Retallack Thompson and Other Architects and finds, among other things, the “best place in Melbourne this summer for a warm afternoon snooze.”

Garden Wall by Retallack Thompson and Other Architects.
News | Linda Cheng | 15 Dec 2017

‘A landscape on an object’: NGV’s 2017 Architecture Commission opens

The NGV’s 2017 Architecture Commission by Retallack Thompson and Other Architects blurs landscape and architecture in an ethereal installation.

The 2017 MPavilion designed by Rem Koolhaas and David Gianotten.
News | Linda Cheng | 2 Oct 2017

‘Living room in the garden’: OMA’s MPavilion to ‘steer debate about the city’

The 2017 MPavilion commission, designed by Rem Koolhaas and David Gianotten, has opened in Melbourne’s Queen Victoria Gardens.

GAV by March Studio
News | Linda Cheng | 24 Mar 2017

The 2016 NGV Architecture Commissions that could have been

ArchitectureAU takes a look at the four unsuccessful shortlisted proposals from the 2016 competition, which included a “technicoloured tensile cloud” and a space for communal public sleeping.

The 2016 NGV Architecture Commission by M@ Studio Architects, Haven’t You Always Wanted …?
News | Linda Cheng | 24 Mar 2017

Shortlist announced for NGV’s 2017 Architecture Commission

The National Gallery of Victoria (NGV) has announced the shortlisted teams in a competition to design the 2017 Architecture Commission.

The 2016 NGV Architecture Commission by M@ Studio Architects, Haven’t You Always Wanted ...?
Projects | Mark Raggatt | 15 Mar 2017

Haven’t You Always Wanted …? 2016 NGV Architecture Commission

The second iteration of the NGV Architecture Commission, Haven’t You Always Wanted …? by M@ Studio Architects, explores dematerialization and the expression of the civic in Melbourne’s future outer suburbs.

Sited on the edge of the Queen Victoria Gardens, the third iteration of the MPavilion was designed by Studio Mumbai.
Projects | Helen Norrie | 17 Feb 2017

Exposure and enclosure: Studio Mumbai’s MPavilion

The third iteration of the Naomi Milgrom Foundation’s MPavilion, designed by Studio Mumbai, aimed to “capture the spirit of the place,” providing spaces for repose and contemplation on the edge of the Queen Victoria Gardens in Melbourne.

The Beach at the Cutaway by Snarkitecture.
News | Linda Cheng | 13 Jan 2017

Architect-designed giant ball pit comes to Australia

New York-based architecture practice Snarkitecture has brought its popular The Beach installation to Australia for the Sydney Festival.

Haven’t you always wanted…? by M@ STUDIO Architects for the 2016 NGV Architecture Commission.
News | Linda Cheng | 14 Oct 2016

‘Dreamlike’ carwash-inspired pavilion opens at NGV

The National Gallery of Victoria has unveiled its 2016 Summer Architecture Commission designed by M@ Studio Architects.

An Indian entrance tower used for ceremonies, called a tazia, provides a welcoming gesture to the MPavilion designed by Studio Mumbai.
News | Linda Cheng | 4 Oct 2016

Studio Mumbai’s MPavilion opens

The 2016 MPavilion designed by Indian practice Studio Mumbai has opened in Melbourne’s Queen Victoria Gardens.

The 2015 MPavilion commission by Amanda Levete Architects considered the pavilion itself and the context of its surroundings in equal measure.
Projects | Nicole Kalms | 26 Jul 2016

Cultivated architecture: 2015 MPavilion

The 2015 MPavilion by Amanda Levete Architects – the second instalment of this annual architecture commission –presents a fittingly open platform for a diverse list of cultural programs.

A model of the 2016 MPavilion designed by Studio Mumbai.
News | Linda Cheng | 26 Jul 2016

Studio Mumbai’s MPavilion designs unveiled

The 2016 MPavilion designed by Indian architect Bijoy Jain of Studio is being billed as the largest bamboo structure ever to be built in Australia.

Serpentine Gallery Pavilion 2015 in London, designed by selgascano.
Discourse | John Macarthur and Susan Holden | 25 Jul 2016

Is architecture art?

John Macarthur and Susan Holden of Architecture Theory Criticism History (ATCH) use the pavilion as a device to explore the crossover between the disciplines of architecture and the visual arts.

Haven’t you always wanted to run through all that foam at the car lovers? by M@ Studio Architects for the 2016 NGV Architecture Commission.
News | Linda Cheng | 15 Apr 2016

Winner revealed: NGV’s 2016 Architecture Commission

A car wash-inspired “fun palace in the heart of the city” wins the National Gallery of Victoria’s 2016 Architecture Commission.