2015 National Architecture Awards: Sustainable Architecture

Click to enlarge
Library at The Dock by Clare Design + Hayball (Architect of Record).

Library at The Dock by Clare Design + Hayball (Architect of Record). Image: Dianna Snape

1 of 2
Library at The Dock by Clare Design + Hayball (Architect of Record).

Library at The Dock by Clare Design + Hayball (Architect of Record). Image: Dianna Snape

2 of 2

Library at The Dock by Clare Design + Hayball (Architect of Record)
Sustainable Architecture: National Award
Australian Institute of Architects

Jury citation

The Library at the Dock is a successful public building that seamlessly integrates environmental sustainability with social inclusiveness. The architects have cleverly turned the constraints of minimizing the building’s physical loading on the heritage-listed wharf into an inspired opportunity. Austrian spruce cross laminated timber (CLT) has been used for the building’s exposed structural system, creating a lightweight building that is 30 percent lighter than a conventional building. Using the repetitive expression of the timber structure and exposing the timber wall, prefabricated stair and floor slab construction have also significantly added to the building’s distinctive architectural personality.

Contributing to the 6-star Green Star rating are: materials with low or no toxicity, recycled tallowwood for the exterior cladding, the CLT structural system, a rooftop solar array supplying 30 percent of power, mixed-mode ventilation, the introduction of a sheltered urban verandah, a narrow floor plan depth that maximizes natural light, rainwater harvesting for toilet flushing, and furniture selection that in material and finish adheres to the rating tool.

Designed so that the adjacent park and wharf promenade become extensions of the building, the relatively small building footprint has a sense of spatial expansiveness with maximum visual connectivity. Library at the Dock welcomes the diverse community to make it their own, whether as living room, study space, recording studio, activity centre, media centre, meeting place, function centre, reading room or just a place to pause.

Read the project review by Philip Goad in Architecture Australia Jan/Feb 2015. 


More awards

Most read