Ground swell: Cabin Two

Click to enlarge
The warm timber and ply that define the interior of this weekender complement its relaxed, beachside setting.

The warm timber and ply that define the interior of this weekender complement its relaxed, beachside setting. Image: William Watt

1 of 11
The sloping roof form is inspired by the topography of the site.

The sloping roof form is inspired by the topography of the site. Image: William Watt

2 of 11
Laminated timber trusses echo the entwined limbs of the moonah trees that surround and populate the site.

Laminated timber trusses echo the entwined limbs of the moonah trees that surround and populate the site. Image: William Watt

3 of 11
The addition wraps around a carport and pizza oven, visible here at right, to form a sheltered area for gatherings.

The addition wraps around a carport and pizza oven, visible here at right, to form a sheltered area for gatherings. Image: William Watt

4 of 11
The loft bedroom floats above the living area and enjoys a leafy outlook.

The loft bedroom floats above the living area and enjoys a leafy outlook. Image: William Watt

5 of 11
The sharply detailed monochromatic bathroom sits adjacent to the bedroom upstairs.

The sharply detailed monochromatic bathroom sits adjacent to the bedroom upstairs. Image: William Watt

6 of 11
Carefully detailed concrete formwork provides thermal mass in the living area.

Carefully detailed concrete formwork provides thermal mass in the living area. Image: William Watt

7 of 11
A seating nook is tucked into the ceiling’s lowest point, where the sloped roof meets the ground.

A seating nook is tucked into the ceiling’s lowest point, where the sloped roof meets the ground. Image: William Watt

8 of 11
The slope of the roof plane reflects a contour line from the dune system the house sits upon.

The slope of the roof plane reflects a contour line from the dune system the house sits upon. Image: William Watt

9 of 11
Springing directly from a contour line, the gently sloping roof plane drapes over the living space, undulating to a second peak sheltering the loft bedroom on the upper level.

Springing directly from a contour line, the gently sloping roof plane drapes over the living space, undulating to a second peak sheltering the loft bedroom on the upper level. Image: William Watt

10 of 11
The old and new cabins connect via their cascading northern decks.

The old and new cabins connect via their cascading northern decks. Image: William Watt

11 of 11

Taking cues from the topography of its site, a cottage addition by Maddison Architects in Victoria’s Mornington Peninsula proves a snug fit with its beachside setting.

It shouldn’t be a surprise, really. With Australians now living in the largest homes in the world, the tendency toward excess was always going to trickle down to affect the humble beach shack. Perhaps it’s the result of new freeways making commuting to previously remote beachside communities a viable option, or perhaps it’s due to a rise in retirees with bigger budgets, but my bet is on the McMansion effect (oversized houses) catching up with the shack typology. This whale’s graveyard of bloated weekenders duplicating, and more often than not eclipsing, the size of the family home is all the more galling in the knowledge that they are a stone’s throw from the suburbs they “escape.”

I approached Cabin Two by Maddison Architects, nestled deep within the Blairgowrie hinterland on Victoria’s Mornington Peninsula, with a lingering sense of dismay at the plight of the modest shack only to be pleasantly surprised at how far removed from the beach McMansion this project is, and at the apparent ease with which it has assumed its position, slotting in neatly between scrubby moonah trees as if it had been there for decades.

The slope of the roof plane reflects a contour line from the dune system the house sits upon. Image:  William Watt

The genesis of the project was a conversation between architect and client about converting the clients’ old carport into an outdoor seating area, replete with pizza oven, to relieve demand on space and allow guests to spill outside in summer. Maddison Architects director Drew Carling explains that the original shack – about as genuine a representation of this disappearing typology as you’ll find, with its humble proportions, low-slung roof and single skin of pine log forming the walls – was “groaning” under the weight of the client’s children, and now their children’s children, making periodic holiday visits a logistical headache.

The project grew considerably over time until Cabin Two emerged. Essentially a retreat for the soon-to-be-retiring couple to occupy when the original house is brimming, it was to contain a single bedroom, a bathroom, a small kitchen and a spot to unwind. The complex and surprising form that houses this simple brief is the product of an intense reading of the site. Drew, also a practising landscape architect, explains it is a series of responses to the idiosyncratic coastal conditions. The rolling topography of the roof is an inverse reading of the ancient dune system upon which the two houses sit. Springing directly from a contour line, the gently sloping roof plane drapes over the living space, undulating to a second peak sheltering the loft bedroom on the upper level. Holding the roof plane aloft a series of herculean laminated trusses that echo, both in colour and form, the entwined moonahs around the house, the bent limbs of which have been shaped by decades of prevailing southerlies sweeping down the site, creating a rather convenient crisscrossing lattice to the street.

Laminated timber trusses echo the entwined limbs of the moonah trees that surround and populate the site. Image:  William Watt

When entering the new cabin from its north-facing deck, you find yourself in the kitchen, the hub of the cabin, from which at any turn you will find a spot to relax. To the right is a sun-drenched meals area that begs you to sit at length with a newspaper and coffee; to the left is the kitchen and lounge area, embedded below ground level within a datum of solid concrete that is treated as a plastic element, and which morphs from floor to kitchen bench, from seating element to fireplace hearth and then also into a stair leading to the bedroom. At the ceiling’s lowest point, where outside the roof meets gently with the ground, the concrete seating nook is lined with comfy cushions and wedged underneath a warm plywood-lined ceiling. This cosy corner is surely the definition of retreat. Drew admits that the extravagantly detailed concrete, while good for thermal mass in cooler months, crept in as a result of the practice’s extensive work in high-end retail design, and despite the complexities, the local contractor handled it with aplomb.

Upstairs, apart from a sharply detailed monochromatic bathroom that can be closed off with a matching timber-lined sliding panel, the loft space has been kept open to the ground floor below, sharing its volume under the single plane of plywood. This, along with two banks of windows that can be opened up by sliding back two sizeable panels of the external cladding, helps this modest room feel much bigger than it is.

A seating nook is tucked into the ceiling’s lowest point, where the sloped roof meets the ground. Image:  William Watt

Externally, Cabin Two has been held back from touching the existing home. This creates a useful service yard and, more importantly, allows the old and new cabins to have their own identities. While the cabins do connect via their cascading northern decks (and past Cabin Two’s raison d’ ê tre, the initial entertaining deck and pizza oven), they also connect internally, through a well-concealed and narrow corridor allowing passage between the two spaces should it be required. With what is on offer in Cabin Two, however, I’m not sure how often this corridor will be used.

Cabin Two by Maddison Architects is a winner of the 2014 Houses Award: House Alteration and Addition under 200 m²


More projects

Fresh-faced: The Hub on Echlin

Fresh-faced: The Hub on Echlin

Architects North has created a curious and elegant self-generated development in the Townsville suburb of West End that was conceived as “a breathe of fresh air.”
Elemental and abstract: Sydney 385

Elemental and abstract: Sydney 385

Smart Design Studio’s new mixed-use building in Balgowlah, Sydney has an elegantly composed, layered outer skin that brings an urbane character to the suburban streetscape.
Balancing act: Humming Puppy Sydney

Balancing act: Humming Puppy Sydney

Inside an industrial brick building in Sydney’s Redfern, Karen Abernethy Architects in collaboration with Louisa Macleod have designed a space for yogis that is both immersive and reflective.
Revisited: McDonald-Smith House

Revisited: McDonald-Smith House

The complex geometries, rugged forms and textures of this home in Melbourne’s Kew, completed in 1969, reveal and enhance the patterns of everyday life.
International regionalism: House in Hamilton

International regionalism: House in Hamilton

A Japanese–Australian collaboration between Tato Architects and Phorm Architecture and Design has resulted in an unusual hybrid of contemporary Japanese design and the local Queensland vernacular.

Most read

Elemental and abstract: Sydney 385

Elemental and abstract: Sydney 385

Smart Design Studio’s new mixed-use building in Balgowlah, Sydney has an elegantly composed, layered outer skin that brings an urbane character to the suburban streetscape.