Light in spades: Garden House

This architect and designer duo transformed their dark box of a Queenslander into a garden-centric, light-filled house where views abound.

My tour of this ingeniously renovated Queenslander cottage began with a magical moment of stepping through a large window frame onto a rooftop garden. References to Alice’s Adventures in Wonderland and The Chronicles of Narnia abound. Here, beyond a main bedroom perch, at eye level for those reclining on the bed, is a green and mesmerizing haze of vegetation sprouting vigorously from a grid of planter boxes.

The roof garden system, like other technical elements of the project, has been painstakingly researched by owner-builder, designer and architectural graduate Bruce Carrick. “It’s a German system developed in Singapore,” says Bruce, explaining how the interlocking planter boxes have reservoirs beneath that pipe water into a collection tank for recycling.

Bruce and his architect wife Caroline Stalker, a director of Architectus in Brisbane, had bought the somewhat decrepit cottage in inner-city New Farm in the late 1990s. Following a well-trodden course, they had prettified and made functional the kitchen and bathrooms, and generally carved out spaces for themselves and their two sons within what Caroline describes as “confined spaces with tricky connections.” Two earlier renovations had added space within the dark confines, but seventeen years on, this third project was firmly to gain amenity.

Blackened plywood contrasts with the star-motif ply screen and polished concrete floor. Artwork: Sandra Okalyi.

Blackened plywood contrasts with the star-motif ply screen and polished concrete floor. Artwork: Sandra Okalyi.

Image: Christopher Frederick Jones

The home had cut itself off from a lovely long finger of land that stretched north into a private garden realm, and the new configuration was about “folding the garden into the plan” while gaining light. “We knew the importance of both ‘north-ness’ and ‘garden-ness,’” says Caroline. “They both bring amazing joy.”

Designing and building for oneself brings with it constraints and freedoms. On the one hand, ideas are limitless and research time is unbilled, and on the other, day jobs must prevail. “It is such a challenge in commercial practice to allow for that absolute luxury of taking your time for multiple design investigations,” says Caroline. “Here we allowed ourselves that luxury.”

“It took me three weeks to talk Caroline out of going into a ‘proper’ building contract,” recalls Bruce. While Caroline was the lead designer for the project, Bruce took on the mammoth task of project documentation, supervision and building the house on a cost-plus basis, simultaneously running his industrial and furniture design company Lookout Design.

Secluded from neighbours, the pond lounge provides a place to commune with nature.

Secluded from neighbours, the pond lounge provides a place to commune with nature.

Image: Christopher Frederick Jones

But with Caroline burrowing into every rabbit hole of possibility, and many schemes discussed and developed with Bruce, who also added clever ideas of implementation, the plan eventually emerged. A major decision was the conversion of the existing backyard pool into a capped water tank that pumps warm or cool water into pipes embedded in the waffle concrete podium. The podium serves as a living room floor, raised 600 millimetres above ground and thereby mitigating overland flood issues.

Instead of the pool, which the couple’s sons had outgrown, a tranquil lounge-side fishpond was installed. The concrete slab steps down into this internal garden room one side and on a private internal sunken lounge on the other. Walls peel away to reveal the garden room and pond on two sides. The back garden is now framed by a giant timber screen portal reaching to six metres above the pond, providing privacy from neighbours while creating a splendid moment of opening and embrace.

While the old part of the house remained intact, the new plan dedicated the upper level to the parents and the lower level to the boys. The hub of the home, or the “gel” as Caroline refers to it, is the large void created in the centre. Here the double-height volume embraces a study and a feature wall of favourite objects housed on shelves of recycled crow’s ash. Opposite, a double-height wall is pierced with starburst motifs derived from Bruce’s earlier furniture designs. The decorative elements serve a functional purpose of cleaning up the mishmash of elements and joins that had developed over time. In the same quest for functionality, the temptation to re-do the bathrooms was dismissed as “being about consumption” and ideas were focused instead on the principle of the borrowed landscape. “It was all about how to make a 400-square-metre block work,” says Caroline.

The garden room opens to the outdoors, visually linked by the rough concrete wall.

The garden room opens to the outdoors, visually linked by the rough concrete wall.

Image: Christopher Frederick Jones

A new, elevated dining room projects into the garden on the edge of the pond lounge. Above, it is fringed and shaded by the rooftop garden. On its eastern side, a series of planter boxes for herbs and vegetables and a recycled timber trellis are fast establishing an edible windowsill garden as well as privacy from close neighbours.

Bruce made the rosewood dining table from timber bought from an old shopfitter in the neighbourhood, and the chairs around it are also a Lookout Design special. The kitchen, a compressed space adjacent the dining room, is decked out in blackened plywood, while above, by contrast, the main bedroom is a light-filled box lined with honey-coloured ply.

Having dealt with the whims of the house so accreted with layers of change over time, Bruce and Caroline adopted the mantra “imperfection is OK,” and achieved a new and beautiful layering for the next phase of their family’s life.

Products and materials

Roofing
Suntuf Spantuf polycarbonate industrial sheeting in ‘Clear’.
External walls
Carter Holt Harvey Shadowclad panels, painted; concrete in rough sawn timber formwork.
Internal walls
Austral Plywoods hoop ply sheeting finished in Cabot’s Cabothane Clear Water Based finish.
Windows anddoors
Architectural Window Systems louvres, sliding windows and doors.
Flooring
Ozgrind polished concrete; Gill & Co. solid hardwood flooring in Sydney blue gum.
Lighting
Pendant light designed and built by Lookout Design.
Kitchen
Cosentino Silestone benchtop in ‘White Platinum’; Miele induction hob and extractor; Miele oven and dishwasher reused from former kitchen.
Heating and cooling
Rehau pipes for underfloor heating and cooling.
External elements
Granite pavers recycled from former pool; Quatro Design water feature bowl in raw concrete; water feature from Mappins Nursery and Aquarium.

Credits

Architect
Caroline Stalker of Architectus
Design practice
Bruce Carrick of Lookout Design
Consultants
Builder Bruce Carrick with Peter Shand, Steve Godstone and Michael O’Shea
Cabinetry and furniture Lookout Design
Engineer Bligh Tanner
Green roof consultant Arno King Landscape Architects (design), Brad Walker Agencies (construction)
Site details
Location Brisbane,  Qld,  Australia
Site type Suburban
Site area 405 m2
Building area 136 m2
Category Residential
Type Alts and adds, New houses, Residential
Project Details
Status Built
Design, documentation 24 months
Construction 6 months

Source

Project

Published online: 24 Jun 2016
Words: Margie Fraser
Images: Christopher Frederick Jones

Issue

Houses, April 2016

Related topics

More projects

See all
Balmain Rock by Benn and Penna. A material experience: Balmain Rock

Taking a restorative approach to the renovation of a sandstone cottage in Sydney’s inner-west, Benn and Penna has composed contemporary materials to pay homage to …

Thanks to the active repopulation of the ground with local vegetation, the neighbouring reserve will seem to flow into the yard in time. Sounds of nature: House at Otago Bay

A monolithic home by Topology Studio confidently emerges from the landscape, capturing distant views to kunanyi and forging a connection to the soundscape of its …

Comprised of varied shed-like spaces, North Melbourne House is personalized by the texture and colour of everyday objects. Sheds for sharing: North Melbourne House

Seizing an opportunity to build on an empty neighbouring block, the owners of a worker’s cottage in North Melbourne (with the help of NMBW Architecture …

A painting studio located in the building undercroft is accessed via a double-height landing that opens to the backyard. Protect and preserve: K & T’s Place

Preserving the qualities of one of the few remaining Queenslanders in a South Brisbane neighbourhood, this addition comprises screened outdoor rooms that mitigate the increasingly …

Most read

Latest on site

Calendar