BVN designs hotel with sloping ‘green waterfall’ for Sydney’s Pitt Street

A seventeen-storey, wedge-shaped tower will open on Sydney’s Pitt Street by 2020, the hotel company that will operate an upmarket hotel in the building has announced.

The tower at 430 Pitt Street, designed by BVN, will feature a sloping landscaped roof designed to be a visual extension of Belmore Park to the south.

Sydney council granted a stage one development application for a mixed-use building envelope at the site in 2015, at which point the developer was considering “various possible residential uses.”

The site was slated for a Holiday Inn in 2017, but on 16 May 2019 the Intercontinental Hotels Group announced the building would house a hotel from its more upmarket Voco franchise.

<!— /5912001/AAU_AU_MR_side_300x250 —> <div id=’div-gpt-ad-1490926265173-2-mob’> <script> googletag.cmd.push(function() { // googletag.pubads().refresh([gptRespAdSlots[0]]); googletag.display(‘div-gpt-ad-1490926265173-2-mob’); }); </script> </div>

“…as the growing precinct continues to develop and there is more of a need for quality accommodation options for business and leisure travellers in Sydney CBD, it became clear that it was taking shape as an upscale hotel with a very distinctive character,” the company said in a statement.

The hotel will have 301 rooms, a restaurant and bar. The sloping roof will incorporate a significant landscape strategy and is being billed as a “green waterfall.” The firm behind the green roof proposal is 360 Degrees Landscape Architect.

BVN’s design for the tower has been informed by the adjacent historically significant Manning Building, designed by City Architect George McRae and constructed from 1891. In a 2017 development application for the project, BVN describes how the podium height continues the street wall of the Manning Building, while the detailed masonry facade will also be carried through.

The site, which sits opposite the Capitol Theatre, is currently occupied by an at-grade car park.

Correction (21/5/19): A laneway feature mentioned in this article is no longer part of the design. The story has been revised to reflect this.

Related topics

More news

See all
UTS Blackfriars Precinct Industry Hub by Tonkin Zulaikha Greer. TZG's refined design for UTS research hub

After winning a design competition in 2017, Tonkin Zulaikha Greer has further developed its proposal for a brick and glass research hub in the historic …

The 2019 Summer Place Pavilion by Chrofi. Chrofi’s ‘structurally implausible’ MAMA pavilion underway

The construction of the second instalment of the Murray Art Museum Albury’s (MAMA) annual experimental architecture project, designed by Chrofi, is underway in Albury’s QEII …

Springhill House by Lovell Burton, Architeam Medal winner. Rural house, tiny apartment win 2019 Architeam awards

The Architeam Awads program celebrates the best work from small, medium and emerging practices.

Victorian Growth Areas Schools Project by Architectus and K2LD. Victoria's best school designs awarded

Architects and principal designers of Victorian public schools have been recognized in the 2019 Victorian School Design Awards.

Most read

Latest on site

Calendar