Freshwater Semi

Click to enlarge
A clever use of space and colour prevents any feelings of confinement.

A clever use of space and colour prevents any feelings of confinement. Image: Brigid Arnott

1 of 12
The sunken rear living space connects nicely to the garden.

The sunken rear living space connects nicely to the garden. Image: Brigid Arnott

2 of 12
A concrete platform extends living area out under a pergola.

A concrete platform extends living area out under a pergola. Image: Brigid Arnott

3 of 12
A new plywood portico speaks to the raised rear roofline.

A new plywood portico speaks to the raised rear roofline. Image: Brigid Arnott

4 of 12
A void from the new first floor brings north light into the living area.

A void from the new first floor brings north light into the living area. Image: Brigid Arnott

5 of 12
White and plywood keeps the compact kitchen fresh.

White and plywood keeps the compact kitchen fresh. Image: Brigid Arnott

6 of 12
Living room detail, open to the side path. Art: David Bromley (top); Henry Matisse (bottom).

Living room detail, open to the side path. Art: David Bromley (top); Henry Matisse (bottom). Image: Brigid Arnott

7 of 12
The hall connecting the upstairs bedrooms.

The hall connecting the upstairs bedrooms. Image: Brigid Arnott

8 of 12
Sightline down the living room to the rear backyard.

Sightline down the living room to the rear backyard. Image: Brigid Arnott

9 of 12
Timber sleepers frame French doors to the rear garden.

Timber sleepers frame French doors to the rear garden. Image: Brigid Arnott

10 of 12
Detail of timber sleepers framing French doors.

Detail of timber sleepers framing French doors. Image: Brigid Arnott

11 of 12
Detail of the hardwood lattice pergola over the new rear deck.

Detail of the hardwood lattice pergola over the new rear deck. Image: Brigid Arnott

12 of 12

Playing with a slight shift in the levels, architect David Boyle adds a new first floor to a narrow Sydney semi, giving it a light-filled living space in the process.

Freshwater Semi, on Sydney’s Northern Beaches, is a mere 3.6 metres wide, but like Dr Who’s legendary TARDIS, as you move through the interior it gets bigger and brighter, revealing clever design details along the way.

When the owners, a couple with two young children, bought the property in late 2009, they liked the sunny backyard and the “weatherboard beach-house feel.” But the south-facing home was dark and damp inside, and its rear was very cramped. The owners hired architect David Boyle to create as much light and space as possible. “We were after two extra bedrooms, a second bathroom, plus a living and kitchen space that would open up to the backyard,” says the owner. “We also wanted the rooms to be flexible, so we could change things around as the kids grew up. We plan on living here forever.”

A clever use of space and colour prevents any feelings of confinement. Image:  Brigid Arnott

The local council’s building-height restrictions meant there was little room to move upwards, but that didn’t deter David. Leaving the two front bedrooms intact, he shaved off an old back section, which had been built in the 1950s and had little connection with the garden, and added a new extension, with two more bedrooms upstairs and an open-plan space downstairs. He set the new living area – situated beyond a new bathroom and laundry, and comprising sitting, dining and kitchen spaces – down half a metre, almost level with the garden, which gave extra room to move upwards. As a result, adding just 1.5 metres was all that was required to effect a wonderful transformation.

A two-storey void soars up through the living area to the next level, where the architect has bookended two bedrooms joined by a blackbutt bridge – the configuration means the two new rooms enjoy the full width of the block. Decking, rather than tongue-and-groove flooring, was used on the bridge to let light travel downstairs.

Louvres and wide windows allow air to circulate through the house. Image:  Brigid Arnott

The new section of the home has a skillion roof, angled so that along its northern edge is a bank of louvres that is inset with an overhang, which lets sunlight into the living rooms below in winter and keeps them shaded and cool in summer. Meanwhile, a new skylight in the hallway of the original section optimizes light at the front. “The hallway gets beautiful northern sun, while light also penetrates deep into the living areas,” says David. “The generous ceiling also gives a wonderful outlook to the garden.”

As well as a soaring sense of space, other surprises, such as textural timber sleepers framing a bank of French doors, have been added. These doors overlook the rear garden, which boasts a hardwood pergola consisting of a lattice over a concrete platform. It is “highly graphic, to create a wonderful sense of space and place,” says David. “It also filters light and, at other times of the day, bounces it back into the living room.”

Other passive environmental principles underpin the design. The louvres allow air to circulate, with warm air being drawn upwards in summer and cross-ventilation facilitated by ceiling fans. “Any breath of breeze can be encouraged by opening windows on various aspects, using a stack effect,” says David.

The new floor is honed concrete, which provides thermal mass, and includes off-peak electric in-slab heating. The house also eschews steel construction, with timber framing and external walls clad in fibre-cement weatherboard to match existing timber weatherboards, which are in typical beachside style. “It’s a simple palette of materials,” says David. “With predominantly white surfaces, set against timber features, it creates a rich and sculptural play of light deep into this family home.” The blackbutt screen on the kickback stair, for example, adds a sense of separation without sacrificing the openness. “It creates character and adds layers, and light bounces off it,” he says.

Much of David’s work employs curves and the occasional sharp angle to lend further interest – and this is no exception. The ceiling curves at the edges “to blur the boundary between walls and ceiling,” while joinery in the kitchen exploits angles to dramatic effect, echoing the skillion roof soaring above. A triangular column in the kitchen/dining area combines practicality and aesthetics, housing plumbing for the bathroom upstairs while adding a sense of the theatrical to the kitchen. It also echoes the shapes in the pergola outside.

Also avoiding right angles, a blackbutt banquette creates a division between the living room and the kitchen, while also being a place for the family to linger. And linger they do in this airy, light-filled home, which gives a family of four plenty of room to breathe.


More project

Most read